direct naar inhoud van Regels
Plan: Supermarkt Fluwelensingel
Status: ontwerp
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.1018UPSuperFsingel-OB01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

1.1 plan

het uitwerkingsplan 'Supermarkt Fluwelensingel' met identificatienummer NL.IMRO.0513.1018UPSuperFsingel-OB01 van de gemeente Gouda.

1.2 uitwerkingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

1.3 bestemmingsplan Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda Oost

het bestemmingsplan Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda Oost vastgesteld door de gemeenteraad op 25 mei 2011.

1.4 aan supermarkt gelieerde detailhandel

kleinschalige detailhandel in dagelijkse boodschappen, ondersteunend aan de ter plaatse gevestigde supermarkt.

1.5 aanduiding

een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.

1.6 aanduidingsgrens

de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.

1.7 ander bouwwerk

een bouwwerk, geen gebouw zijnde.

1.8 archeologische waarde

de aan een gebied toegerekende waarde in verband met de kennis en de studie van de in dat gebied voorkomende overblijfselen van menselijke aanwezigheid of activiteit uit oude tijden.

1.9 bebouwing

één of meer gebouwen en/of bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

1.10 bedrijfsmatige activiteiten in of bij een woning

het bedrijfsmatig verlenen van diensten - geen detailhandelsbedrijf zijnde - en ambachtelijke bedrijvigheid geheel of overwegend door middel van handwerk, waarbij de aard (qua milieuplanologische hinder) en omvang van de bedrijfsactiviteiten zodanig is dat deze activiteiten in een woning kunnen worden uitgeoefend en de activiteiten geen onevenredige afbreuk doen aan het woon- en leefmilieu in de directe omgeving.

1.11 beroepsmatige activiteiten in of bij een woning

het beroeps- of bedrijfsmatig verlenen van diensten op administratief, medisch, juridisch, therapeutisch, kunstzinnig, ontwerptechnisch of hiermee naar de aard gelijk te stellen beroep dat door zijn aard en omvang zodanig is dat deze activiteiten in een woning kunnen worden uitgeoefend en de activiteiten geen onevenredige afbreuk doen aan het woon- en leefmilieu in de directe omgeving.

1.12 bestaand (in relatie tot bebouwing)

bebouwing aanwezig ten tijde van de terinzagelegging van het (ontwerp) uitwerkingsplan .

1.13 bestaand (in relatie tot gebruik)

gebruik dat bestaat ten tijde van het in werking treden van het uitwerkingsplan.

1.14 bestemmingsgrens

de grens van een bestemmingsvlak.

1.15 bestemmingsvlak

een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.

1.16 bijbehorend bouwwerk

uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd en met de aarde verbonden bouwwerk met een dak.

1.17 bijzondere woonvormen

met woningen vergelijkbare huisvesting, zoals vormen van begeleid wonen en gezinsvervangende tehuizen en wooneenheden, al dan niet met gemeenschappelijke voorzieningen.

1.18 bouwen

het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.

1.19 bouwgrens

de grens van een bouwvlak.

1.20 bouwlaag, laag

een doorlopend gedeelte van een gebouw dat door op gelijke hoogte of bij benadering gelijke hoogte liggende vloeren of balklagen is begrensd, met inbegrip van de begane grond; hieronder wordt niet begrepen:

  • a. een onderbouw: een gedeelte van een gebouw dat wordt afgedekt door een vloer waarvan de bovenkant minder dan 1,2 m boven peil is gelegen;
  • b. een vide, waarvan de oppervlakte niet meer bedraagt dan 50% van de onderliggende laag;
  • c. een zolder, waarvan de oppervlakte, voor zover de bouwhoogte groter is dan 1,5 m, niet meer bedraagt dan 50% van de oppervlakte van de onderliggende laag.
1.21 bouwperceel

een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.

1.22 bouwperceelsgrens

de grens van een bouwperceel.

1.23 bouwvlak

een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn toegelaten.

1.24 bouwwerk

elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.

1.25 cultuurhistorische waarden

de aan een bouwwerk of gebied toegekende waarden, gekenmerkt door het beeld dat is ontstaan door het gebruik dat de mens in de loop van de geschiedenis heeft gemaakt van dat bouwwerk of dat gebied.

1.26 dakkapel

een uitspringend dakvenster, aangebracht op het hellende dakvlak en aan alle zijden omgeven door het betreffende dakvlak.

1.27 dakopbouw

een toevoeging aan de bouwmassa door het verhogen van de nok en/of de goot van het dak waardoor de bouwhoogte van het gebouw toeneemt.

1.28 dakvlak

een hellend vlak in een dak.

1.29 detailhandel

het bedrijfsmatig te koop aanbieden van goederen, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren aan personen, die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.

1.30 gebouw

elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

1.31 geluidsgevoelig object

een woning, alsmede een gebouw als zodanig bedoeld in artikel 1 van de Wet geluidhinder.

1.32 hoofdgebouw

een gebouw, dat op een perceel door zijn constructie of afmetingen als het belangrijkste gebouw valt aan te merken.

