Plan: | PDV - Goudse Poort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0302BPPDVgoudsepoo-DF01 |
Inleiding
Het in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven overleg over het ontwerpbestemmingsplan 'PDV-Goudse Poort' is gevoerd met:
Bovenstaande instanties zijn op 14 februari 2011 via een digitale kennisgeving op de hoogte gesteld van het ontwerpbestemmingsplan en verzocht uiterlijk 15 maart 2011 te reageren.
De Provincie Zuid-Holland, Vrom-Inspectie, Kamer van Koophandel en Stichting wijkteam Bloemendaal hebben reacties ingediend.
Van de overige instanties is geen reactie ontvangen.
Behandeling reacties
De reacties worden overeenkomstig bovenstaande volgorde behandeld. Eerst wordt in het kort de inhoud van de reactie aangehaald en daarna wordt deze van commentaar voorzien.
Reactie Provincie Zuid-Holland bij brief van 15 maart 2011
De provincie verzoekt ten aanzien van de categorieën perifere detailhandel aan te sluiten bij artikel 9, lid 3 van de Provinciale Verordening Ruimte en daartoe in de planregels ook te schrappen aangezien zowel artikel 1.22 en artikel 3.4a het begrip definiëren.
Commentaar:
Artikel 3.4a sluit aan op genoemd artikel van de Verordening Ruimte. Gelet op de reactie kan artikel 1.22 worden geschrapt.
Tevens zal artikel 3.4a volledig in overeenstemming worden gebracht met de regeling in de Verordening Ruimte. Daartoe zullen "kampeer en outdoorartikelen" en "tuinartikelen" worden geschrapt en "detailhandel in brand- en explosiegevaarlijke goederen" worden toegevoegd.
De reeds gevestigde PDV in tenten en outdoorartikelen blijft gehandhaafd.
Reactie Vrom-Inspectie bij brief van 8 maart 2011
In deze reactie wordt verzocht een mobiliteitsparagraaf in de toelichting van het bestemmingsplan op te nemen waarin de veranderingen in de verkeersintensiteiten voor de A12, de aansluiting op de rijksweg en het onderliggende wegennet in beeld te brengen.
Commentaar:
In de toelichting op het bestemmingsplan is bij het onderdeel "gemeentelijk beleid" aandacht besteed aan het Mobiliteitsplan.
Op 11 april 2007 heeft de gemeenteraad van Gouda het Mobiliteitsplan vastgesteld. Als bouwsteen voor het Mobiliteitsplan is een omvangrijke verkeersstudie uitgevoerd. In deze zogenaamde "Verkeersmodelanalyse" is rekening gehouden met grootschalige ontwikkelingen in het gebied Goudse Poort.
De uitwerking van deze verkeersmodelanalyse heeft tot maatregelen geleid welke zijn omschreven in het Mobiliteitsplan en moeten leiden tot minder oponthoud voor het autoverkeer. Zoals hiervoor reeds aangegeven is in de verkeersmodelanalyse uitgegaan van grootschalige ontwikkelingen in het gebied rond de Goudse Poort. Het aantal ontwikkelingen met verkeersaanzuigende werking is inmiddels aanzienlijk teruggebracht, waarmee gesteld kan worden dat het aantal motorvoertuigbewegingen (in de maatgevende spitsperioden) ook aanzienlijk lager zullen liggen.
Voor de afwikkeling van het verkeer (en voorkoming van “terugslag” van verkeer richting de A12) is het tevens van belang dat sprake is van een goede doorstroming/afwikkeling op het bedrijventerrein Goudse Poort zelf. Dit is in de huidige situatie reeds het geval en ook in de toekomst worden hierin geen problemen voorzien. Momenteel worden plannen uitgewerkt om de “afrit” bij het Shell-tankstation te optimaliseren, waardoor de afwikkeling nog verder zal verbeteren. Ook worden plannen ontwikkeld voor realisatie van een rotonde op de kruising Nieuwe Gouwe Oostzijde en Hanzeweg waarmee de verkeersafwikkeling verder wordt verbeterd.
