direct naar inhoud van 8.2 Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing
Plan: Professor Telderslaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0020-2001

8.2 Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing

8.2.1 Bestaande situatie

De buurt tussen Koningin Emmalaan en Professor Telderslaan werd vanaf 1948 bebouwd, op basis van een stratenplan uit 1931 waarvan een deel al voor 1940 was aangelegd. De verkaveling is mede daarom vrij traditioneel; half open bouwblokken, met duidelijk van de openbare ruimte onderscheiden binnenterreinen, ingericht met privétuinen én gemeenschappelijk groen bij etagewoningen. De bebouwing bestaat uit eengezinshuizen aan de binnenstraten, afgesloten door een hogere randbebouwing met portiekflats. Een deel daarvan, aan de Professor Telderslaan, zal voor nieuwbouw worden gesloopt.

8.2.2 Beleid en onderzoek

De wijk is onderzocht in het Wederopbouwonderzoek. Zij is in het 2006 verschenen rapport aangemerkt als een wijk met een gemiddeld goede, ''standaard'' kwaliteit. De bestaande bebouwing aan de Telderslaan, hoewel architectonisch verzorgd, is voor de periode als standaard te beschouwen. Ze is daarom niet aangemerkt als Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing.

8.2.3 Conclusie

De nieuwbouw laat het principe van de halfopen verkaveling intact. De hoofdvorm met flauw hellend zadeldak refereert aan de nog bestaande portiekflats verderop aan de Prfessor Telderslaan. Stedenbouwkundig, en qua architectonische hoofdopzet sluit het plan aan bij de algemene karakteristiek van deze jaren '40/'50 wijk.