1.33 kantoor

een ruimte welke door haar indeling en inrichting is bestemd om uitsluitend te worden gebruikt voor administratieve en daarmee gelijk te stellen werkzaamheden.

1.34 milieucategorie

een aan een bedrijfsactiviteit toegekende categorie volgens de in de bijlage bij deze regels opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten.

1.35 nok

een snijpunt van twee of meer dakvlakken, zijnde de hoogste lijn van het dak.

1.36 onderkomen

voor verblijf geschikte, al dan niet aan hun bestemming onttrokken voer- of vaartuigen, kampeermiddelen, loodsen, keten en soortgelijke verblijfsmiddelen, voor zover deze niet als bouwwerken zijn aan te merken.

1.37 overkapping

een bouwwerk met een gesloten dak, dat niet of slechts aan één zijde is voorzien van een (bestaande) wand.

1.38 peil
  • a. voor een bouwwerk op een perceel, waarvan de hoofdtoegang direct aan de weg grenst: de hoogte van de weg ter plaatse van die hoofdtoegang;
  • b. voor een bouwwerk op een perceel, waarvan de hoofdtoegang niet direct aan de weg grenst: de hoogte van het terrein ter hoogte van die hoofdtoegang bij voltooiing van de bouw;
  • c. indien in, op of boven het water wordt gebouwd: het waterpeil;
  • d. indien de onder a tot en met c genoemde peilen in het veld aanleiding geven tot onduidelijkheden een door of namens het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen peil.
1.39 straatmeubilair

bouwwerken ten behoeve van al dan niet openbare (nuts-)voorzieningen, zoals:

  • a. verkeersgeleiders, verkeersborden, lichtmasten, zitbanken en bloembakken;
  • b. telefooncellen, abri's, kunstwerken, speeltoestellen en draagconstructies voor reclame;
  • c. kleinschalige bouwwerken ten behoeve van (openbare) nutsvoorzieningen waaronder begrepen voorzieningen ten behoeve van telecommunicatie, energievoorziening en brandkranen;
  • d. afvalinzamelsystemen.
1.40 voldoende parkeerplaatsen

voldaan wordt aan de parkeernormen als bedoeld in artikel 2.5.30 van de bouwverordening die als bijlage 7a bij de Bouwverordening zijn neergelegd en op 1 april 2012 in werking is getreden. Indien deze beleidsregels gedurende de planperiode worden gewijzigd, wordt rekening gehouden met de wijziging;

1.41 voorgevel

de naar de weg gekeerde gevel van een gebouw of, indien het een gebouw betreft met meer dan één naar de weg gekeerde gevel, de gevel waarin de voordeur is gesitueerd.

1.42 voorgevelrooilijn

de aan de zijde van de bestemming 'Verkeer - Verblijf' gelegen bouwgrens, met dien verstande dat op hoeksituaties sprake kan zijn van twee of drie voorgevelrooilijnen.

1.43 woning

een complex van ruimten, uitsluitend bedoeld voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden.

Artikel 2 Wijze van meten

Bij toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:

2.1 de afstand van een gebouw tot de zijdelingse perceelsgrens

vanaf het dichtst bij de perceelsgrens gelegen punt van het gebouw tot die perceelsgrens op 1 m boven peil en haaks op de perceelsgrens.

2.2 de bouwhoogte van een bouwwerk

vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een ander bouwwerk, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, vlaggenmasten, bewassings-, luchtbehandelings- en liftinstallaties en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.

2.3 de brutovloeroppervlakte

de oppervlakte gemeten op vloerniveau, langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.

2.4 de dakhelling

langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak.

2.5 de goothoogte van een bouwwerk

vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot, c.q. de druiplijn, het boeiboord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel

2.6 de grondoppervlakte van een gebouw of ander bouwwerk

buitenwerks en boven peil.

2.7 de inhoud van een bouwwerk

tussen de onderzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen.

2.8 de oppervlakte van een bouwwerk

tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.

2.9 de verkoopvloeroppervlakte

binnenwerks, met dien verstande, dat de totale vloeroppervlakte van ruimten welke rechtstreeks ten dienste staan van de detailhandelsactiviteiten en voor publiek toegankelijk zijn worden opgeteld; kantoren, magazijnen en overige dienstruimten worden hieronder niet begrepen.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Detailhandel

3.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Detailhandel' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. op de begane grondlaag van gebouwen: detailhandel in de vorm van een supermarkt en aan supermarkt gelieerde detailhandel, met een gezamenlijk verkoopvloeroppervlakte (vvo) van maximaal 1.500 m2;
  • b. op de begane grondlaag van gebouwen: aan de functie onder a gebonden kantoren, magazijn, kantine, toiletten en overige voorzieningen;
  • c. op de verdieping van gebouwen: aan de functie onder a gebonden kantoren, magazijn, kantine, toiletten en overige voorzieningen met een maximum brutovloeroppervlakte van 200 m2;
  • d. aan de functie onder a gebonden parkeervoorzieningen;
  • e. aan de functie onder a gebonden voorzieningen, zoals onder andere voorzieningen ten behoeve van laden en lossen, luifels e.d.;
  • f. erven, groenvoorzieningen en water.
3.2 Bouwregels