Andere belangrijke ontwikkeling is de realisatie van de parallelstructuur, evenwijdig aan de A12. Verwachting is dat door deze ontwikkeling de verkeersdruk op de A12 zal afnemen en de verkeersafwikkeling zal verbeteren.
De Goudse Poort vormt de belangrijkste “ontsluitingsader” voor het bedrijventerrein Goudse Poort vanaf de A12. Het bedrijventerrein heeft 2 aansluitingen op de Goudse Poort, te weten via een “bypass” achter het Shell-tankstation en via het kruispunt Goudse Poort/Burg. Van Reenensingel. Daarnaast heeft het verkeer nog de mogelijkheid om via de Nieuwe Gouwe O.Z.-Hanzeweg het bedrijventerrein te bereiken.
Het drukste uur op de Goudse Poort, stad inwaarts, is in de ochtendspits van 8:00 - 9:00 uur met circa 2.200 motorvoertuigen, in de avondspits is dit tussen 17:00 en 18:00 uur met circa 1.700 motorvoertuigen. Buiten de spitsperiodes om is de intensiteit aanzienlijk lager, variërend van circa 1.000 tot 1.500 motorvoertuigen per uur. De huidige situatie in de ochtendspits leidt niet tot problemen/congestie op de Goudse Poort richting A12.
De voorziene ontwikkeling (realisatie van ( 31.600 m2 (w.v.o) perifere detailhandel en 300 m2 horeca) genereren een verkeersaanbod van circa 4.000 à 4.500 motorvoertuigen per etmaal. Als gevolg van de regionale “functie” van deze ontwikkeling wordt ingeschat dat maximaal circa 70% (circa 3.000 motorvoertuigen) “afkomstig” is van de A12. Ten opzichte van de huidige situatie gaat het dus om globale toename 1.500 motorvoertuigen vanaf de A12, welke zich verdeeld over de dag (na 9:00 uur) zullen gaan afwikkelen. Op de Goudse Poort is voldoende restcapaciteit beschikbaar om een optimale (en veilige) verkeersafwikkeling vanaf de A12 te garanderen.
Doordat eveneens sprake is van een andere “soort” bedrijvigheid, meer perifere detailhandel en minder kantoren, zal de druk op de maatgevende spitsperiodes verder afnemen.
De afwikkeling van het verkeer van deze “nieuwe” functie zal zich grotendeels buiten de reguliere spitsperiodes afwikkelen.
Op basis van het voorgaande worden geen problemen voorzien in de afwikkeling van het verkeer als gevolg van ontwikkelingen op bedrijventerrein Goudse Poort.
Zowel het Mobiliteitsplan als de onderliggende verkeersmodelanalyse zijn inmiddels afzonderlijk aan Rijkswaterstaat toegezonden.
In de toelichting op het bestemmingsplan zal bij het onderdeel "Gemeentelijk beleid, Mobiliteitsplan" aanvullend aan het gestelde over het Mobiliteitsplan, Goudse Poort en verkeersmodelanalyse, het voorgaande worden opgenomen.
Reactie Kamer van Koophandel bij brief van 14 maart 2011
De Kamer van Koophandel vraagt voor perifere detailhandel de definitie uit de Verordening Ruimte op te nemen en deze strak te handhaven; hetzelfde verzoekt men ten aanzien van het nevenassortiment. Voorts verzoekt men de passages in de toelichting over een innovatief detailhandelsconcept te schrappen. Eveneens wenst men de maximale ruimte in m2's eenduidig te definiëren. Daarbij geeft men in overweging om de berekende marktruimte nogmaals te toetsen aan het koopstromen onderzoek Zuid-Holland.
Voorts is de Kamer van mening dat een onjuiste parkeernorm wordt toegepast en men wil het parkeren in de regels opgenomen zien.
Tot slot verzoekt men dringend de afspraken over het opwaarderen van de infrastructuur na te komen.
Commentaar:
Voor de regeling van het begrip wordt kortheidshalve verwezen naar het commentaar op de reactie van de Provincie Zuid-Holland.
In de toelichting op het bestemmingsplan is de wijze waarop in Gouda met handhaving wordt omgegaan beschreven.
