Plan: | PDV - Goudse Poort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0302BPPDVgoudsepoo-DF01 |
De gemeente Gouda heeft een planMER opgesteld voor het stadsproject Spoorzone, Goudse Poort en Leisurelocatie Hamstergat. In deze rapportage is onderzoek verricht naar de mogelijke samenhang en cumulatie van milieueffecten van de drie projecten als 'integraal stadsproject'. Het planMER dient als milieu-informatiebron voor alle toekomstige ruimtelijke- en bestemmingsplanprocedures van de afzonderlijke projecten. Het planMER is vastgesteld door de gemeenteraad. Eindconclusie van het planMER is dat het stadsproject zowel positieve als negatieve gevolgen heeft ten opzicht van de autonome situatie. De belangrijkste negatieve effecten van het stadsproject houden verband met de verkeersaantrekkende werking van het stadsproject.
Tevens is er voor het stadsproject een MER-beoordelingsnotitie opgesteld. Op grond hiervan is geconstateerd dat er geen sprake is van 'belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu'. Het is daarom niet nodig een besluit-m.e.r.-procedure te doorlopen.
Een verontreinigde bodem kan zorgen voor gezondheidsproblemen en tast de kwaliteit van het natuurlijk leefmilieu aan. Daarom is het belangrijk om bij ruimtelijke plannen de bodemkwaliteit mee te nemen in de overwegingen. De Wet bodembescherming (Wbb), Besluit bodemkwaliteit en de Woningwet stellen grenzen aan de aanvaardbaarheid van verontreinigingen.
Indien bij planvorming blijkt dat (ernstige) verontreinigingen in het plangebied aanwezig zijn, wordt op basis van de aard en omvang van de verontreiniging én de aard van de ruimtelijke plannen beoordeeld welke gevolgen dit heeft.
Bij de realisatie van ruimtelijke plannen is vaak grondverzet noodzakelijk. Dit grondverzet is middels het Besluit bodemkwaliteit aan regels gebonden. De gemeente Gouda beschikt over een vastgestelde bodemkwaliteitskaart en bijbehorend grondstromenbeleid. Uitgangspunt is dat grondverzet niet mag leiden tot verslechtering van de bodemkwaliteit ter plaatse. Alle grondverzet dient te worden gemeld bij de Milieudienst Midden-Holland.
Er is ter plaatse van de te ontwikkelen PDV-locatie sprake van een bestaande, bebouwde situatie. De opstallen worden overwegend herontwikkeld en op de locaties waar drie nieuwe opstallen worden gebouwd, is nu ook reeds bebouwing aanwezig.
Gelet hierop en mede gelet op de voorgenomen functie, is verder onderzoek niet nodig geoordeeld.
In het nu aan de orde zijn bestemmingsplan gaat het uitsluitend om het gebied van de PDV-locatie. Daar worden bestaande bedrijfshallen verbouwd, twee gesloopt en drie nieuwe geplaatst, alsmede een parkeergarage; dit zijn geen geluidgevoelige bestemmingen in de zin van de Wet geluidhinder.
De wegen naar de locatie zijn aanwezig en er is in het gebied Goudse Poort -en de toegangswegen daarnaar toe- rekening gehouden met verkeersaantrekkende functies. PDV wordt in de plannen van Goudse Poort uitdrukkelijk genoemd. Voorts is in het gedeelte parallel aan de A12 reeds een PDV-winkel gevestigd en zullen zich (ook) PDV-winkels vestigen die nu elders op Goudse Poort zijn gevestigd, waardoor er grotendeels sprake is van reeds bestaande verkeersintensiteiten op de hoofdwegen om - en in Goudse Poort.
In de omgeving van de te ontwikkelen locatie is geen enkele woning aanwezig; de dichtsbijzijnde woning ligt bij de Coenecoopbocht op een afstand van ca. 350 m; aan de oostzijde ligt de dichtsbijzijnde woning aan de overzijde van de N452 op een afstand van meer dan 600 m.
De woning bij de Coenecoopbocht ligt aan de route van/naar Waddinxveen en uiteraard zullen bezoekers van de PDV-locatie vanuit die omgeving komen, maar de route wordt vooral gebruik in de richting van het stadscentrum.
Gelet op het voorgaande kan onderzoek naar wegverkeerslawaai achterwege blijven.
Vanwege de afstanden en de functies is onderzoek naar spoorweg- en industrielawaai eveneens niet aan de orde.
Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is op 1 augustus 2009 in werking getreden.
Onder nummer 1462 is de revitalisering van Goudse Poort opgenomen als NSL-project.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 31 maart 2010 een uitspraak gedaan over gemeentelijke besluitvorming in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Uit de uitspraak volgt dat gemeenten bij het onderbouwen van projecten in het kader van de luchtkwaliteit zich kunnen beroepen op het NSL.