direct naar inhoud van 5.4 Horeca en detailhandel
Plan: Noordwest 1 (Hof van Delft)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0023-2001

5.4 Horeca en detailhandel

5.4.1 Bestaande situatie

Het gebied kent een aantal buurtwinkelconcentraties met een omvang (peildatum april 2011) van in totaal circa 2.900 m2 winkelvloeroppervlak (Hof van Delftlaan, Krakeelpolderweg, Hugo de Grootstraat/ plein en een solitair gevestigde AH-supermarkt). Inclusief de verspreide winkels in het gebied is er sprake van circa 3.900 m2 winkelvloeroppervlak. In 2011 is de AH vestiging aan de Laan van Altena vervangen door een nieuwe vestiging aan de W.H. van Leeuwenlaan/ Ruys de Beerenbrouckstraat, waarbij het totale winkelvloeroppervlak met circa 900 m2 is toegenomen tot 1.700 m2 in totaal.

De in totaal 33 winkels in het gebied bieden werkgelegenheid aan circa 150 personen (12 uur of meer) Naast de detailhandelsvestigingen zijn er nog circa 20 horecagelegenheden in het gebied die werkgelegenheid bieden aan circa 65 werkzame personen.

5.4.2 Beleid en onderzoek

Rijksbeleid

Het locatiebeleid voor bedrijven en voorzieningen is gedecentraliseerd naar de provincies. Voor zover het om (binnen)regionale vraagstukken gaat, is hiervoor - binnen de kaders van de provinciale Verordening Ruimte - beleid op stadsgewestelijk niveau geformuleerd. Door het locatiebeleid te decentraliseren kan in de afweging regionaal maatwerk worden geleverd.

Provinciaal beleid

Het provinciale beleid ten aanzien van de detailhandel is verwoord in de "Structuurvisie Detailhandel Zuid Holland" en verankerd in de Verordening Ruimte. Het beleid heeft als doelstelling de detailhandels- structuur te versterken en de dynamiek in de sector te bevorderen. Uitgangspunt is dat nieuwe detailhandel gevestigd moet worden in de bestaande winkelgebieden in de centra van steden, dorpen en wijken of nieuwe wijkgebonden winkelcentra. Detailhandel op bedrijventerreinen wordt zoveel mogelijk geweerd. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk voor enkele branches (zogenaamde 'perifere detailhandel') die niet of niet goed inpasbaar zijn in de winkelcentra en niet essentieel zijn voor de kwaliteit van deze centra. Voor nieuwe ontwikkelingen in de centra van steden die groter zijn dan 2.000 m2 bvo is een advies van het REO vereist.

Regionaal beleid

De "Regionale structuurvisie detailhandel " geeft randvoorwaarden voor gemeenten op basis waarvan een evenwichtige en tevens fijnmazige verzorgingsstructuur in stand kan worden gehouden. Op basis van deze randvoorwaarden zullen uitbreidingsplannen voor detailhandel in regionaal verband worden afgestemd. Hierbij wordt een grens gehanteerd van 1.000 m2 winkelvloeroppervlak. Plannen onder deze grens behoren tot de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente.

Gemeentelijk beleid

Nota detailhandel Delft 2012-2020

De nota detailhandel schetst een beeld van drie 'parels' die de structuur van het Delftse detailhandelsapparaat definiƫren. Binnenstad, In de Hoven en de PDV locatie Leeuw & Stein zijn essentiƫle winkelgebieden die de kwaliteit van het aanbod aan voorzieningen en daarmee mede de woonaantrekkelijkheid van Delft bepalen. Deze hoofdstructuur wordt ondersteund door een fijnmazig netwerk van buurtwinkelcentra. Delft kent een relatief groot aantal van deze centra, waarbij aangegeven wordt dat het toekomstperspectief dat deze centra hebben, gelet op het veranderend koopgedrag van de consument en de nog steeds verdergaande schaalvergroting binnen de detailhandel, verschillend is. Buurtcentra met een goed toekomstperspectief krijgen mogelijkheden tot aanpassing/uitbreiding. Buurtwinkelcentra waar een goed perspectief ontbreekt, kunnen door blijven functioneren maar zullen dat moeten doen binnen de huidige (fysieke) winkelcontouren. Met het oogmerk om leegstand te voorkomen kunnen ook andere functies in de buurtwinkelcentra en winkelstrips een plaats innemen. Aan de hand van een aantal criteria is in de nota een overzicht gegeven van het toekomstperspectief dat voor de verschillende centra wordt voorzien. Hof van Delftlaan en Krakeelpolderweg worden in de nota aangemerkt als centra met een beperkt toekomstperspectief. Hugo de Grootstraat wordt niet gezien als een buurtwinkelcentrum, maar valt onder de verspreide bewinkeling.

Het gemeentelijk horecabeleid heeft geen ruimtelijke dimensie, maar ziet toe op de naleving van de wettelijke regelgeving en het voorkomen van overlast voor de omgeving.

5.4.3 Gewenste ontwikkeling

De twee in het bestemmingsplangebied gelegen winkelcentra worden als minder perspectiefvol gezien. Daarmee krijgen deze buurtwinkelcentra geen ruimte toebedeeld om in fysieke zin uit te breiden. Negatieve effecten voor de kwaliteit van het verzorgingsniveau in het gebied wordt hiervan niet verwacht. Zowel buurtwinkelcentrum Hof van Delftlaan als ook Krakeelpolderweg kunnen op de huidige basis voort blijven functioneren. Daarnaast grenst het gebied aan sterke winkelconcentraties (binnenstad, in de Hoven) en leveren ook het winkelcentrum Van Foreestweg en de onlangs verplaatste en vergrootte AH vestiging aan de W.H. van Leeuwenlaan een bijdrage aan het gewenste verzorgingsniveau.

Om een situatie van leegstand en verpaupering als gevolg van vrijvallende winkels te voorkomen is het wenselijk dat ook andere functies van deze ruimte gebruik kunnen maken. Hierdoor kan sprake zijn van 'verkleuring' van de winkelfunctie in de buurtwinkelcentra en kan er een (verdergaande) menging met functies als bijvoorbeeld dienstverlening, ambacht en (kleinschalige) kantoren ontstaan.

5.4.4 Conclusie

De buurtwinkelcentra in het gebied kunnen op de huidige wijze blijven functioneren. Uitbreiding van het totale winkelvolume in deze centra wordt niet voorgestaan. Functieverandering wordt, inspelend op mogelijke vrijvallende winkelruimtes, gefaciliteerd. Dit geldt zowel voor de buurtwinkelcentra als voor de verspreid gelegen winkels.

Ten aanzien van de mogelijkheden om horeca in het gebied te faciliteren wordt het aspect 'overlast' als een maatgevende factor beschouwd. In verband hiermee wordt uitgegaan van de reeds aanwezige horeca. Uitbreiding van horeca wordt niet rechtstreeks toegestaan, omdat een specifieke afweging op dit moment niet kan worden gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0023-2001_0011.jpg"

Figuur 5.1: Groenstructuur