Plan: | Correctieve herziening Schielands Hoge Zeedijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1607BPcorshzeedijk-DF01 |
Voorliggend bestemmingsplan is een correctieve herziening van het op 16 oktober 2013 door de raad van de Gouda vastgestelde bestemmingsplan 'Schielands Hoge Zeedijk'.
Aanleiding voor deze correctieve herziening zijn de uitspraken van de Raad van State op 29 juli 2015 (201311618/1/R4) en op 23 december 2015 (201311618/3/R4), waardoor een aantal gebreken uit het vastgestelde bestemmingsplan moet worden hersteld. Door middel van deze correctieve herziening worden een viertal punten hersteld. De uitspraken zijn is als Bijlage 1 en Bijlage 2 van deze toelichting opgenomen.
Ten behoeve van een gebruiksvriendelijke weergave van de twee plannen wordt nadat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over deze correctieve herziening een geconsolideerd bestemmingsplan opgesteld.
Het plangebied beslaat het hele plangebied van het vastgestelde bestemmingsplan 'Schielands Hoge Zeedijk'. In afbeelding 1.1 is de ligging van het plangebied weergegeven.
Afbeelding 1.1 Plangebied
In het volgende hoofdstuk komen de verschillende aanpassingen aan bod, met een motivering waarom de aanpassingen zijn verricht. In hoofdstuk 3 staat de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan beschreven.
Dit bestemmingsplan voorziet in een correctieve herziening van een aantal gebreken uit het bestemmingsplan 'Schielands Hoge Zeedijk'. Voor de overige onderdelen in het plangebied blijft het bestemmingsplan 'Schielands Hoge Zeedijk ' van kracht. Deze correctieve herziening is opgesteld volgens de geldende RO-Standaarden 2012 en bestaat uit juridisch bindende regels inclusief verbeelding met een daarbij horende toelichting. Alleen de relevante herstelde onderdelen zijn opgenomen in de regels (vetgedrukt) en weergegeven op de verbeelding. De toelichting is beknopt gehouden en dient ter motivering van de herziene onderdelen.
In deze paragraaf staan de vier planonderdelen beschreven die zijn hersteld naar aanleiding van uitspraak van de Raad van State.
Bedrijven en Milieuzonering
Voor de woningen aan de Bosweg en de P.C. Hooftstraat gelegen in de wijk Korte Akkeren wordt niet voldaan aan de richtafstanden voor bedrijven in de milieucategorieën 3.1, 3.2 en 4.1 die volgens de VNG-brochure gelden voor een 'gemengd' gebied.
Millieucategorie | Richtafstand tot 'gemengd gebied' |
2 | 10 m |
3.1 | 30 m |
3.2 | 50 m |
4.1 | 100 m |
4.2 | 200 m |
5.1 | 300 m |
De planregeling voor dit deel van het plangebied is aangepast waarbij is aangesloten bij de VNG-zoneringssystematiek. De verbeelding direct ten oosten van de Bosweg is op dit punt aangepast. Zie ook afbeelding 2.1. Binnen de bestemming 'Bedrijventerrein - 1' is de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie 2' toegevoegd. Hier mogen bedrijfsactiviteiten van milieucategorie 1 en 2 die deel uitmakend van de bijbehorende staat van bedrijfsactiviteiten en daarmee gelijk te stellen bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Ook het bestaande oleochemische bedrijf is binnen deze bestemming en aanduiding toegestaan.
Afbeelding 2.1 Milieuzonering
Specifieke bouwaanduidingen op digitale verbeelding
Op de digitale verbeelding van het vastgestelde plan ontbreken ten onrechte de aanduidingen 'specifieke bouwaanduiding - 13 ' en 'specifieke bouwaanduiding - 14'. Op de analoge verbeelding waren de aanduidingen wel opgenomen. Middels deze correctieve herziening wordt de digitale verbeelding in overeenstemming gebracht met de analoge verbeelding van het vastgestelde plan. De bouwaanduidingen - 13 en -14 bevinden zich direct ten oosten van de watertoren.
