direct naar inhoud van 5.4 ontwikkelingen
Plan: Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01

5.4 ontwikkelingen

In het plangebied wordt een aantal haalbare ontwikkelingen voorzien, die zijn opgenomen in dit bestemmingsplan. Onderstaand worden deze beschreven en gemotiveerd.

Jan Verzwollezone Zuid
De Jan Verzwollezone Zuid ligt direct ten zuidoosten van de binnenstad, in de eerste schil van de uitbreidingswijken. Het gebied ligt ter hoogte van de toegang tot de stad vanuit zuidelijke richting, globaal tussen de Martensstraat, IJssellaan, Goejanverwelledijk en Fluwelensingel (zie luchtfoto). Het gebied wordt op dit moment voor verschillende, vooral bedrijfsmatige functies gebruikt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01_0025.png"

Afbeelding: huidige situatie Jan Verzwollezone Zuid (luchtfoto)

De gemeente Gouda ziet de herontwikkeling van het gebied met woningen en zorgfuncties als een goede bijdrage aan de ontwikkeling van de stad en is daarom in samenwerking met andere partijen al een aantal jaren bezig met planontwikkeling voor dit gebied. Op 27 januari 2010 is hiervoor een Stedenbouwkundig programma van eisen vastgesteld. Voor één onderdeel van het plangebied is de ontwikkeling zo ver gevorderd dat deze nu wordt opgenomen in voorliggend bestemmingsplan. Het gaat om de realisatie van 15 eengezinswoningen en een appartementengebouw, dat deels gebruikt zal worden voor zorggerelateerd wonen.

In januari 2010 heeft de raad een stedenbouwkundig programma van eisen vastgesteld. Onderstaande tekening uit dit Stedenbouwkundig programma van eisen geeft een indruk van de mogelijke inrichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01_0026.jpg" Afbeelding: verkavelingssuggestie Jan Verzwollezone Zuid

Van belang is dat bij de realisatie van de plannen in de Jan Verzwollezone Zuid de bestaande karakteristieken in en om het gebied als uitgangspunt wordt genomen.

Dit betekent het volgende:

  • de verkaveling is noord-zuid en oost-west gericht;
  • behoud van het gesloten karakter van de cultuurhistorisch hoogwaardige gevelwanden aan de Fluwelensingel en gebruik maken van de bestaande doorgangen naar het binnenterrein;
  • behoud van de bestaande zichtlijn vanaf de IJssellaan op de dijk;
  • geen dominantie van het silhouet van de nieuwbouw ten opzichte van het beeld van de Fluwelensingel en de Martensstraat/singel;
  • behoud van monumentale bomen en behoud en versterking van het bestaande groen langs de dijk.


Het nieuwbouwplan omvat van zuid naar noord de volgende elementen:

  • Mogelijk de realisatie van een zorgcentrum in combinatie met de herinrichting van een speelplantsoen. Hiervoor is de planvorming in voorbereiding, maar de plannen zijn op dit moment nog te onzeker om opname in voorliggend bestemmingsplan te rechtvaardigen. Daarom is het gebied uit dit bestemmingsplan gehouden.
  • Een appartementengebouw (deels of geheel zorggerelateerd) en meerdere eengezinswoningen. De ontsluiting van dit deelgebied voor auto- en langzaamverkeer vindt plaats vanaf de IJssellaan. De planvorming is zeker, maar moet nog worden uitgewerkt. Daarom is deze ontwikkeling opgenomen in een uit te werken woonbestemming.
  • De realisatie van een watergang. Deze watergang zal de Martenssingel verbinden met de Cronjévijver, met als doel de waterkwaliteit te verbeteren en de opvangcapaciteit voor water te vergroten. Hiervoor is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen (wijzigingsgebied 01).


Jan Verzwollezone Noord
Dit gebied bevindt zich direct ten noorden van de Martensstraat, tussen Fluwelensingel en IJssellaan.

In dit gebied worden in dit bestemmingsplan de volgende ontwikkelingen mogelijk gemaakt (zie onderstaande schetstekening):

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01_0027.png"

Afbeelding: herinrichting parkeerplaats Klein Amerika

  • een uitbreiding van het parkeerterrein Klein Amerika met 130 parkeerplaatsen, vanwege de extra parkeerbehoefte voor bezoekers van de binnenstad, dit conform het beleid zoals vastgesteld in de Parkeerbeleidsnota 2005-2015.
  • de realisatie van een supermarkt aan de kant van de Fluwelensingel ter hoogte van de nrs. 56-59, met bijbehorende parkeervoorzieningen;
  • 15 woningen boven de supermarkt, in de rooilijn van de Fluwelensingel;

De supermarkt en de woningen zullen in de rooilijn van de Fluwelensingel worden gebouwd, en moeten passen in het stedenbouwkundig beeld van de Fluwelensingel, dat onder het beschermd stadsgezicht valt.
Deze ontwikkeling is opgenomen in een uit te werken gemengde bestemming.

Gouda Oost
Voor Gouda Oost heeft de gemeenteraad in het kader van de wijkontwikkeling in april 2004 de structuurvisie “gastvrij Gouda Oost” vastgesteld. Gemeente, woningcorporaties, bewoners en andere belanghebbenden in de wijk zijn met de uitvoering van de structuurvisie aan de slag gegaan.
De wijkontwikkeling heeft als missie "het realiseren en behouden van een aangename woon-, werk- en leefomgeving in Gouda Oost. Het doel is een kwalitatieve verbetering teweeg te brengen om de leefkwaliteit in Gouda Oost te vergroten. De kwalitatieve verbetering van de leefkwaliteit vraagt beslist om meer dan alleen fysieke maatregelen. De wijkontwikkeling pakt daarom zowel sociale, economische als fysieke knelpunten aan. Het overzicht van alle projecten staat in het uitvoeringsprogramma wijkontwikkeling. Het college van B&W stelt jaarlijks de uitvoeringsprogramma's vast. De stuurgroep wijkontwikkeling (met hierin de gemeente en de woningcorporaties) geeft sturing aan de realisatie van het programma en laat zich hierbij adviseren door het wijkteam.
In de structuurvisie en het uitvoeringsprogramma wordt een aantal ruimtelijke ontwikkelingen voorzien. In februari 2010 heeft de gemeenteraad besloten om op een viertal onderdelen (betreffende de plaats van de supermarkten, de plaats van de moskee, vernieuwing en samenstelling van de woningvoorraad en herontwikkeling van het centrale deel van de wijk) af te wijken van de structuurvisie.
Een deel van de ruimtelijke ontwikkelingen is opgenomen in dit bestemmingsplan, voor een ander deel geldt dat deze nog onvoldoende uitgewerkt zijn om opgenomen te kunnen worden in dit bestemmingsplan.

Ook is inmiddels tussen Woonpartners Midden-Holland en gemeente een gebiedsontwikkelingsovereenkomst gesloten waarin de visie en bijbehorende afspraken op de herontwikkeling van een aantal locaties in Gouda Oost in de periode tot 2020 zijn vastgelegd.
Het betreft hierin de woningen in de zogenaamde zuidelijke stempels tussen de Sportlaan en Verzetslaan, de woningen tussen de Van Heuven Goedhartsingel en Bunchestraat, de woningen aan weerszijden van de Lidl-vestiging aan de Dunantsingel, de herontwikkeling van de voormalige schoollocatie aan de Gedenklaan, de herontwikkeling van de schoollocatie aan de Bernadottelaan en de herontwikkeling van het centrale deel van de wijk op/rond de De Rijkestraat.

De gemeente zal zijn medewerking aan bouwplannen verlenen indien deze wat de gemeente betreft ruimtelijk acceptabel zijn en hierover in het reguliere overleg met de woningcorporaties en andere eigenaren overeenstemming wordt bereikt. Het bestemmingsplan zal dan moeten worden herzien.

