Plan: | Waterrijk Polderpark Oostpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0601Polderpark-DF01 |
Op basis van de visie zijn diverse elementen voor de ontwikkeling van het Waterrijk Polderpark nader uitgewerkt. In het inrichtingsplan is een concrete herinrichting van de Oostpolder voorgesteld. Het Polderpark bestaat in grote lijnen uit vier delen (zie figuur 4). In alle delen komt het open weidegebied tot uitdrukking. In het zuiden komt het sportpark, met daaromheen natuurlijk beheerd grasland met diverse paden. In het noorden komt een natter gedeelte, waar natuurvriendelijke oevers en natte weiden het beeld bepalen. In het centrale deel blijft het weideland agrarisch beheerd. Langs het Gouwekanaal komt een recreatieve weide.
Figuur 4: Hoofdindeling Waterrijk Polderpark in vier deelgebieden.
Ontsluiting voor wandelaars
Een belangrijk element uit het inrichtingsplan is de ontwikkeling van een padenstructuur, waarmee de polder toegankelijkheid en er diverse ommetjes te maken zijn door het gebied. Het uitgangspunt is dat deze paden deels gecombineerd worden met het agrarisch gebruik van de grond. Wandelen over boerenland verbetert de toegankelijkheid en de belevingswaarde van het gebied, maar verandert niet de aanblik ervan. Er zijn wandelpaden voorzien in het gebied rond het sportveld, met aansluitingen op de Tweede Moordrechtse Tiendeweg en de Broekweg. Verder komt er een pad gedeeltelijk langs de Ringvaart en komt er een vlonderpad door het natte gedeelte. Ook is er een wandelpad door het agrarisch gebied gepland. Dit wordt gecombineerd met een fietspad. Er wordt een nieuwe watergang gegraven langs het pad langs de Ringvaart. Zo wordt dit pad afgesloten van het boerenland, zodat hondenbezitters een afgeschermd rondje kunnen lopen. Er zal een verbinding over de ringvaart worden gerealiseerd om zo een directe verbinding met Westergouwe te realiseren.
Ontsluiting voor fietsers
Voor de ontsluiting voor fietsers wordt ingezet op zowel het gebruik van de bestaande verharde wegen als de aanleg van nieuwe fietspaden. Voor het gebruik van de bestaande wegen moet De Nieuwe Broekweg wel anders worden ingericht. De maximumsnelheid voor autoverkeer wordt 60 km/u en er komen fietsstroken van gekleurd asfalt. Indien mogelijk worden de kruisingen uitgevoerd als plateaus. Er wordt ook nog bezien of een verlaagde snelheid van 30 km/u of een vrij liggend fietspad tot de mogelijkheden behoort. Aanvullend op de bestaande wegen wordt langs de spoorlijn een fietspad aangelegd. Ook komt er nieuw fietspad vanaf de Broekweg door de Oostpolder. Dit fietspad loopt daarna langs de Ringvaart tot het nieuwe fietspad langs het spoor. Via een nieuwe oeververbinding kan Westergouwe worden bereikt.
Parkeren
Er dient voorkomen te worden dat bezoekers die met de auto komen in de berm van de Nieuwe Broekweg gaan parkeren. Zij krijgen daarom de mogelijkheid om te parkeren op het parkeerterrein van sportvereniging Donk. Dit parkeerterrein wordt hiervoor uitgebreid. Bij de diverse toegangen tot de polder komen kleine voorzieningen om fietsen te stallen. Deze worden waar mogelijk gecombineerd met autoparkeerplaatsen en informatiepanelen.
Sluisatelier
Het sluizencomplex bij de Broekweg is cultuurhistorisch waardevol en biedt aanknopingspunten om hier buitenkunst te realiseren. Aan het watererfgoed wordt een impuls gegeven door in de zone tussen Gouwekanaal en Alpher Wetering een atelier en tentoonstellingsruimte van diverse kunstvormen te realiseren. Het sluisatelier wordt een verzamelnaam voor diverse kunstuitingen in de buitenlucht en voegt een dimensie toe aan Gouda en de Oostpolder in het bijzonder. De oversteekmogelijkheid over het sluisje wordt hersteld. Bij het sluisatelier is ruimte voor een aantal picknickvoorzieningen.
Trimbaan
In aansluiting op de sportvelden van sportvereniging Donk zal een trimbaan worden aangelegd. Dit trimrondje heeft een openbaar en recreatief karakter. Langs de baan worden verschillende toestellen met gebruiksinstructie en trainingsinformatie geplaatst. De trimbaan is zo een extra publiekstrekker van het polderpark. Door het gebruik van natuurlijke materialen zullen de toestellen niet erg opvallend zijn in de omgeving, zeker niet omdat ze langs de randen van het sportcomplex geplaatst worden, op gepaste afstand van de woningen langs de Tweede Moordrechtse Tiendeweg. Zie figuur 5 voor een beeld van de trimbaan.
Figuur 5: Impressie trimbaan.
Informatievoorzieningen
Bij enkele entreepunten wordt een algemeen informatiepaneel geplaatst over het ontstaan van de polder en de totstandkoming van het Waterrijk Polderpark. Dit is ook de plek om enkele gedragsregels te tonen. Daarnaast wordt op diverse interessante plekken informatie gegeven, zoals de schutsluis en de draaibrug in de Ringvaart en de stoofkade nabij de spoorbrug. Deze elementen worden gerekend tot het watererfgoed.