Plan: | PDV - Goudse Poort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0302BPPDVgoudsepoo-DF01 |
Het plan voorziet in het mogelijk maken van ca. 31.600 m2 v.v.o. perifere detailhandel, bijbehorende magazijnen en parkeren op maaiveld en in een parkeergarage.
Er is nadrukkelijk sprake van alleen perifere detailhandel en overige detailhandel is niet toegestaan. Ter ondersteuning van de perifere detailhandel is op het plein 300 m2 b.v.o. aan voorzieningen toegestaan in de sfeer van horeca, kiosk o.i.d. Bewust wordt dit in de oppervlakte beperkt en dient het gekoppeld te zijn aan de perifere detailhandel.
Door de opzet ontstaat een zeer herkenbare cluster voor perifere detailhandel en de verwachting is dat dit de nu nog verspreid over Goudse Poort gevestigde perifere detailhandel bij elkaar zal kunnen brengen.
Vanwege het gebruikmaken van bestaande gebouwen in het plangebied en de gekozen structuur met een plein, is er sprake van een hoeveelheid m2 's die groter is dan benoemd in de verschillende beleidsstukken van provincie, regio en gemeente.
In de gemeentelijke nota "Meer keuze in winkelen 2009 -2020" d.d. april 2010 wordt opgemerkt dat voor Goudse Poort rekening is gehouden met 20.000 m2 v.v.o. voor PDV. In die tijd waren de onderhavige plannen nog niet bekend. Vanwege het gebruik maken van bestaande gebouwen in het plangebied en de gekozen structuur met een plein, is er sprake van realisatie van een groter aantal m2's dan benoemd in de verschillende beleidsstukken van gemeente, provincie en regio. De plannen passen echter nog steeds binnen de in het kader van de gemeentelijke detailhandelsvisie berekende marktruimte van 31.900 m2 v.v.o.
Het begrip Perifere detailhandel leidt nog al eens tot discussie, waarbij het dan met name gaat over de vragen als: wat is het precies, wat valt er wel/niet onder ?
We gaan uit van de toepassing zoals de provincie Zuid-Holland die beschrijft in haar beleid (o.a. in provinciale structuurvisie detailhandel). In de regels van dit bestemmingsplan wordt in de begripsbepalingen perifere detailhandel omschreven en voorts worden andere vormen van detailhandel uitdrukkelijk verboden.
Omschrijving:
PDV staat voor Perifere Detailhandelsvestiging. Perifere Detailhandel is detailhandel in producten die qua aard of omvang van het aangeboden product niet past binnen normale winkelcentra en derhalve in de periferie moeten worden gevestigd. Welke detailhandelsbedrijven vallen onder PDV is in de loop der jaren aan verandering onderhevig geweest. In eerste instantie ging het alleen om brand- en explosiegevaarlijke stoffen. Vervolgens kwamen daar al snel de ABC-bedrijven bij. ABC staat voor auto's boten en caravans. Deze producten zijn te groot om te verkopen in een normale winkelstraat. Ook de meubelboulevards, behoren al enige tijd tot het rijtje, evenals de bouwmarkten en de tuincentra.
De provincie Zuid Holland hanteert in artikel 9, lid 3 van de Verordening Ruimte voor de toelating van bedrijven het volgende overzicht:
* brandgevaarlijke goederen;
* explosiegevaarlijke goederen;
* auto's;
* motoren;
* boten;
* caravans;
* keukens;
* badkamers;
* grove bouwmaterialen;
* landbouwwerktuigen;
* vloerbedekking;
* parket;
* zonwering;
* tenten;
* tuincentra;
* bouwmarkten;
* meubelbedrijven.
Aanvullende criteria:
* Minimale omvang van 1000m² bvo bij meubelbedrijven;
* Ondergeschikte verkoop van nevenproducten (maximaal 20% van het
verkoopvloeroppervlak) (VVO);
Om misverstanden tussen PDV en GDV te voorkomen volgt onderstaand een omschrijving van het begrip GDV. GDV-vestigingen zijn in het onderhavige plangebied niet toegestaan.
Omschrijving:
GDV staat voor Grootschalige Detailhandelsvestiging. Deze naam is enigszins verwarrend om dat het gelezen kan worden als "Detailhandel in grootschalige producten". In het geval van een GDV gaat het echter niet om grootschalige producten, maar om grootschalige vestigingen van bedrijven die niet onder het PDV-beleid vallen. Om te spreken van grootschalig geldt er een minimumgrens van 1500m². Als voorbeeld hiervan moet gedacht worden aan Woonmall Alexandrium. In dit complex zit naast een woonboulevard ook een grote verscheidenheid aan kledingwinkels, elektronicazaken, bakkers, bistro en andere winkels die niet onder het PDV-beleid van de provincie vallen.
GDV-locaties richten zich zowel op het lokale, regionale als bovenregionale publiek en genereren om die reden veel verkeersbewegingen en een grote parkeerbehoefte. Samen met de grootschalige bebouwing betekent dit tevens een grote ruimtebehoefte. Dit geldt des te meer daar Rijks- en provinciaal beleid voorschrijven dat solitaire GDV-vestigingen niet zijn toegestaan.
In de in april 2010 vastgestelde gemeentelijke nota "Meer keuze in winkelen 2009-2020" is een marktruimte voor nieuw te vestigen perifere detailhandel berekend van 31.900 m2 . Deze nota heeft de instemming van het REO, waarin ook de provincie is vertegenwoordigd.
Met het nu aan de orde zijnde bestemmingsplan wordt ingespeeld op de al langer bestaande wensen en voornemens om op Goudse Poort perifere detailhandel te concentreren.
Gelet op de recente cijfers is verder onderzoek naar marktruimte niet aan de orde.
Het REO heeft op 14 oktober 2010 ingestemd met het planinitiatief en daarmee met de voorgenomen ontwikkeling.