direct naar inhoud van 7.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
Plan: Zeil- en surfcentrum Brouwersdam
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRSurfcentrBrdam-BP40

7.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro

In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het voorontwerpbestemmingsplan aan de volgende instanties voorgelegd:

  • provincie Zuid-Holland, Directie Ruimte en Mobiliteit;
  • Rijkswaterstaat Zeeland;
  • waterschap Hollandse Delta;
  • Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO);
  • Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond;
  • Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen.

De reacties zijn hierna samengevat en van een commentaar voorzien. De reacties zelf zijn opgenomen in bijlage 5. Van het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen is geen reactie ontvangen.

Provincie Zuid-Holland, Directie Ruimte en Mobiliteit

Samenvatting reactie

De provinciegeeft aan dat het voorontwerpbestemmingsplan in overeenstemming is met het provinciale beleid.

Commentaar en conclusie

Met instemming is kennis genomen van deze reactie, die geen aanleiding geeft tot aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan.

Rijkswaterstaat Zeeland

Samenvatting reactie 

Watertoetsoverleg: het water en de waterkering worden beheerd door Rijkswaterstaat Zeeland. Over het plan heeft zijdelings overleg plaats gehad naar aanleiding van verschillende ontwikkelingen op en rond de Brouwersdam. Rijkswaterstaat verzoekt het watertoetsoverleg nader vorm te geven. Relevante onderwerpen zijn:

  • Riolering: zowel door het waterschap Hollandse Delta als door Rijkswaterstaat is aandacht gevraagd voor de huidige maximale belasting van de rioolpersleiding en rioolwaterzuivering in relatie tot de verschillende plannen in het gebied van de Brouwersdam. Verzocht wordt hierover contact op te nemen met de betreffende medewerker van Rijkswaterstaat.
  • In het plangebied moet rekening worden gehouden met het mogelijk invoeren van getij in het Grevelingenmeer. Hiervoor kan het waterpeil stijgen. Ook als gevolg van zeespiegelstijging en het mogelijk inzetten van het Grevelingenmeer als waterberging kunnen de hoogste waterstanden veranderen. Van belang is dat de eigenaar hiervan op de hoogte is en geen schade kan claimen.
  • De verwijzing naar de Keur van het waterschap is niet correct. De verwijzing naar de dubbelbestemming 'Water en Waterstaat' in het bestemmingsplan lijkt niet correct. Het plangebied ligt buiten de beschermingszone van de waterkering, een klein deel ligt mogelijk in de buitenbeschermingszone. Verzocht wordt om de begrenzing van de buitenbeschermingszone aan te duiden.
  • Op het plangebied is de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr, 1996) van toepassing, voor de uitvoering van het plan is een Waterwetvergunning nodig.

Commentaar

Ten behoeve van de watertoets is de waterparagraaf van dit bestemmingsplan voorgelegd aan Rijkswaterstaat Zeeland. Voorts is naar aanleiding van de reactie van Rijkswaterstaat deze waterparagraaf aangevuld met de volgende onderwerpen:

  • Er is melding gemaakt van de rioleringsproblematiek. Hierover zal nader overleg plaats vinden tussen de gemeente, Rijkswaterstaat en het waterschap Hollandse Delta en andere belanghebbende op of nabij de Brouwersdam, waarbij deze problematiek in een breder kader dan alleen het voorliggende bestemmingsplan zal moeten worden opgelost.
  • Eveneens is de mogelijke toekomstige peilstijging van het Grevelingenmeer aangegeven.
  • De verwijzing naar de Keur van het waterschap is vervallen. Een deel van het plangebied valt binnen de buitenbeschermingszone van de waterkering. Gebruikelijk is om alleen de kernzone en de beschermingszone mede te bestemmen tot Waterstaat-Waterkering en deze dubbelbestemming niet van toepassing te laten zijn op de buitenbeschermingszone. Om toch aan te geven dat er waterkeringsbelangen zijn in het plangebied is in de waterparagraaf een kaartje met de ligging van de waterkering, uitgesplitst naar de verschillende onderdelen, opgenomen.
  • De waterparagraaf is voorts aangevuld met het feit dat de Wbr van toepassing is en een Waterwetvergunning nodig is.

Conclusie

De reactie heeft aanleiding gegeven tot aanpassing van de waterparagraaf.

Waterschap Hollandse Delta

Samenvatting reactie

Het belang van het waterschap beperkt zich bij het voorliggende plan tot de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering in Goedereede. Het rioolgemaal in Ouddorp heeft al een beperkende functie om het debiet naar de RWZI te doseren. Mogelijk kan dit een knelpunt zijn.

Commentaar

Zoals hiervoor al is aangegeven zal nader overleg plaats vinden tussen de gemeente, Rijkswaterstaat en het waterschap Hollandse Delta en andere belanghebbende op of nabij de Brouwersdam, waarbij de rioleringsproblematiek in een breder kader dan alleen het voorliggende bestemmingsplan zal moeten worden opgelost.

Conclusie

De reactie heeft aanleiding gegeven tot aanpassing van de waterparagraaf.

ISGO

Samenvatting reactie

Het ISGO heeft geen inhoudelijke opmerkingen of aanvullingen. Wel ontbreekt in de toelichting een duurzaamheidsparagraaf, waarin onder andere wordt aangegeven welke inspanning wordt gedaan om aan de regionale doelstellingen op het gebied van klimaat en energie te voldoen.

Commentaar

Duurzaamheidsmaatregelen hebben in het voorliggende bestemmingsplan vooral betrekking op (technische) uitvoeringsmaatregelen en materiaalgebruik. Dit is vooral een aandachtspunt voor de ondernemer. Het gemeentebestuur juicht het toe wanneer hiervoor inspanningen worden gedaan, het bestemmingsplan staat dit ook niet in de weg.

Conclusie

De reactie geeft geen aanleiding tot aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR)

Samenvatting reactie

De VRR constateert dat het voorontwerpbestemmingsplan in overeenstemming is met de Beleidsvisie Externe Veiligheid.

Commentaar en conclusie

Met instemming is kennis genomen van deze reactie, die geen aanleiding geeft tot aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan.