direct naar inhoud van 4.1 Toets aan het bestemmingsplan
Plan: Willem de Zwijgersingel
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0405WPZwijger-DF01

4.1 Toets aan het bestemmingsplan

Het voorliggende wijzigingsplan is gebaseerd op artikel 33.3 van het bestemmingsplan Noord. Dat artikel luidt als volgt:

"Burgemeester en wethouders zijn, overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6, lid 1 onder a van de Wet ruimtelijke ordening, bevoegd de bestemming te wijzigen ten behoeve van de realisering van een nieuw schoolgebouw ter plaatse van de aanduiding "wro-zone - wijzigingsgebied 1". Bij de wijziging dienen de volgende uitgangspunten in acht te worden genomen:

  • a. het gebouw wordt met verspringende bouwhoogtes vormgegeven;
  • b. de maximale bouwhoogte bedraagt 18 m;
  • c. binnen of nabij het wijzigingsgebied wordt voorzien in voldoende parkeerplaatsen ten behoeve van de functies in het wijzigingsgebied;
  • d. de oppervlakte groen en water die bestond op het moment van vaststelling van het plan mag niet worden verminderd;
  • e. de ontsluiting voor het autoverkeer vindt plaats vanaf de Willem de Zwijgersingel;
  • f. de ontsluiting voor langzaamverkeer vindt plaats vanaf de Thorbeckelaan en vanaf de Willem de Zwijgersingel".

Ook wordt gebruik gemaakt van artikel 33.1 van het bestemmingsplan Noord, waarmee de grens van het wijzigingsgebied iets kan worden opgeschoven, "indien dit uit een oogpunt van doelmatig gebruik van de grond en bebouwing gewenst is en er geen dringende redenen zijn die zich hiertegen verzetten en mits die afwijking niet meer dan 15 m bedraagt".

De achtergrond voor het gebruikmaken van deze wijzigingsregel heeft te maken met het volgende: een driehoekig gebouw dat het gewenste programma moet accommoderen past niet exact in het gedefinieerde wijzigingsgebied. Daardoor steekt één hoek van het gebouw iets over de grens van het wijzigingsgebied heen. De keuze voor deze gebouwvorm heeft te maken met het schoolconcept, zoals beschreven in paragraaf 2.3.2. Een dergelijk concept verdraagt zich minder goed met een rechthoekig gebouw. Bovendien oogt het driehoekig gebouw compacter.