direct naar inhoud van 5.3 Bedrijven, Kantoren
Plan: Noordwest 1 (Hof van Delft)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0023-2001

5.3 Bedrijven, Kantoren

5.3.1 Bestaande situatie

In het gebied zijn (exclusief detailhandel en horeca) circa 460 bedrijven en instellingen gevestigd met in totaal circa 2.200 netto (12 uur per week of meer) werkzame personen. Het grootste aantal werkzame personen (circa 800) is te vinden in de sector 'Gezondheids- en welzijnszorg'. Daarnaast is ook de sector 'Openbaar bestuur, overheidsdiensten, sociale verzekeringen' met bijna 700 werkzame personen goed vertegenwoordigd. De locatie 'Werkplein' van de gemeente Delft is hier met name verantwoordelijk voor.
Het grootste aantal bedrijven is te vinden in de sector advisering, onderzoek en specialistische zakelijke dienstverlening (ruim 150). Gelet op het aantal werkzame personen in deze sector van circa 200 betreft het hier voornamelijk eenmans bedrijven.

Het gebied kent een gemengd karakter van wonen en werken. Enige vorm van concentratie van werkgelegenheidslocaties is waar te nemen langs de hoofdontsluitingswegen van het gebied. De Westlandseweg vormt daarvan een belangrijke.

5.3.2 Beleid en onderzoek

Rijksbeleid bedrijfsleven (EL&I, 2011)

Omdat het beleid op Rijksniveau geen relevantie heeft voor dit bestaande stedelijk gebied, levert dit geen belemmering op voor het bestemmingsplan.

Provinciaal economisch beleid

Het provinciale beleid is niet relevant voor dit plangebied, omdat er geen ruimtelijke ontwikkelingen in worden voorzien die in het beleid zijn opgenomen. Wel wordt hierna ingegaan op de Verordening Ruimte.

Verordening Ruimte

In de Verordening Ruimte heeft de provincie een toetsingsinstrument voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Ten aanzien van de functie bedrijven richt de verordening zich met name op de bedrijventerreinen. In het bestemmingsplangebied is hiervan geen sprake.

Voor wat betreft de functie kantoren wordt in de verordening bepaald dat in bestemmingsplangebieden die buiten de invloedsfeer liggen van bestaande (nader aangeduide) haltes van het Zuidvleugelnetwerk geen bestemmingen worden opgenomen die nieuwe kantoorbebouwing mogelijk maken. Delen van het bestemmingsplangebied liggen in de invloedssfeer van NS station Delft, een station dat deel uitmaakt van het Zuidvleugelnetwerk.

Regionaal economisch beleid

Het Stadsgewest Haaglanden heeft o.a. als taak een locatiebeleid te voeren voor bedrijven, kantoren, detailhandel en toerisme/recreatie/leisure. Dit beleid wordt opgesteld in samenwerking met de gemeenten in de regio Haaglanden. De uitwerking van dit beleid is terug te vinden in het Regionaal Structuurplan (RSP) Haaglanden. Gelet op het karakter van het gebied zal hieronder slechts ingegaan worden op het beleid ten aanzien van kantoren.

Kantorenstrategie Haaglanden (2007)

Het regionaal beleid voor kantoren is vastgelegd in een kantorenstrategie, die periodiek wordt geëvalueerd. De strategie is erop gericht vraag naar en aanbod van ruimte voor kantoorhoudende ondernemingen en instellingen de komende decennia met elkaar in evenwicht te houden op onderscheiden kwaliteitsniveaus en per deelperiode. De kantorenstrategie 2007 borduurt voort op de kantorenstrategie Haaglanden uit 2004.

Inmiddels is de situatie op de kantorenmarkt drastisch veranderd. In de regio is sprake van een overaanbod aan kantoorruimte. Demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen ten aanzien van 'het nieuwe werken' lijken structurele wijzigingen met zich mee te brengen ten aanzien van de behoefte aan kantoorruimte. Een terughoudende opstelling ten aanzien van de toevoeging van aantal m2 kantoorvloeroppervlak lijkt daarmee op zijn plaats. Een nieuwe regionale kantorenstrategie is dan ook in voorbereiding.

Gemeentelijk economisch beleid

Het gemeentelijk ruimtelijk economisch beleid is verwoord in de nota "De economie van Delft: op weg naar 2015". Deze nota geeft prognoses inzake de ruimtevraag van bedrijven en instellingen en de groeimogelijkheden van de Delftse economie. De hoofddoelstellingen van het gemeentelijk economisch beleid zijn: de groei van de werkgelegenheid minimaal gelijk op te laten gaan met de groei van de beroepsbevolking; kwaliteit en kwantiteit van werk in Delft te laten aansluiten op de samenstelling en opleidingsniveaus van de beroepsbevolking.

Liet de nota "De economie van Delft: op weg naar 2015" nog zien dat voor de periode tot 2015 te weinig bedrijventerreinen en kantoorvolumes waren geprogrammeerd om aan de verwachte vraag te voldoen, inmiddels zijn de economische omstandigheden – zowel conjunctureel als naar het zich laat aanzien misschien zelfs structureel – zodanig gewijzigd dat er in ieder geval in de regio voldoende aanbod aan bedrijventerrein beschikbaar is om de Delftse vraag op te vangen. Ten aanzien van de kantorenvoorraad kan worden geconstateerd dat inmiddels sprake is van een leegstandspercentage van circa 14% wat aanzienlijk boven de frictieleegstand van 5 à 6% ligt.

5.3.3 Gewenste ontwikkeling

Het karakter van het gebied is een gemengd woon/werkgebied. Beoogd wordt om deze menging van functies in het bestemmingsplan mogelijk te blijven maken. Ingrijpende ontwikkelingen op het vlak van de bedrijfsfuncties worden niet voorzien. Wel wordt het mogelijk maken van een uitwisseling van de bedrijfsfuncties beoogd wat kan worden gerealiseerd door uit te gaan van een gemengde bestemming. Daarbij wordt wel aangetekend dat, gelet op de overmaat aan kantoren in Delft en in de regio, grootschalige ontwikkelingen op dat vlak uitgesloten worden. Voor de goede orde wordt opgemerkt dat de bestemmingsverruiming van het pand Werkplein van Maatschappelijke doeleinden naar Gemengd, gelet op het feitelijke huidige (kantoor)gebruik, niet als zodanig wordt aangemerkt. Kleinschalige invulling van (bedrijfs)panden die inmiddels geen functionele invulling meer kennen met de kantoorfunctie is nog wel mogelijk.

5.3.4 Conclusie

In algemene zin worden voor de bedrijfsmatige functies in het gebied geen grote wijzigingen voorzien. Gelet op ontwikkelingen in de kantoren- en retailmarkt wordt het mogelijk maken van een flexibele uitwisseling van bedrijfsfuncties beoogd. Grootschalige kantoorontwikkelingen zijn niet aan de orde.