direct naar inhoud van 3.2 Functionele analyse
Plan: Dorpsgebied Stellendam en Havenhoofd 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRdrpstellendam09-BP40

3.2 Functionele analyse

3.2.1 Wonen

Hoewel verreweg de meeste woningen in Stellendam bestaan uit grondgebonden woningen, is er sprake van een grote variatie in woningtypen. De historische kern kenmerkt zich door de dichte bebouwingslinten van merendeels individueel vormgeven panden in één tot twee bouwlagen onder kap. Daarbij is sprake van een sterke combinatie van wonen en centrumfuncties. In de bij het historische centrumgebied aansluitende gebiedsdelen komen vooral veel vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen voor (Nieuweweg, Deltastraat, Haagsestraat-Meidoornstraat). Gebiedsdelen met veel eengezinsrijenwoningen liggen vooral in de gebieden omsloten door de Prinses Marijkestraat-Haagsestraat-Brielsestraat-Azaleastraat en de Koningin Julianastraat-Eendrachtsweg-Brielsestraat-Keijzerstraat-Schoolstraat.

Niet-grondgebonden woningen in de vorm van beneden-bovenwoningen, appartementen en zorg- of aanleunwoningen komen voor aan de Azaleastraat en Fresiapad.

3.2.2 Bedrijven

Ten noorden van de woonkern ligt (begrensd door de N57, de Zuiderdiepstraatweg en de Eendrachtsdijk) het zich nog verder ontwikkelend bedrijventerrein Korteweg. Dit bedrijventerrein voorziet deels in de opvang van uit de woonkern afkomstige bedrijven. Binnen de woonkern van Stellendam komen verspreid nog een aantal bedrijven voor, met name aan de Meester Iman Caustraat, aan het einde van de Spuistraat, aan het begin en eind van de Molenkade en aan de Langeweg.

3.2.3 Detailhandel

Winkels hebben zich oorspronkelijk vooral gevestigd aan weerszijden van de centraal binnen de historische kern gelegen Voorstraat, met name in het gedeelte gelegen tussen de dijk en de Schoolstraat. Daarnaast komt detailhandel voor op één locatie aan de Molenkade en één locatie aan de Meester Iman Caustraat. Het nieuwe concentratiepunt voor de detailhandel betreft het winkelcentrum aan het Oranjeplein.

3.2.4 Horeca

Binnen de woonkern komt alleen horeca voor aan de Voorstraat ('t Wapen van Stellendam en Grillbar Cafétaria Lucky Boat) en bij de kop van de Meester Iman Caustraat (restaurant de Gard). Verder komt horeca voor gerelateerd aan bijvoorbeeld een buurthuis ('t Haegsehuus) of aan de dag- en verblijfsrecreatie, onder andere aan de Zuiderdiepstraatweg en bij landschapscamping De Vlugtheuvel (Eendrachtsdijk 10).

3.2.5 Maatschappelijke voorzieningen

Stellendam beschikt over meerdere dorpseigen of dorpsgebonden maatschappelijke voorzieningen waaronder een Nederlands Hervormde kerk (Bosschieterstraat 6), scholen aan de Bosschieterstraat 12, Schoolstraat 19 en Prinses Marijkestraat 30 en enkele verenigings, jeugd- en buurtgebouwen. Aan het Spuipad is het onderkomen van een kinderdagverblijf. In het buurtschap Havenhoofd zijn de voorzieningen beperkt tot één basisschool.

3.2.6 Kantoren

Aan de Voorstraat komen twee kantoren voor en een bankgebouw.

3.2.7 Recreatie

De recreatieve voorzieningen binnen de kern zijn beperkt. Achter de historische boerderij Voorstraat 56 ligt een dierenweide en ten zuiden van de uitbreiding Stellendam Zuid ligt een bescheiden volkstuinencomplex.

