direct naar inhoud van 4.10 Milieuhinder horeca
Plan: Brouwersdam 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30

4.10 Milieuhinder horeca

Beleid en normstelling

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van horecabedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals verblijfsrecreatie:

  • ter plaatse van de verblijfsrecreatie een goed verblijfs- en leefmilieu kan worden gegarandeerd;
  • rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen horeca-activiteiten als milieubelastende functie en gevoelige functies mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering voor horeca-activiteiten. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Horeca-activiteiten. In deze Staat van Horeca-activiteiten zijn de horeca-activiteiten gerangschikt naar mate van potentiële milieubelasting. Voor een nadere toelichting op deze Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar bijlage 3.

Onderzoek

Op een aantal locaties in het plangebied wordt horeca mogelijk gemaakt, te weten de verschillende strandtenten en bij de gemengde voorzieningen langs Port Zélande. Ter plaatse van de strandtenten zijn horeca-activiteiten uit maximaal categorie 2 mogelijk. Dit is middelzware horeca die overwegend ook deels 's nachts geopend is (cafés, bars). Bij Port Zélande zijn, gelet op de aanwezigheid van recreatieappartementen in de directe omgeving, horeca-activiteiten uit ten hoogste categorie 1c toegestaan. Dit betreft lichte horeca die in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend hoeft te zijn.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat ter plaatse van de gevoelige functies, gelet op de aard van de omgeving, sprake is van een aanvaardbaar verblijfs- en leefklimaat. Geconcludeerd wordt dat het aspect horeca en milieuhinder geen belemmering oplevert voor de uitvoering van het bestemmingsplan.