De volgende ruimtelijke ontwikkelingen worden in de structuurvisie en het uitvoeringsprogramma wijkontwikkeling voorzien.

  • Centrumontwikkeling in het hart van Gouda Oost. De stuurgroep wijkontwikkeling heeft een masterplan voor het centrumgebied Gouda Oost vastgesteld, dat vervolgens door middel van reken- en tekensessies is omgezet in een gebiedsontwikkelingsplan. Dit geeft de benodigde duidelijkheid over de haalbaarheid van de plandelen. Voor fase 1, herontwikkeling van het plandeel Wilsonplein (brede school, centrum voor jeugd en gezin, buurtservicecentrum en woningen) is de planvorming afgerond en de bouw gestart. Om de bouw mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening (oud) gevolgd. De ontwikkeling wordt in voorliggend bestemmingsplan opgenomen met de bestemming Maatschappelijk, met een specifieke aanduiding voor het woongedeelte.
  • Locatie de Springers en het naastgelegen terrein vallen binnen de begrenzing van het centrumgebied Gouda Oost. Sporthal de Springers is niet langer een stedelijke sportvoorziening en is beschikbaar voor herontwikkeling. De plannen voor herontwikkeling worden verder uitgewerkt. Er wordt uitgegaan van hergebruik van deze locatie voor wonen (maximaal 50 woningen) en detailhandel, waaronder een tweetal te verplaatsen supermarkten. De maximale bouwhoogte in het gebied bedraagt 30 meter. Daarvoor is aangesloten bij de nota hoogbouw, die ten oosten van de Bernadottelaan in Gouda Oost een indicatie geeft voor de maximaal aan te houden bouwhoogte van 30 meter. De achtergrond hiervoor wordt gevormd door een tweetal overwegingen. In de eerste plaats is Gouda Oost al een gebied met hoogbouw. De toevoeging van nieuwe hoogbouw past in die zin in het beeld van de wijk. In de tweede plaats speelt mee dat hoogbouw tot ongeveer het genoemde maximum geen dominant beeld van Gouda uit de Krimpenerwaard oplevert. Het silhouet van Gouda aan de oostkant moet blijvend worden bepaald door kerktorens en molens. De ontwikkeling wordt in voorliggend bestemmingsplan mogelijk gemaakt door middel van een wijzigingsbevoegdheid (wijzigingsgebied 01).
  • Locatie voormalige tuinbouwschool aan de Sportlaan valt buiten de begrenzing van het centrumgebied Gouda Oost. De eigenaar heeft aangegeven deze locatie te willen herontwikkelen. Hiervoor is ruimte binnen de geldende bestemming Maatschappelijke doeleinden, die in voorliggend bestemmingsplan wordt overgenomen.
  • De locatie van de voormalige Anne de Vriesschool aan de Gedenklaan is thans in gebruik als wissellocatie voor basisschool de Oosterweide, die na oplevering van fase 1 van de centrumontwikkeling Gouda Oost naar het Wilsonplein verhuist. Na deze verhuizing komt het gebouw aan de Gedenklaan leeg en voor herontwikkeling in beeld; vooralsnog wordt uitgegaan van woningbouw op deze locatie. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen ontwikkeld. De geldende bestemming blijft daarom vooralsnog gehandhaafd.
  • De zuidelijke stempels; deze flatwoningen tussen de Verzetslaan en Sportlaan zullen in de komende jaren, tot 2020, gefaseerd worden aangepakt door middel van sloop/nieuwbouw of renovatie. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen ontwikkeld. De geldende bestemming blijft daarom vooralsnog bestaan, behalve voor het Zuidelijk Stempel West, het gebied direct grenzend aan de Vliet van Erbenveld. Het is de bedoeling hier binnen afzienbare termijn te starten met de sloop van een viertal woongebouwen. De woningen langs de Wiarda Beckmanstraat worden niet teruggebouwd. Hier zal een openbare ruimte worden gerealiseerd, in aansluiting op het bestaande groen en de vliet. De auto wordt hier zeer terughoudend toegelaten. Verder worden in het gebied tussen de 60 en 80 woningen teruggebouwd, in een mix van woningbouwcategorieën. In de plint van één of meerdere woongebouwen is ruimte voor detailhandel en dienstverlening tot een oppervlakte van ten hoogste 750 m2 brutovloeroppervlakte. Het openbare gebied moet tevens gaan functioneren als verbindende schakel tussen de voorzieningen op de Springerslocatie en wijkcentrum 't Wiel/ de Vredeskerk. De ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt via een wijzigingsbevoegdheid (wijzigingsgebied 02).
  • Ook ten aanzien van de woningen tussen de Van Heuven Goedhartsingel en Bunchéstraat zullen in de komende jaren plannen voor sloop/nieuwbouw of renovatie gemaakt worden. Aangezien ook hier nog geen concrete plannen beschikbaar zijn blijft de geldende bestemming vooralsnog gehandhaafd.
  • Ook voor het gebied aan de Dunantsingel waar nu de vestiging van de Lidl gelegen is en de flats aan weerszijden zullen in de komende jaren plannen gemaakt worden. Bij de oplevering van de nieuwbouw voor de Lidl op de Springerslocatie zal naar verwachting de bestemming detailhandel op deze huidige locatie aan de Dunantsingel gewijzigd worden. Ook deze plannen zijn nog niet concreet en daarom blijft de geldende bestemming van deze locatie(s) vooralsnog gehandhaafd.
  • Op het moment dat het mogelijk is de school voor speciaal basisonderwijs De Oostvogel te verhuizen naar een andere plaats in Gouda, zullen voor deze locatie ook herontwikkelingsplannen gemaakt worden. Voor de herontwikkeling van deze locatie zijn nog geen concrete plannen. De geldende bestemming blijft daarom ook hier vooralsnog gehandhaafd.
  • In het kader van de centrumontwikkeling Gouda Oost was aanvankelijk als vestigingslocatie voor de supermarkten en winkels voorzien het gebied rond de De Rijkestraat. De plannen bleken niet haalbaar te zijn vanwege het geringe draagvlak en de financiën. De vestiging van de supermarkten wordt nu voorzien op de Springerslocatie, de speciaalzaken aan de overkant van de Sportlaan in nieuwbouw.
    Voor de herontwikkeling van het centrale deel van de wijk, rond de De Rijkestraat, worden in de nabije toekomst nieuwe plannen gemaakt. Deze zijn nu nog niet concreet en daarom blijven de geldende bestemmingen voorlopig gehandhaafd.
  • Ook het voormalige schoolgebouw van basisschool de Boei aan de Sportlaan is thans als "wissellocatie" in gebruik voor functies die (deels) na oplevering van het multifunctionele centrum aan het Wilsonplein daar naar toe verhuizen. Vooralsnog wordt voor deze locatie uitgegaan van woningbouw eventueel in combinatie met maatschappelijke doeleinden. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen ontwikkeld. De geldende bestemming blijft daarom vooralsnog gehandhaafd.
  • Een groot deel van de 375 woningen van het complex Oud Goverwelle wordt verbeterd. De woningen worden deels geschikt gemaakt voor senioren. Mogelijk wordt het complex uitgebreid met een aantal nieuwbouwwoningen.


Goejanverwelledijk
Aan de Goejanverwelledijk, op de voormalige Stubbelocatie, worden 8 woningen gerealiseerd in twee losse blokken van elk 4 woningen. De woningen worden in niet meer dan twee bouwlagen uitgevoerd, zodat er voldoende windvang overblijft voor de molen aan de overzijde van de rivier. Tussen de woningblokken door zal vanaf de Goejanverwelledijk uitzicht op de Hollandsche IJssel mogelijk worden, in tegenstelling tot de blokkade die het huidige aaneengesloten bebouwingsfront van ongeveer 50 meter oplevert.
Het parkeren wordt op eigen terrein opgelost. Op het voormalige jaagpad wordt niet geparkeerd. De bestaande verharding wordt hier vervangen door gazon.