Perceel machinefabriek Broere-Lether
Het perceel van Machinefabriek Broere-Lether is in het vastgestelde bestemmingsplan bestemd met een maatbestemming. Dit bedrijf was echter al failliet ten tijde van de planvaststelling en is ingedeeld in een hogere milieucategorie dan volgens de systematiek van de VNG zou zijn toegestaan.
De machinefabriek Broere is in 1983 gesplitst in een deel Broere-Lether en een deel Broere. Het terrein en de opstallen waar Broere-Lether tot in 2011 functioneerde zijn wel in eigendom gebleven van Broere. Na het faillisement van Broere-Letherin in 2011 heeft Broere op beperkte schaal activiteiten op de locatie Broere-Lether voortgezet. Daarbij worden kleine onderdelen gemaakt, geassembleerd en getest.
Het huidige functioneren van Broere levert geen milieubelemmeringen op voor de omgeving. Van het bedrijf zijn geen klachten bekend. Er is dan ook geen aanleiding om de bestaande legale situatie weg te bestemmen.
De specifieke maatbestemming machinefabriek kan daarom worden voorgezet conform het geldende bestemmingsplan. Wel is in de planregels de milieucategorie voor beide aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - machinefabriek' (sb-mf) verlaagd naar categorie 3.2 in plaats van 4.1. In de Staat van Bedrijfsactiviteiten worden machinefabrieken ingedeeld in categorie 4.1 of 3.2, afhankelijk van de omvang. Omdat het hier gaat om bedrijven met een oppervlakte kleiner dan 2.000 m2 volstaat milieucategorie 3.2.
Regeling damwanden
De bepaling uit het voorbeeldbestemmingsplan 'Hollandsche IJsseloevers' die betrekking heeft op de maximaal zichtbare damwandhoogte is niet overgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan. Nu de dijkversterking in het deel van het dijktraject dat in onderhavig plangebied is gelegen voorlopig niet urgent wordt geacht, is er geen reden meer om geen regeling over damwanden op te nemen. De regeling voor damwanden is werkbaar en levert geen onaanvaardbare beperkingen op voor de bedrijven in het plangebied. Een uitzondering is gemaakt voor de laad- en loskade ter plaatse van het bedrijf Croda binnen de bestemming 'Bedrijventerrein - 1'.
In de regels van de bestemmingen 'Bedrijventerrein - 1' en 'Bedrijventerrein - 2' is opgenomen dat damwanden maximaal 2 meter boven de gemiddelde ebniveaulijn (0,3 m -NAP) mogen uitsteken. Uitgezonderd ter plaatse van laad- en loskade binnen de bestemming 'Bedrijventerrein - 1'. De laad- en loskade is middels een aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - laad- en loskade' opgenomen.
Gelet op het bepaalde in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening dient in het kader van een bestemmingsplan onder andere inzicht te worden verschaft in de economische uitvoerbaarheid van het plan. Een exploitatieplan is niet vereist wanneer het kostenverhaal anderszins is geregeld of wanneer er geen ontwikkelingen zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening mogelijk worden gemaakt.
Het onderhavige bestemmingsplan is een correctieve herziening van bestemmingsplan 'Schielands Hoge Zeedijk'. De inhoud van deze herziening noodzaakt niet tot onderzoek inzake de economische uitvoerbaarheid of het opstellen van een exploitatieplan.
Een door de raad te nemen nieuw besluit hoeft overeenkomstig de uitspraken van de afdeling bestuursrechtspraak Raad van State niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Awb te worden voorbereid. Wel wordt het besluit op de wettelijke voorgeschreven wijze bekend gemaakt en voor appellanten en de Raad van State toegezonden.
Dit bestemmingsplan Correctieve herziening Schielands Hoge Zeedijk is ter vaststelling aangeboden aan de raad van de gemeente Gouda. Op 9 maart 2016 heeft de gemeenteraad deze correctieve herziening vastgesteld.