direct naar inhoud van 4.9 Gebiedsgericht Milieubeleid
Plan: Ypenburg-Nootdorp, 3e herz (deelplan 26, Prins Willem Alexanderkwartier)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0190HDP263eherz-50VA

4.9 Gebiedsgericht Milieubeleid

Tien voor milieu

De nota Tien voor milieu (2006) is het richtinggevend document voor de hoofdlijnen van milieubeleid van de gemeente Den Haag in de periode 2006-2010. In deze contourennota zijn ambities vastgesteld voor de speerpunten lucht, klimaat, water en geluid en voor de aandachtspunten vergunningverlening en handhaving, externe veiligheid, afval, binnenmilieu, bodem en sturing.

Handleiding Gebiedsgericht Milieubeleid

Een belangrijk instrument bij samenwerking tussen ruimtelijke ordening en milieu is het Gebiedsgericht Milieubeleid (2005). Er is een indeling van Den Haag gemaakt met gebieden van eenzelfde functie. Gebieden met eenzelfde functie behoren tot hetzelfde gebiedstype. Per gebiedstype is de gewenste milieukwaliteit vastgesteld. De gebiedsspecifieke kenmerken en de mogelijkheden bepalen de toekenning van de ambitie per milieudoel: geluid, lucht, bodem, afval, water, ecologie en groen, energie, mobiliteit, externe veiligheid en binnenmilieu. Met het vaststellen van milieuambities per gebiedstype wordt richting gegeven aan de kwaliteit die de verschillende onderdelen van het milieu op een bepaald tijdstip dienen te hebben. Er is een zestal gebiedstypen gedefinieerd. Het plangebied behoort tot het gebiedstype werken

Het gebiedsgericht milieubeleid maakt onderscheid tussen 3 verschillende ambitieniveaus:

  • Milieu Basis: ambities die aansluiten bij de bestaande wet- en regelgeving en het bestaande gemeentelijk beleid.
  • Milieu Extra: ambities die een stuk verder gaan dan het wettelijke minimum.
  • Milieu Maximaal: de maximaal haalbare ambitie voor een thema.

Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied zijn de bovengenoemde milieuambities richtinggevend.

Thema   Ambitie Gebiedstype werken  
Bodem   Basis  
Externe veiligheid   Basis  
Geluid   Basis  
Lucht   Basis  
Mobiliteit   Basis  
Schoon   Extra  
Water   Ambities per poldereenheid  
Natuur   Basis  
Klimaat   Maximaal  

Duurzaamheidparagraaf
De duurzaamheidparagraaf is van toepassing op alle raadsvoorstellen en collegebesluiten op het gebied van ruimtelijke ordening, openbare ruimte, water en riolering, verkeer, groen en recreatie, bouwen en wonen. De duurzaamheidparagraaf is gekoppeld aan het gebiedsgerichte milieubeleid.
In deze duurzaamheidparagraaf is aangegeven wat het ambitieniveau bij de onderscheiden milieuthema's is voor onderhavig plangebied en welke maatregelen zullen worden genomen om de verschillende ambities zo goed mogelijk te bereiken.

