Plan: | Laakhaven MegaStores e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0210FLaakhavMGS-50VA |
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het Ministerie van Infrastructuur en Ruimte van kracht geworden. De structuurvisie vervangt verschillende nota's, waaronder de Nota Ruimte, de Structuurvisie Randstad 2040 en de Nota Mobiliteit. De visie schetst de doelen, belangen en opgaven van het Rijk tot 2028 en de ambities tot 2040. Uitgangspunt is de ruimtelijke ordening zoveel mogelijk over te laten aan gemeenten en provincies (decentraal, tenzij), minder nationale belangen te benoemen, en eenvoudigere regelgeving toe te passen. De nationale belangen die worden benoemd betreffen
De structuurvisie raakt geen van de belangen die in het bestemmingsplan Laakhaven MegaStores e.o. worden afgewogen.
Besluit algemene regels ruimtelijke ordening
De Wet ruimtelijke ordening geeft aan de regering de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur (AmvB) regels te stellen waarmee gemeenten bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening moeten houden. Het gaat daarbij niet alleen om procedureregels maar ook om de inhoud van bestemmingsplannen.
Op 30 december 2011 is daartoe het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) in werking getreden (Stb. 2011, 391).
Een aantal projecten dat de regering van Rijksbelang vindt, wordt met het Barro dwingend geborgd in bestemmingsplannen of in andere ruimtelijke plannen van lagere overheden. De projecten worden benoemd en middels digitale kaarten ingekaderd. Per project worden regels gegeven waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. Voor Den Haag zijn:
Uit het Barro mag worden afgeleid dat in het bestemmingsplan Laakhaven MegaStores e.o. geen projecten van zijn aanwezig waarmee bij de vaststelling van dit plan rekening moet worden gehouden.
Besluit ruimtelijke ordening
Bij een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling – in dit geval de ruimtelijke ontwikkeling van detailhandel - mogelijk maakt, moet volgens het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) de toelichting bij dat plan beschrijven:
Provinciale Structuurvisie
De Provinciale Structuurvisie "Visie op Zuid-Holland" (PSV) en de provinciale "Verordening Ruimte" zijn op 2 juli 2010 vastgesteld door Provinciale Staten van Zuid-Holland. De kern van de Visie is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
Visie op Zuid-Holland is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:
Ook de instrumenten die de provincie inzet, komen in de structuurvisie aan de orde. Met name het detailhandelsbeleid is van belang voor dit bestemmingsplan. Het beleid is in de Verordening ruimte nader omschreven.
Verordening ruimte
De Wet ruimtelijke ordening geeft aan Provinciale Staten de mogelijkheid om met in een verordening regels te stellen waarmee gemeenten bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening moeten houden. Met name artikel 9 van de Verordening is op het plangebied van toepassing. Verwezen wordt naar paragraaf 3.2.2.
Regionaal Structuurplan Haaglanden (RSP)
Het algemeen bestuur van het Stadsgewest Haaglanden heeft op 16 april 2008 het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020 (hierna: RSP) vastgesteld. Het RSP is een integraal plan voor de ruimtelijke ontwikkeling van Haaglanden en biedt het kader voor het regionale beleid op het gebied van milieu, groen, mobiliteit, wonen en economie en voor lokale plannen, zoals bestemmingsplannen. Het RSP kijkt naar 2020 (en soms 2030) en omvat de grote lijnen voor de ambities en ontwikkelingen op verschillende terreinen.
Het RSP vat de ambities in tien regionale investeringsprioriteiten samen. De negen regiogemeenten spreken hiermee de ambitie uit om door te groeien als internationaal concurrerende regio, als goed functionerend stedelijk netwerk en als regio die kwaliteit van leven biedt.
Eén van de richtinggevende uitspraken is dat het hoogstedelijk voorzieningen-, winkel- en woonmilieu van de gemeente Den Haag en de complementaire functie van de andere Haaglandengemeenten (groenstedelijk/suburbaan/dorps wonen, regionaal gebonden werkgelegenheid, groene structuur, voorzieningen) worden versterkt.
Structuurvisie Den Haag 2020
De 'Structuurvisie Den Haag 2020' (SVDH), vastgesteld door de gemeenteraad op 17 november 2005 is de toekomstvisie van Den Haag op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in regionaal perspectief tot het jaar 2020. De ambitie is om van Den Haag een 'Wereldstad aan Zee' te maken door de sterke kwaliteiten van Den Haag: een internationale stad, een stad aan zee, een multiculturele stad en een monumentale residentie, te benutten. In de visie zijn vijf kansenzones benoemd waar kansen liggen om de 'Wereldstad aan zee' gestalte te geven. In de kansenzones liggen ontwikkelingsgebieden waarin de ambitie van de structuurvisie het sterkst tot zijn recht komt. Hiervoor zijn en worden masterplannen opgesteld. In de kansenzone 'Centrum', waartoe het plangebied behoort, zijn dat de Masterplannen Nieuw Binckhorst en Knoop Moerwijk.
De komende decennia moet een belangrijk deel van de ruimte om de centrumfunctie van Den Haag voor de stad en regio verder uit te bouwen, gezocht worden buiten het huidige centrum. Er wordt een ‘sprong over het spoor’ gemaakt naar de Binckhorst en Laakhaven. De barrièrewerking van grootschalige infrastructuur maakt het nodig om te investeren in het ‘aaneensmeden’ van de deelgebieden van het centrum.
Met de transformatie en herstructurering van de Binckhorst, de Laakhaven en Moerwijk ontstaat de unieke kans om daar nieuwe centrumdelen met allure te scheppen. Hier ligt volop ruimte voor bijzondere binnenstedelijke milieus met een centrumstedelijke mix van wonen, voorzieningen en stedelijke bedrijvigheid.
Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving
Deze gebiedsvisie (GHSO), die op 12 juni 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld, heeft betrekking op het gebied rond Hollands Spoor direct naast het bestemmingsplangebied. Een van de ambities is om deelgebieden aan elkaar te smeden. Daartoe wordt de relatie tussen Laakhaven Hollands Spoor en Laakhaven Centraal, waartoe dit plangebied behoort, versterkt. Het spoortalud aan de Waldorpstraat is een geschikte locatie om de stad te verdichten met een positieve bijdrage voor de omgeving. De delen Laakhaven Hollands Spoor en Laakhaven Centraal gaan daardoor steeds meer bij het centrum horen met een modern en dynamisch karakter in plaats van het karakter van een bedrijventerrein.
De volgende projecten zijn in dat verband van bijzonder belang voor het bestemmingsplangebied:
Figuur 3.1: Overzichtskaart projecten van de Gebiedsvisie Hollands Spoor e.o.