direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: Dorpsgebied Stellendam en Havenhoofd 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRdrpstellendam09-BP40

2.1 Rijksbeleid

Nota Ruimte (2006)

De Nota Ruimte is op 17 januari 2006 aangenomen door de Eerste Kamer en bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota gaat zowel in op de ruimtelijk inhoudelijke visie van het kabinet, als op de bijbehorende sturingsfilosofie.

De vier doelen waar het kabinet zich op richt zijn versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden, en borging van de veiligheid.

Internationale concurrentiepositie

De haperende economie en de steeds grotere internationale concurrentie nopen ons om de economische kracht en de internationale concurrentiepositie van Nederland te versterken. De Nota Ruimte draagt hieraan bij door ruimtelijke knelpunten voor economische groei zoveel mogelijk weg te nemen. Sleutelaspecten hierbij zijn aantrekkelijke vestigingslocaties en aanpak van verkeerscongestie. Innovatieve mogelijkheden en kennisclusters dienen hierbij ten volle te worden benut.1

Krachtige steden, vitaal platteland

De tweedeling tussen rijke en arme stadsdelen, maar ook tussen een relatief arme, multiculturele stad en een relatief welvarend, autochtoon ommeland, vraagt om een scala aan maatregelen. Een deel daarvan is ruimtelijke van karakter. Het Rijk stimuleert meer variatie van woningaanbod, vooral in de stad zijn meer hoogstedelijke woonmilieus nodig. Tegelijk blijft stedelijke vernieuwing en herstructurering nodig om de leefbaarheid te vergroten. Samenwerking, afstemming en taakverdeling tussen steden en stedelijke regio's is van groot belang. Ook in meer landelijke gebieden vraagt een aantal ontwikkelingen om een passend, deels ruimtelijk antwoord. Zo neemt de leefbaarheid van verschillende gebieden af. Het kabinet biedt in de Nota Ruimte de ruimtelijke voorwaarden voor een vitaal platteland. Eén van de voorbeelden hierbij is bouwen voor de opvang van natuurlijke bevolkingsaanwas. Bebouwingscontouren en landschappelijke inpassing zijn daarbij overigens sleutelbegrippen.

Borging van ruimtelijke waarden

Op verschillende plaatsen is zichtbaar dat het landschap verrommelt en versnippert, zelfs in gebieden die tot het werelderfgoed behoren. De Nota Ruimte staat voor bescherming van natuurlijke, landschappelijke en culturele waarden en voor het benutten van kansen om nieuwe ruimtelijke waarden te ontwerpen.

Borging van veiligheid

Zowel de laatste jaren als in (iets) minder recent verleden is gebleken dat veiligheid tegen overstromingen beter moet worden gewaarborgd. De zeespiegelstijging is daarbij niet de enige factor die een rol speelt, grotere extremen in neerslag en droogte zijn dat evenzeer, alsmede bodemdaling in met name het westen van Nederland. De Nota Ruimte merkt 'water' aan als structurerend principe dat integraal onderdeel moet zijn van de ruimtelijke planvorming. Externe veiligheid is eveneens van groot belang, ook hier gelden recente rampen helaas als sprekend voorbeeld.