De passage in de toelichting over het innovatief detailhandelsconcept komt uit de in april 2010 vastgestelde nota "Meer keuze in winkelen 2009-2020" en betreft feitelijk niet meer dan een aanhaling van dat beleid. Het is overigens niet bezwaarlijk deze passage in deze toelichting te schrappen.
Het is juist dat de begrippen bvo en vvo worden gebruikt, maar dat is op zich niet bezwaarlijk. In de regels staat in artikel 2 bij de wijze van meten precies aangewezen op welke wijze met die begrippen wordt omgegaan (hoe wordt gemeten). In het meergenoemde artikel 9 van de Verordening Ruimte -en daar sluit dit bestemmingsplan in artikel 3 van de regels bij aan- worden de begrippen bvo en vvo ook genoemd.
Voor de volledigheid hebben we in artikel 5 van de planregels in lid 2 onder c3 "brutovloeroppervlakte" toegevoegd.
Regeling van de toelaatbare maximum 31.900 m2 v.v.o in de regels is niet nodig, aangezien de bebouwing niet meer toelaat dan de in de toelichting aangegeven 31.600 m2 v.v.o.
De opzet van het plan is geënt op de in de zeer recente nota ""Meer keuze in winkelen 2009-2020"(vastgesteld in april 2010). Die nota heeft de instemming van het REO. Het nu voorliggende plan is besproken in het REO van 14 oktober 2010 en is als passend binnen de beschikbare marktruimte beoordeeld. Toetsing aan andere beschikbare of beschikbaar komende gegevens lijkt ons (mede) daardoor niet aan de orde.
Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat van de in het pdv-plan opgenomen hoeveelheid m2's ca. 10.000 m2 reeds bestaand is (de Vrijbuiter).
Zoals in de toelichting op het bestemmingsplan beschreven zijn in het Parkeerbeleidsplan parkeernormen gegeven voor verschillende soorten detailhandel, bedrijven en instellingen. De parkeernormen zijn vervolgens opgenomen in de Bouwverordening.
De parkeernormen zijn niet statisch, maar wijzigen soms. De Kamer van Koophandel gaat in de reactie uit van verouderde gegevens, want inmiddels (memo 16 september 2009) gelden de volgende parkeernormen:
- voor perifere detailhandel: 3,0 pp/100 m2
- voor magazijnen: 0,7 pp/100 m2.
Afgezet tegen de planinhoud komt dit uit op een aantal van 972 benodigde parkeerplaatsen en deze hoeveelheid wordt in het plan voorzien en derhalve kan worden geconstateerd dat wordt voldaan aan de parkeernormen. Opname van parkeernormen in de planregels is in onze optiek overbodig, omdat toetsing plaatsvindt via de bouwverordening.
De berekening van de parkeerbehoefte zoals deze is op genomen in de toelichting op het bestemmingsplan zal worden geschrapt. Daarvoor in de plaats komt de verwijzing naar de bouwverordening en de constatering dat het plan voldoet aan de geldende parkeernormen.
Het opwaarderen van de infrastructuur is een onderwerp dat in het kader van Goudse Poort als geheel de aandacht heeft. De betreffende elementen liggen formeel buiten de begrenzing van het nu aan de orde zijnde bestemmingsplan.
Reactie Stichting wijkteam Bloemendaal bij brief van 7 maart 2011
Deze Stichting vraagt aandacht voor het parkeren en het verkeer.
Commentaar:
De Stichting wijkteam Bloemendaal reageert met één brief op zowel het bestemmingsplan "Goudse Poort, als op het bestemmingsplan "PDV-Goudse Poort"".
Inhoudelijk heeft de reactie vooral betrekking op het eerstgenoemde bestemmingsplan en zal dan ook in dat kader worden behandeld.
Voor de volledigheid kan worden opgemerkt dat de hoeveelheid te realiseren parkeerplaatsen in het plan "PDV-Goudse Poort" primair bedoeld zijn voor de daar uit te oefenen activiteiten. Voor de berekening daarvan wordt verwezen naar het commentaar op de reactie van de Kamer van Koophandel.