Plan: | Hanepraij |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1003BPHanepraij-DF01 |
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
In deze paragraaf is een aantal begrippen verklaard die gebruikt worden in de regels. Een en ander voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen. Daarnaast is het artikel "wijze van meten" opgenomen waarin bepaald is hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
In deze paragraaf zijn de in het plan voorkomende bestemmingen geregeld. Per bestemming komen de bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Soms is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.. De functie van het openbare gebied zoals water en groenstroken is door afzonderlijke bestemmingen geregeld. De toekenning van deze bestemmingen is gebaseerd op het uitgangspunt dat openbaar gebied met een belangrijke functie voor de wijk (structureel groen en water) beschermd dient te worden door een specifieke bestemming. Herinrichting van deze gronden tot bijvoorbeeld parkeren of met gebouwen is dan ook uitgesloten.
Bestemming: Groen
De binnen het plan gewenste groenvoorzieningen zoals parken met bijbehorende speeltuinen zijn ondergebracht onder de bestemming groen. Binnen deze bestemming zijn groenvoorzieningen, water en voet- en fietspaden toegestaan. Het realiseren van overige verkeersvoorzieningen behoort niet tot de mogelijkheden. Op deze wijze wordt voorkomen dat het groen gebruikt zal gaan worden als parkeerterrein of anderszins.
Bestemming: Maatschappelijk
Het zorgcentrum is geregeld binnen de bestemming "Maatschappelijk" en betreft de hoofdfunctie van het plangebied. Binnen deze bestemming is het realiseren van maatschappelijke voorzieningen, zorggerelateerd wonen, bijzondere woonvormen, wonen ten behoeve van zeer kwetsbare groepen, medische dienstverlening en zorggerelateerde dienstverlening mogelijk. Tevens de aan de functie gebonden parkeervoorzieningen en overige gemeenschappelijke voorzieningen kunnen worden gerealiseerd. Op de verbeelding van het bestemmingsplan zijn verder de maximale bouwhoogtes aangegeven.
Bestemming: Verkeer - Verblijf
Deze gronden zijn bestemd voor onder andere wegen met hoofdzakelijk een wegen met een verblijfsfunctie, pleinen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen, speelvoorzieningen, groenvoorzieningen en water, straatmeubilair en nutsvoorzieningen. Binnen de bestemming Verkeer - Verblijf zijn geen gebouwen toegestaan. Wel mogen andere bouwwerken ten dienste van deze bestemming worden gebouwd met inachtneming van de bouwregels.
Bestemming: Water
De voor 'Water' aangewezen gronden zijn hoofdzakelijk bestemd voor waterberging en de regulering van de waterhuishouding van het projectgebied. In de bouwregels is bepaald dat geen gebouwen mogen worden opgericht binnen deze bestemming. Binnen deze bestemming mogen wel andere bouwwerken ten dienste van deze bestemming met een hoogte van 5 meter worden gebouwd.
Dubbelbestemming: Waterstaat - Waterkering
Op de verbeelding is de bestemming "Waterstaat - Waterkering" over de andere bestemmingen heen gelegd. Deze dubbelbestemming regelt het bijzonder belang dat voor deze gebieden geldt. Voordat de onderliggende bestemming kan worden toegepast dient eerst het bijzonder belang van deze bestemming te worden afgewogen. Dit houdt in dat voordat er gebouwd mag worden wat de onderliggende bestemming aangeeft, eerst moet worden voldaan aan de eisen van het Hoogheemraadschap Rijnland of Rijkswaterstaat.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
In deze paragraaf worden, in aanvulling op de bestemmingsregels, aanvullende regels gesteld.
Antidubbeltelregel
Het artikel "Antidubbeltelregel" bevat regels om te voorkomen dat met het bestemmingsplan strijdige situaties ontstaan of worden vergroot.
Algemene bouwregels
In dit artikel is een aantal aanvullende bouwregels geregeld die voor alle bestemmingen kunnen gelden. Bijvoorbeeld extra bouwmogelijkheden voor ondergeschikte bouwdelen zoals balkons, galerijen en kelders.
Algemene gebruiksregels
Deze regel regelt het verbod om gronden te bebouwen of te gebruiken in strijd met de bestemming.
Algemene aanduidingsregels
Op grond van de Wet Geluidhinder is een 'geluidzone-industrie' op de verbeelding aangegeven. Binnen deze zone zijn geen geluidgevoelige functies toegestaan.
Vrijwaringszone - Molenbiotoop
De windvangzone (molenbiotoop) rond de molen 't Slot is als aanduiding op de verbeelding aangegeven. Op basis van deze aanduiding zijn beperkingen gesteld aan de hoogte (boven NAP) van de bebouwing en de beplanting, teneinde voldoende windvang te garanderen.
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is in aanvulling op de afwijkingsregels uit de diverse bestemmingen nog een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een geringe overschrijding van de toegestane bouwhoogte of het mogelijk maken van de bouw van schakelkastjes (nutsgebouwtjes) in het openbare gebied.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is nog een aantal algemene wijzigingsmogelijkheden opgenomen. Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken die niet met een omgevingsvergunning geregeld kunnen worden. Bijvoorbeeld een geringe wijziging van de bestemmingsgrens.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In de overgangsregels is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd.
In de slotregel is de officiƫle naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan aangehaald worden