Plan: | Professor Telderslaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0020-2001 |
Het plangebied is gelegen in de Zuidpolder van Delfgauw. Het Delftse deel van de Zuidpolder van Delfgauw bestaat uit de Wippolder (het noordelijk deel) en het TU/TNO/Delftech-gebied (zuidelijk deel tot aan de Kruithuisweg). Het plangebied is gelegen in de Wippolder. Het oppervlak van het plangebied bedraagt circa 5.000 m2 en bestaat op dit moment uit gestapelde woningen en binnentuinen. Er is geen oppervlaktewater aanwezig in het plangebied.
6.1.1.1 Waterkeringen
In het plangebied bevinden zich geen waterkeringen.
6.1.1.2 Waterkwantiteit
In de gehele Zuidpolder van Delfgauw is ruim 3% oppervlaktewater aanwezig. Een peilstijging van 30 cm is hier mogelijk en toelaatbaar. De waterbergingsnorm voor de Zuidpolder van Delfgauw is in het project ABC-Delfland gesteld op 325 m3/ha. In de polder wordt al deels aan de waterbergingsnorm voldaan door bestaand oppervlaktewater en de realisatie van maatregelen uit de watersysteemanalyse.
6.1.1.3 Waterkwaliteit en ecologie
De waterkwaliteit in de gehele polder is redelijk tot goed. De kwaliteit wordt negatief beïnvloed doordat er weinig water aanwezig is en de doorstroming te wensen overlaat.
6.1.1.4 Onderhoud en bagger
Niet van toepassing.
6.1.1.5 Afvalwater en riolering
Het plangebied bevindt zich in een gebied met een gescheiden rioolstelsel. Het afvalwater wordt gescheiden van het hemelwater afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringinrichting. Het hemelwaterafvoer-stelsel is een drainage-transportriool (DT-riool). Dit stelsel heeft tot doel om de grondwaterstand te reguleren. De bestaande woningbouw is aangesloten op het droogweerafvoer-stelsel.
6.1.1.6 Grondwater
Plaatselijk komen in het gebied hoge grondwaterstanden voor. In de omgeving zijn infiltratievoorzieningen aangelegd om hemelwater in droge perioden te infiltreren in de bodem en grondwateroverlast in natte perioden tegen te gaan. De ontwikkelaar wordt geadviseerd onderzoek naar de grondwaterstanden te verrichten en indien nodig maatregelen te nemen om grondwateroverlast te voorkomen.
De locatie ligt in een gebied dat beïnvloed wordt door grondwater onttrekking door DSM Gist. De mogelijke beëindiging van deze grondwateronttrekking kan gevolgen hebben voor de grondwaterstand.
6.1.1.7 Gemalen en persleidingen
Buiten het plangebied ligt een gemaal aan de Professor Telderslaan.
Water is de afgelopen decennia een belangrijk item geworden in ruimtelijke plannen. Dit is terug te vinden in regelingen op Europees, landelijk en provinciaal niveau, zoals:
Waterbeheersplan 2010-2015
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft haar ambities vastgelegd in het Waterbeheersplan 2010-2015. Dit beleid is formeel vastgelegd in de Keur van Delfland (2010) en de Legger Wateren. Verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van de bergingscapaciteit zijn de belangrijke pijlers van dit beleid. Het project ABC-Delfland stelt een waterbergingseis voor stedelijk gebied van 325 m3/ha.
Waterplan Delft, een blauw netwerk (2000)
De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben samen het Waterplan Delft, een blauw netwerk (2000) opgesteld. Na herijking is de uitvoeringsperiode verlengd tot 2015. Het plan richt zich op het realiseren van gezonde en veerkrachtige watersystemen. Daarmee worden systemen bedoeld waarvan de waterkwaliteit en de ecologische kwaliteit past bij de (natuurlijke) situatie ter plaatse en dat verstoringen in het systeem relatief eenvoudig kunnen worden opgevangen.
Waterstructuurvisie (2005)
De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben gezamenlijk de Waterstructuurvisie (2005) opgesteld. Het doel van de Waterstructuurvisie is om het watersysteem van Delft over 25 jaar optimaal te laten functioneren en richt zich met name op het waterbergingsvraagstuk. Hierbij wordt uitgegaan van de principes van duurzaam integraal waterbeheer en een werknorm voor waterberging van 325 m3/ha. Realisatie wordt zoveel mogelijk opgehangen aan de ontwikkelingen en herstructureringen. Daarnaast streeft Waterstructuurvisie een betere waterkwaliteit na conform de ambities van het Waterplan.
