direct naar inhoud van 4.2 Visie
Plan: Waterrijk Polderpark Oostpolder
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0601Polderpark-DF01

4.2 Visie

Door de grote ruimtelijke veranderingen op regionaal niveau verandert de positie en context van de Oostpolder. Nu behoort de polder nog tot het agrarisch buitengebied, terwijl de polder straks in het stedelijk gebied komt te liggen. Door de bouw van Westergouwe, de Gouweknoop en de nieuwe woon- en werkgebieden in de Zuidplaspolder wordt de Oostpolder een open en groene zone in de stad. De agrarische mogelijkheden nemen hierdoor af en het gebied wordt in theorie aantrekkelijker als locatie voor stedelijke functies. Maar in de Oostpolder zullen de groene kwaliteiten van het buitengebied behouden blijven. De Oostpolder wordt geschikt voor omwonenden om in de directe omgeving te kunnen recreƫren en het landschap te kunnen beleven. De Oostpolder wordt een groene enclave in Gouda, die de vraag naar extensieve recreatie kan opvangen.

De visie op de Oostpolder is gericht op actief behoud van bestaande landschappelijke waarden. Het gaat dan om de lange weidepercelen, een landgebruik gebaseerd op veeteelt, de donkerte en openheid, het waterrijke karakter en de royale doorzichten. De belangrijkste spelers hierbij zijn de agrarische grondgebruikers en de bewoners van het bebouwingslint. Er wordt naar gestreefd de beeldkwaliteit van het polderpark zo hoog mogelijk te houden en te krijgen. Voor het welslagen van een aantrekkelijk polderpark is de inzet en medewerking van de bewoners van de Oostpolder onmisbaar.

De Oostpolder kan pas een recreatieve functie voor Gouda vervullen als het gebied ook toegankelijk is van buitenaf. Daarom wordt vooral ingezet op de ontsluiting van de Oostpolder. Dit betekent dat de Oostpolder direct toegankelijk moet zijn voor wandelaars vanuit Westergouwe, dat het polderpark wordt aangesloten op regionale fietsverbindingen en dat er diverse verschillende routes voor fietsers en wandelaars door het polderpark moeten komen. Hierbij wordt rekening gehouden met de agrarische bedrijfsvoering en de veiligheid van bewoners en gebruikers.

In de visie voor de Oostpolder is er ruimte voor kleinschalige recreatieve voorzieningen. Hierbij kan gedacht worden aan diverse uitzichtpunten, bankjes, vlonders en picknickplekken. Maar ook aan recreatieve paden, diverse parkeergelegenheden voor fietsen en routepaaltjes en informatieborden. Aandachtspunten voor dit soort voorzieningen zijn de bestendigheid tegen vandalisme en de mogelijkheden voor het beheer.

Verder passen diverse agrarische nevenactiviteiten in de visie op het Waterrijk Polderpark Oostpolder. De Oostpolder wordt een geschikte locatie voor verbrede landbouw. Activiteiten die de natuurwaarde van het gebied versterken dragen bij aan de beleving van het gebied en de recreatieve waarde van de polder. Recreatieve activiteiten bij de boer worden gestimuleerd, omdat die de agrarische bedrijfsvoering kunnen versterken. Deze verbrede landbouw is onmisbaar voor het behoud van de bestaande landschapskwaliteiten.