Buiten de kern beschikt Stellendam echter over een indrukwekkend pakket aan dag- en verblijfsrecreatieve voorzieningen en faciliteiten, zowel aan het Haringvliet als in de randzone van de woonkern. Aan weerszijden van de N57 ligt de vissershaven van Stellendam. In het oostelijk van de N57 gelegen deel (de Binnenhaven) wordt ook ruimte geboden aan de pleziervaart en aan horeca (eetcafé De Stelle en restaurant Berrisz). Aan de landzijde van het Zuiderdiep ligt ten oosten van de Zuiderdiepstraatweg een groot complex met vakantie- en zomerhuizen (Onder de Molen) en het motel De Goede Reede.

Stellendam beschikt tevens over een grote dagrecreatieve voorziening, namelijk het Stellebos aan de westzijde van de dorpskern. Het Stellebos, een mozaïekachtig met houtopstanden ingedeeld bos, wordt met enkele fiets– en voetpaden doorsneden. De bijna kavelgewijze samenstelling en rangschikking van boomsoorten zorgt voor een contrastrijk beeld van de te onderscheiden houtopstanden.

Ongeveer 1 km ten zuidwesten van de N215 strekt zich het natuurgebied van de Grevelingen uit. In tegenstelling tot het Haringvliet is dit gebied vanwege de natuurlijke waarden slechts zeer beperkt bereikbaar gemaakt en ontsloten. Zeer extensieve faciliteiten betreffen onder meer een vogelkijkscherm bij de slikken Melissant en een eenvoudige routing door en langs de struweelachtig begroeide en door runderen (Hooglanders) begraasde oeverzone.

3.2.8 Verkeer

Stellendam ligt direct ten oosten van de aansluiting van de N215 op de N57. De N57 vormt de meest westelijke doorgaande verbindingsroute over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden en verbindt ter hoogte van Rozenburg en Brielle de A15 met Middelburg. Stellendam is daardoor goed bereikbaar vanaf Middelburg/Vlissingen en vanaf Rotterdam en de A15. De N215 vormt de centraal over het eiland lopende verbindingsroute tussen de N57 in het noorden en westen en de N59 in het zuidoostelijk deel van Overflakkee. De N59 is de oostelijk gelegen doorgaande verbindingsroute over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.

De aansluiting van Stellendam op de N57 in het noordwesten geschiedt door middel van de Brielsestraat, Eendrachtsdijk en de bij de dijk aansluitende Korteweg; de aansluiting op de N215 in het zuiden door middel van de Voorstraat. Daarbij vormen de Eendrachtsweg en de Langeweg als het ware de verzamelwegen voor de haaks hierop gelegen buurtontsluitingswegen alvorens het gemotoriseerd verkeer via het zuidelijk deel van de Voorstraat en het meest noordelijke deel van de Brielsestraat naar de hoofdontsluitingswegen worden geleid. Dit betekent dat het ten zuidwesten van de dijk gelegen deel van de kern voor het autoverkeer alleen op één punt in het noorden en één punt in het zuiden wordt ontsloten.

Voor het langzaam verkeer zijn vooral de langs of nabij de provinciale wegen gelegen routes van belang, alsmede de Voorstraat, Langeweg, Eendrachtsweg, Plaatweg en de route onderlangs de Eendrachtsdijk (deels via de Eendrachtsweg).

Het bedrijventerrein en het verblijfsrecreatiegebied, beiden gelegen ten noorden van de dijk, worden ontsloten door middel van de Zuiderdiepstraatweg die in het zuiden aansluit op de Eendrachtsdijk en in het noorden bij de Haringvlietsluizen op de N57.

Het buurtschap Havenhoofd is voor het verkeer vanaf de N57 bereikbaar vanuit het oosten en het zuidwesten; vanuit het oosten vanaf de bij de Haringvlietsluizen gelegen N57 via de Meester Snijderweg en het Haveneind en vanuit het zuidwesten bij Goedereede via de Vissersweg en de Zuidhavenweg. Het langzaam verkeer kan tevens gebruikmaken van de aan de overzijde van het kanaal gelegen route van de Noordhavendijk.

Havenhoofd is daarnaast ook vanuit het westen via de duinzone bereikbaar via de Stellingweg en Galgeweg en voor het verkeer vanuit Stellendam door middel van de route Eendrachtsdijk-Korteweg-Adrianadijk-Zandgorsweg.