Plan: | PDV - Goudse Poort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0302BPPDVgoudsepoo-DF01 |
kader
De visie externe veiligheid 2009 – 2013, d.d. november 2009 geeft mede invulling aan de duurzame ontwikkeling van Gouda.
Enerzijds moeten ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk blijven, terwijl tegelijkertijd de gemeente zorg draagt voor een veilige woon-, werk- en leefomgeving. In deze visie staat de samenhang tussen ruimtelijke ordening, beheersbaarheid en verantwoording van risico's centraal. In het kader van deze visie is de hele stad beschouwd en voor alle soorten risico's op alle soorten locaties is een uniforme en consequente benadering geformuleerd.
Op deze manier geeft Gouda concreet richting en uitwerking aan een veilige, integrale invulling van haar ruimtelijke ontwikkeling.
Bij de vaststelling van deze visie is afgesproken dat Gouda actief lobbyt voor het zo veilig mogelijk transporten van goederen over het spoor en dat in het verlengde van de visie een uitwerking zal plaatsvinden van het actiepunt 'Hulpverlening op peil brengen'.
Bij Externe Veiligheid gaat het om de gevaren die de directe omgeving loopt in het geval er iets mis mocht gaan tijdens de productie, het behandelen of het vervoer van gevaarlijke stoffen. De daaraan verbonden risico's moeten aanvaardbaar blijven.
Binnen de EV worden twee normstellingen gehanteerd:
vervoer gevaarlijke stoffen
Het vervoer van E.V.-relevante stoffen kan plaats vinden over spoor, weg en water.
Goudse Poort heeft met alle drie vervoersvormen te maken. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor kent geen PR. Eenzelfde redenering gaat op voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de verkeersweg A12, de doorgaande wegen binnen het plangebied en de vaarweg De Gouwe. De doorgaande wegen en de vaarweg De Gouwe kennen geen PR.
Het nu aan de orde zijnde plangebied valt deels binnen het invloedgebied van het GR van de A12.
hogedruk aardgasleidingen
Binnen Goudse Poort zijn twee hogedruk aardgasleidingen aanwezig. Van belang voor het nu aan de orde zijnde plangebied is leidingnummer W-501-01 ter plaatse van de Hanzeweg.
Deze leiding van 40 bar heeft op grond van de vroegere Circulaire een minimale bebouwingsafstand van 14 m en een toetsingsafstand van 30 m.
Er is sprake van een bestaande situatie waarbij leiding en opstallen aanwezig zijn. De leiding ligt op 37 m vanaf de gevels van de eerste bebouwing.
De inventarisatieafstand voor deze gasleiding bedraagt 140 m.
Sinds 1 januari 2011 is het Bevb (Besluit externe veiligheid buisleidingen) van toepassing; de Milieudienst Midden Holland heeft in het kader van het op te stellen bestemmingsplan voor geheel Goudse Poort een zogenaamde 'Carolo-berekening' uitgevoerd voor deze gasleiding.
lpg-vulpunt
Binnen Goudse Poort zijn twee tankstations gelegen. Beide tankstations verkopen LPG. De omzet is zodanig (meer dan 1000 m3/jaar) dat er voor het LPG-vulpunt een PR-contour geldt van 110 meter.
De ontwikkeling van de PDV-locatie ligt ruim buiten deze contouren.
verantwoording
Met behulp van de in de Visie Externe Veiligheid 2009-2013 opgenomen tabellen blijkt dat het nu aan de orde zijnde bestemmingsplan voldoet aan de zogenaamde planologische kaders voor de A12 en de hogedruk aardgasleiding.
In Bijlage 1 zijn de tabellen opgenomen, is de 'Carola-berekening' verwoord, is de bestaande situatie beschreven, en is de conclusie getrokken c.q. is de verantwoording gedaan.
Deze verantwoording Externe Veiligheid is opgesteld in overleg met de Milieudienst Midden Holland en de Veiligheidsregio Hollands Midden.
Op basis van de verkregen adviezen is het college van burgemeester en wethouders van Gouda van mening dat er sprake is van een verantwoorde situatie.