Op de in lid 3.1 bedoelde gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten dienste van de bestemming worden gebouwd, met dien verstande dat:

  • a. gebouwen uitsluitend mogen worden gebouwd binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak;
  • b. gevels van bebouwing ten behoeve van detailhandel aan de zijde van de Fluwelensingel, in de voorgevelrooilijn langs die weg dienen te worden gebouwd, met uitzondering van de bebouwing in de eerste bouwlaag;
  • c. de goothoogte van gebouwen niet meer mag bedragen dan 10 m;
  • d. de bouwhoogte van gebouwen niet meer mag bedragen dan 13 m;
  • e. de bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen niet meer mag bedragen dan:
    • 1. op de gronden voor een naar een weg gekeerde gevel: 1 m;
    • 2. voor het overige: 2 m.
  • f. de bouwhoogte van overige andere bouwwerken niet meer mag bedragen dan 3 m;
3.3 Afwijken van de bouwregels

Burgemeester en wethouders kunnen bij omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid:

  • a. 3.2 onder a. ten behoeve van het bouwen van bouwwerken buiten de bouwvlakken tot een gezamenlijke grondoppervlakte van 100 m² en een maximale hoogte van 4 m, mits er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het straat- en bebouwingsbeeld en de verkeers- en parkeerdruk niet onevenredig toeneemt;
  • b. lid 3.2 onder f. ten behoeve van het bouwen van erf- en terreinafscheidingen op de gronden voor de voorgevelrooilijn tot een bouwhoogte van 2 m indien dit geen onevenredige gevolgen heeft voor het straat- en bebouwingsbeeld en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen.

3.3.1 Voorwaardelijke verplichting parkeren
  • a. nieuwe hoofdgebouwen mogen niet eerder in gebruik worden genomen ten behoeve van de functie(s), die op grond van de desbetreffende bestemming is (of zijn) toegelaten, dan nadat ten behoeve van die hoofdgebouwen voldoende parkeerplaatsen zijn gerealiseerd.
  • b. parkeervoorzieningen, die zijn opgenomen in een verleende omgevingsvergunning, mogen niet zodanig worden gewijzigd, dat hierdoor niet meer wordt voldaan aan de parkeernormen als bedoeld in 3.2 sub h.
3.4 Wijzigingsbevoegdheid
3.4.1 Wonen

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het plan geheel of gedeeltelijk te wijzigen naar Wonen en/ of Verkeer - Verblijf, onder de voorwaarde dat:

  • a. gebruik voor detailhandel is beëindigd en hergebruik binnen twee jaar aantoonbaar niet mogelijk is gebleken;
  • b. voor de detailhandel is binnen twee jaar na inwerkingtreding van het uitwerkingsplan geen omgevingsvergunning aangevraagd;
  • c. de woningen uitsluitend mogen worden gebouwd:
  • 1. tot een maximaal aantal van 15 woningen, inclusief reeds bestaande woningen;
  • 2. tot een diepte van maximaal 15 m vanaf de voorgevelrooilijn aan de Fluwelensingel;
  • 3. tot een goothoogte van maximaal 10 m en een bouwhoogte van maximaal 13 m;
  • 4. afgedekt met een kap.

Artikel 4 Verkeer - Verblijf

4.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Verkeer - Verblijf' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. wegen met een verblijfsfunctie;
  • b. pleinen;
  • c. voet- en fietspaden;
  • d. parkeervoorzieningen, waaronder terreinafscheidingen, slagbomen en parkeerautomaten;
  • e. bijbehorende voorzieningen ten behoeve van detailhandel in het plangebied;
  • f. speelvoorzieningen;
  • g. groenvoorzieningen en water;
  • h. straatmeubilair;
  • i. nutsvoorzieningen.
4.2 Bouwregels

Op de in lid 4.1 bedoelde gronden mogen uitsluitend andere bouwwerken ten dienste van de bestemming worden gebouwd, met dien verstande dat:

  • a. de bouwhoogte van lichtmasten niet meer mag bedragen dan 10 m;
  • b. de bouwhoogte van terreinafscheidingen niet meer mag bedragen dan 1,2 m;
  • c. de bouwhoogte van andere bouwwerken niet meer mag bedragen dan 3 m.

Artikel 5 Wonen

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.

Artikel 6 Waarde - Archeologie

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 7 Waarde - Beschermd Stadsgezicht

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 8 Waterstaat - Waterkering

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 9 Anti-dubbeltelregel

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 10 Algemene bouwregels

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 11 Algemene gebruiksregels

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 12 Algemene aanduidingsregels

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 13 Algemene afwijkingsregels

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 14 Algemene wijzigingsregels

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 15 Overgangsrecht

De regels van het bestemmingsplan 'Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda' (NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01) zijn van overeenkomstige toepassing.'

Artikel 16 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als 'Regels van het uitwerkingsplan Supermarkt Fluwelensingel'.