Vanuit zowel Waterbeheersplan 2010-2015 als Waterstructuurvisie geldt een bergingsnorm van 325 m3/ha. In de Wippolder wordt al deels aan de waterbergingsnorm voldaan door bestaand oppervlaktewater en de realisatie van maatregelen uit de watersysteemanalyse. Er resteert nog een opgave van 108 m3 waterberging per ha. Voor het plangebied (0,5 ha) komt dat neer op een bergingsopgave van ongeveer 54 m3. Met geldende acceptabele peilstijging betekent dat realisatie van minimaal 180 m2 extra wateroppervlak op of in de omgeving van de locatie.
Naar aanleiding van het project-MER bestemmingsplannen Delft Zuidoost heeft de gemeenteraad gevraagd om integrale oplossingen voor de water- en groenopgave voor het gehele gebied. In samenspraak met belanghebbenden Delft Zuidoost is een Groen-Blauw kansenkaart opgesteld. De gemeente spant zich in om het water aan de Professor Telderslaan tegenover de locatie te voorzien van natuurvriendelijke oevers.
Afbeelding 7 Kansenkaart Groen Blauw Delft ZO, januari 2012
6.1.3.1 Waterkeringen
Hier worden geen ontwikkelingen verwacht.
6.1.3.2 Waterkwantiteit
Het Waterplan Delft geeft verbeteringsvoorstellen voor de waterkwantiteit en het uitvoeringsprogramma Polders legt deze concreet vast. De maatregelen voorzien in een uitbreiding van de beschikbare berging. De waterstructuurvisie Delft geeft een aantal verbeteringen voor de Zuidpolder van Delfgauw. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen dienen te passen binnen de waterstructuurvisie. Voor het plangebied staat in de waterstructuurvisie geen specifiek voorstel.
Afbeelding 8 Uitsnede waterstructuurvisie
Het blijkt niet mogelijk de resterende waterbergingsopgave van 180 m2 te realiseren binnen het plangebied. Ook bij andere bouwinitiatieven in de omgeving bleek het niet mogelijk te voldoen aan de waterbergingsnorm. Er wordt nu elders in de polder waterberging gerealiseerd om aan de wateropgave voor de diverse ontwikkelingen tezamen te voldoen. Hiervoor is een kansenkaart Groen-Blauw het uitgangspunt. De uitwerking hiervan wordt getoetst aan de waterbergingseis en ter goedkeuring voorgelegd aan het Hoogheemraadschap van Delfland.
In de anterieure overeenkomst is een storting in de Reserve waterberging van de gemeente Delft afgesproken. Deze bijdrage komt ten goede aan de realisatie van waterberging in de Zuidpolder van Delfgauw.
6.1.3.3 Waterkwaliteit en ecologie
In het Waterplan Delft is het ambitieniveau voor de waterkwaliteit van het water gelegen aan de Professor Telderslaan Water als belevingsgoed. Afkoppeling van hemelwater en natuurvriendelijke oevers dragen daar aan bij. Het gebied aan de zuidzijde van de Professor Telderslaan wordt ingericht als natuurvriendelijke oevers en vormt onderdeel van een ecologische zone.
Naar aanleiding van de project-MER is een plan gemaakt voor de aanleg van groen en water in het betreffende gebied. In de anterieure overeenkomst is tevens vastgelegd dat de gemeente zich zal inspannen om het water aan de zuidzijde van de Professor Telderslaan te voorzien van natuurvriendelijke oevers. Uitgangspunt is dat de bewoners uit het plangebied profijt hebben van de waterberging en de natuurvriendelijke oevers die mede tot stand komt door de bijdrage van de ontwikkelaar.
6.1.3.4 Onderhoud en bagger
Niet van toepassing.
6.1.3.5 Afvalwater en riolering
In het plangebied is hemelwater afgekoppeld van de riolering. Voor een verdere vertraagde afvoer kunnen ook maatregelen als groene daken toegepast worden .
6.1.3.6 Grondwater
In de omgeving van het plangebied ligt drainage. Hemelwaterafvoer wordt zoveel mogelijk op dit nieuwe riool aangesloten. Hierdoor vermindert de grondwateroverlast. Groene daken verkleinen ook de kans op grondwateroverlast.
Dit bestemmingsplan voldoet aan de wet- en regelgeving en het geldende lokale waterbeleid van de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland. Voor realisatie van waterberging is een financiële compensatie vastgelegd in de anterieure overeenkomst. De waterberging wordt gerealiseerd in samenhang met de waterberging van andere bouwplannen in het gebied. Bij de locatiekeuze is de kansenkaart Groen-Blauw Delft Zuid-Oost leidend.
De Professor Telderslaan met aangrenzende gronden aan de zuidzijde (niet in de bestemmingsplangebied) vormen een ecologische verbindingszone. Hierin is de realisatie van natuurvriendelijke oevers mogelijk. Uitgangspunt is dat de bewoners uit het bouwplan hiervan profijt hebben.
In de anterieure overeenkomst is vastgelegd dat het bouwplan voorziet in groene daken.