direct naar inhoud van 5.1 Inleiding
Plan: Transvaal
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0156ETransvaal-70OH

5.1 Inleiding

Transvaal heeft in grote lijnen een goede stedenbouwkundige structuur die op een logische manier is ingebed in het stedelijk weefsel van dit gedeelte van Den Haag. Deze structuur is dan ook de basis voor het stedenbouwkundig plan behorend bij het Wijkplan Transvaal. Hierin wordt voorgesteld om 3000 oude woningwetwoningen te slopen en te vervangen door ca. 1600 nieuwe koop- en huurwoningen.

De essentie van het nieuwe stedenbouwkundig plan bestaat uit:

  • Het zonodig, versterken van de stedenbouwkundige hoofdstructuur. Als er een aantal aaneensluitende blokken worden gesloopt kan de stedenbouwkundige structuur enigszins worden aangepast. Met name rond de Kempstraat worden hiertoe voorstellen gedaan;
  • Het verbeteren van het woonklimaat door het creëren van nieuwe woonmilieus met een gedifferentieerde woningvoorraad;
  • Het toevoegen van en het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte;
  • Het verbeteren van de verkeers- en parkeersituatie;
  • Toegangen tot de wijk herkenbaar maken door toevoegen en het verbeteren van de pleinen aan de randen van de wijk;
  • Het versterken van de groenstructuur.

Het voorliggende bestemmingsplan is voor een aanzienlijk deel gebaseerd op de huidige situatie, aangevuld met de maatregelen die in het (stedenbouwkundig deel van het) Wijkplan Transvaal zijn opgenomen.

5.1.1 Ontstaansgeschiedenis

Het stedenbouwkundig plan is gemaakt in het kader van het Wijkplan Transvaal. Het Wijkplan is een integraal ontwikkelingsplan voor de wijk Transvaal, waarin het sociale, het economische en het ruimtelijke aspect op een gelijkwaardige manier aan de orde komen. Het Wijkplan is in samenwerking tussen de betrokken woningbouwcorporaties, de gemeente en bewoners/ ondernemers tot stand gekomen. Het stedenbouwkundig plan is, als onderdeel van het Wijkplan, in een aantal sessies met bewoners besproken.

5.1.2 Doelstelling

De doelstelling van het wijkplan is tweeërlei: het plan wil bepaalde (te handhaven) delen van de wijk beschermen tegen sloop of functiewijziging. Daarnaast biedt het plan de mogelijkheid om bepaalde in het kader van het Wijkplan voorgenomen sloop/nieuwbouwplannen te realiseren.

Enerzijds worden bepaalde bouwblokken gesloopt en vervolgens op ongeveer dezelfde plek vervangen door nieuwbouw. Anderzijds is er het gebied rondom de Kempstraat dat in zijn geheel zal worden gesloopt. Dit gebied is nu woongebied met hier en daar een winkel, bedrijf of groenvoorziening. Bovendien zijn de Julianakerk en de Comeniusschool erin gelegen. De functies van het binnen dit vlak gelegen gebied blijven in grote lijnen ongewijzigd, maar de stedenbouwkundige situatie zal in de toekomst veranderen, zoals dat in het Wijkplan is weergegeven. De Julianakerk krijgt een sociaal-maatschappelijke functie voor de wijk. De toekomst van het naastgelegen schoolgebouw (Comeniusschool) is enigszins onzeker. De Comeniusschool heeft te kennen gegeven naar een andere plek te willen verhuizen. Het gebouw kan een onderwijsfunctie behouden, maar ook andere functies zijn mogelijk.

Daarnaast bestaat de wens om in het noorden van het bedrijventerrein aan de Uitenhagestraat woningen toe te voegen. Het gebied blijft een bedrijventerrein en het aantal vierkante meters bedrijfsruimte zal niet afnemen. Aan de Loosduinsekade zullen woningen worden toegevoegd. Gedacht wordt aan drie tot zes woonlagen op een bedrijvenplint met op de hoek van de Monstersestraat een hoge woontoren.