direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Waterrijk Polderpark Oostpolder
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0601Polderpark-DF01

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Gelet op het bepaalde in artikel 5.1.3 Bro moet in het kader van een projectbesluit onder andere inzicht worden verschaft in de economische uitvoerbaarheid van het project. In verband daarmee is eerst onderzocht of voor het onderhavige projectbesluit op grond van artikel 6.12, eerste lid Wro de verplichting bestaat om één of meer exploitatieplannen vast te stellen.

Exploitatieplan

Het eerste lid van artikel 6.12 Wro bepaalt dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt, voor die gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Wat precies onder een bouwplan moet worden verstaan, staat genoemd in artikel 6.2.1 Bro. Het gaat om:

  • de bouw van één of meer woningen;
  • de bouw van één of meer andere hoofdgebouwen;
  • de uitbreiding van een hoofdgebouw met ten minste 1000 m² of met één of meer woningen;
  • de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik waren, voor detailhandel, dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1000 m² bedraagt;
  • de bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1000 m².

De uitvoerende werkzaamheden van het Waterrijk Polderpark Oostpolder gaan gepaard met onder andere de aanleg van wandel- en fietspaden, het vergraven van sloten, de aanleg van duikers en bruggen, het plaatsen van informatieborden en de aanplant van bomen. Op de betrokken gronden is geen bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 Bro voorgenomen. Het vaststellen van een exploitatieplan is daarom niet verplicht. Het verhaal van kosten van de grondexploitatie is ook niet aan de orde. Er zijn immers geen directe financiële baten bij dit plan door bijvoorbeeld de bouw van woningen of kantoren.

Financiële uitvoerbaarheid

De gemeente Gouda heeft bijna alle percelen in de Oostpolder in eigendom. Recentelijk is van één grondeigenaar een perceel ter grootte van 1 hectare aangekocht. Met een andere eigenaar is zicht op spoedige overeenstemming.

De kosten voor de herinrichting van de Oostpolder komen voor rekening van de gemeente Gouda, die hiervoor een reservering heeft getroffen op de begroting. Het gaat om een bedrag van 300.000 euro voor plan- en proceskosten, waaronder de verwerving van de resterende percelen (ongeveer 1,4 hectare). Bovendien heeft de gemeente twee subsidies toegekend gekregen van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een subsidie in het kader van de regeling 'recreatie om de stad' en in het kader van de uitvoering van de Nota Ruimte. Het totale subsidiebedrag is 3,53 miljoen euro (exclusief BTW). De grondexploitatie kent grofweg de volgende kosten en baten (alle bedragen zijn exclusief BTW):

Kosten   € (× 1.000)   Baten   € (× 1.000)  
Plankosten en verwerving   300   bijdrage gemeente   300  
uitvoeringskosten (aanneemsom; engineering; administratie)   3200   bijdrage provincie (subsidiegelden)   3530  
bijkomende kosten en onvoorzien   330      
       
Totaal   3830   Totaal   3830