thema   ambitie-niveau   wordt de
ambitie gerealiseerd?  
maatregel  
bodem   basis   Ja   Uit bodemonderzoek in en in de directe omgeving vanhet plangebied is gebleken dat op één locatie sprake is van ernstige bodemverontreiniging. Dit geval ligt grotendeels buiten het plangebied en de sanering daarvan is in uitvoering. Na afloop van de sanering kunnen plaatselijk restverontreinigingen zijn achtergebleven waardoor er gebruiksbeperkingen kunnen zijn.  
externe veiligheid   basis   nvt   Zie paragraaf 4.2 en bijlage 1 bij de toelichting.  
geluid   basis   nvt   Binnen het plangebied worden geen geluidgevoelige functies gerealiseerd. Er hoeft daarom geen geluidsonderzoek te worden gedaan.  
lucht   basis   Ja   De ontwikkelingen die het bestemmingsplan mogelijk maakt, dragen niet in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteitseisen uit de Wet milieubeheer vormen daarom geen beletsel voor de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen.  
mobiliteit   basis   ja   De locatie is goed bereikbaar per OV, trein, tram, bus via het nabijgelegen station Ypenburg en de halte voor tram en bus.
Voor automobilisten is het gebied eveneens goed bereikbaar. De afslag Nootdorp op de A12 ligt net buiten het gebied en vanaf de A13 is het gebied bereikbaar via de afslag Delft Noord en aansluitend de Poortweg, Singel en Ypenburgse Boslaan. De A4 is eveneens op deze wijze te bereiken.
De Ypenburgse Stationslaan, vormt de centrale verbinding tussen Ypenburg en Leidschenveen. Vanuit de rest van het stadsdeel is het plangebied daarom goed te bereiken.
Voor fietsers is het gebied sinds kort direct bereikbaar vanuit Voorburg en Den Haag door de aanleg van het fietspad parallel aan het spoor en langs de Plas van Reef.
Parkeren is grotendeels voorzien in gebouwde voorzieningen onder de gebouwen en deels achter de gebouwen op maaiveld.
Voor wat betreft het parkeren legt de gemeente voor het deelplan 26 west een parkeernorm van 1 parkeerplaats per 70 m² bvo. De parkeernorm voor deze locatie is minder ruim dan de algemene parkeernorm die de gemeente in de omgeving van dit gebied hanteert, maar ruimer dan de specifieke norm die in het uit 1998 daterende bestemmingsplan is opgenomen. De gemeentelijke visie om in deelplan 26 een hoogwaardige kantoorontwikkeling met bijbehorend beleid ten aanzien van parkeren sluit aan op de gebiedsgerichte benadering. Deelplan 26 - west is infrastructureel goed ontsloten. Het NS-station en de aanwezige tram- en bushalte maken dat het gebied ook goed bereikbaar is per openbaar vervoer. Juist de combinatie van bereikbaarheid per OV en per auto onderscheidt deze locatie van andere locaties in Den Haag. Wil de autobereikbaarheid echter ook effectief gebruikt kunnen worden is het gewenst op deze locatie een parkeernorm te hanteren van gemiddeld 1 parkeerplaats per 70 m2 bvo voor de combinatie van gebruikers en bezoekers. Deze parkeernorm is in de regels verankerd.  
schoon   extra   ja   Omdat het terrein bijna volledig is uitgegeven valt het schoonhouden onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Deze houdt het terrein zelf schoon. Voor het ophalen van het bedrijfsafval zal de eigenaar zelf maatregelen moeten treffen.
Het openbare gebied zal door de gemeente, afdeling beheer, worden onderhouden.  
water   Water dat leeft   ja   De gemeente Den Haag kan niet voldoende waterberging realiseren in de deelplannen 19 en 26 van Ypenburg, gelegen in de Venen/Tedingerbroekpolder. In overleg met Delfland is voorgesteld om het tekort van 2.660 m3 te bergen in het benedenstroomse peilgebied Singels. Het peilgebied Singels heeft gezien de drooglegging nog voldoende bergingsruimte die niet benut wordt bij extreme regenbuien.

N.a.v. een studie t.b.v. het ontwerp voor een duurzaam stedelijk watersysteem is een integraal watersysteem ontworpen voor de deelplannen van Ypenburg. Uitgangspunten hierbij zijn het langzaam laten afstromen van regenwater naar het open water, natuurvriendelijke oevers en het verbeterd gescheiden rioleringsstelsel.  
natuur   basis   ja   In het plangebied is geen groen aanwezig. In de directe nabijheid van het plangebied wel (de Plas van Reef). Verder wordt in één van de kantoorgebouwen een vleermuizenbunker gerealiseerd.  
klimaat   maximaal   ja   Er zal in ieder geval gebruik worden gemaakt van warmte/koude opslag en vegetatiedaken op grote delen van de parkeergarage. Door stapeling van parkeren, kantoren en een openbare promenade op het dak van de parkeergarage is sprake van meervoudig ruimtegebruik.