direct naar inhoud van 5.2 Openbare ruimte
Plan: Professor Telderslaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0020-2001

5.2 Openbare ruimte

5.2.1 Bestaande situatie

De Professor Telderslaan is gelegen in de wijk Wippolder. Wippolder behoort tot de naoorlogse schil, die wordt gevormd door de buurten die vanaf 1950 rondom de binnenstad van Delft zijn gebouwd. Het gemeenschappelijk kenmerk van wijken in de naoorlogse schil is de veelsoortigheid aan stedebouwkundig uiteenlopende buurtjes. Kleine op zichzelf staande uitbreidingen zoals de Professorenbuurt waar de Professor Telderslaan deel van uitmaakt.

De Professor Telderslaan is vormgegeven als erftoegangsweg, maar wordt ook als busroute gebruikt en als ontsluiting van de achterliggende straten.

De Professor Telderslaan is, net als de Koningin Emmalaan, een belangrijke groen-blauwe lijn in de wijk. De straat wordt gegeleid door een beeldbepalende bomenrij met cultuurlijk groen. Het water is goed zichtbaar doordat de singel strak van opzet is.

De Professorenbuurt is een buurt die hoofdzakelijk ontwikkeld is door woningbouwverenigingen waarin singels, plantsoentjes en hoven met groen werden aangelegd. De portiekwoningen aan Professor Telderslaan en Hendrik Casimirstraat hebben aan de achterzijde eveneens een groen binnenterrein dat waardevol is voor de bewoners en de buurt. De voortuinen van de bebouwing aan de Professor Telderslaan dragen bij aan een harmonieus straatprofiel met aan de overzijde gelegen grastaluds met water en bomen.

De inrichting van de openbare ruimte, zoals de straat en de parkeervakken is volgens de ontwerpprincipes voor de naoorlogse schil uitgevoerd met voornamelijk gebakken materiaal. Deze materialen dragen bij aan de uitstraling van een 30km-zône, maar ook aan een rustige en eenduidige inrichting van de openbare ruimte.

5.2.2 Beleid en onderzoek

In de Visie Openbare Ruimte Delft (15 september 2009) wordt een integrale visie op de openbare ruimte van Delft geschetst. Dit dient als kader bij toekomstige herinrichtingsplannen. Het ambitieniveau kent een drietal pijlers: een duurzame inrichting van de openbare ruimte, een herkenbare leesbare structuur van Delft en het uitnodigen tot ontmoeten en verblijven.

Leidende principes voor de naoorlogse schil zijn de ruimtelijke samenhang, de kwaliteit van het verblijfsgebied, de toegankelijkheid en multifunctionaliteit en het terugbrengen en versterken van de bij de buurt behorende biodiversiteit en natuurwaarden.

Richtlijnen voor straatprofielen, maatvoering en materiaalgebruik van de openbare ruimte staan in het Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR). Het HIOR hanteert de principes van herkenbaarheid, zorgvuldigheid, beheersbaarheid en duurzaamheid.

In 2002 heeft de gemeenteraad de nota 'Project Veilig Wonen' vastgesteld, in 2004 aangevuld met het 'politiekeurmerk' als werkwijze. Hierbij is besloten dat Delft voor nieuwbouwlocaties het geldende eisenpakket volgens het 'Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hanteert. Het PKVW is een instrument voor de verhoging van de veiligheid. Wanneer woningen, woongebouwen en woonomgevingen aan de PKVW-eisen voldoen blijkt dat naast de objectieve veiligheid ook het gevoel van veiligheid van bewoners substantieel toe te nemen.

Eind 2003 heeft de gemeenteraad de 'Meerjarennota integraal gehandicaptenbeleid' vastgesteld. Voor het beleid met betrekking tot de openbare ruimte geldt dat deze fysiek toegankelijk en bruikbaar moet zijn voor alle burgers. Een belangrijk instrument hiervoor is het Handboek Toegankelijkheid. Dit handboek geeft concrete richtlijnen en normen met betrekking tot de toegankelijkheid van binnen- en buitenruimte.

In het Ecologieplan Delft 2004-2015 en het Waterplan 2000 is de Professor Telderslaan opgenomen. In het ecologieplan als secundaire ecologische zone en in het oeverplan als uitwerking van het Waterplan als natuurvriendelijke oever.

5.2.3 Gewenste ontwikkeling

Vanuit gemeente is het wenselijk om de twee speelplekken op het binnenterrein van de ontwikkellocatie in beheer en eigendom over te laten gaan naar Vidomes. Daarnaast is het terugbrengen van groen en speelruimte in woonstraten een belangrijk aandachtspunt. Het heeft dan ook de voorkeur de brede stoep die in het plan bedacht is, in te richten met bomen en informele spelaanleidingen. Bomen zijn onderdeel van de groene wijkstructuur en zorgen voor belangrijke verticale groenaccenten in een voornamelijk stenige omgeving en dragen bij aan een stukje natuurbeleving. Accenten in de verharding dragen bij tot creatief spel. De nieuw te ontwikkelen locatie moet naadloos aansluiten op de openbare ruimte, zonder obstakels en/of hoogteverschillen. Het over te dragen deel moet ingericht zijn volgens het HIOR.

Vanuit het Waterplan en Oeverplan zal de Professor Telderslaan als groen-blauwe lijn gehandhaafd blijven. Voor de toekomst bestaat de wens om natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Deze ontwikkeling valt buiten het plangebied maar levert een positieve bijdrage aan de leefomgeving van de bewoners.

5.2.4 Conclusie

De consequenties van deze ontwikkeling op de openbare ruimte hebben met name betrekking op de twee speelplekken die op het huidige binnenterrein van Vidomes liggen maar in eigendom van de gemeente zijn. In de nieuwe situatie zal het binnenterrein in zijn geheel overgaan naar Vidomes en hebben zij de verantwoordelijkheid het binnenterrein (deels) in te richten als speelplek van een gelijkwaardig niveau als de huidige speelplaatsen en minimaal tien jaar in stand houden. Een andere gevolg van het bouwplan is dat een strook grond voor de woningen in de Hendrik Casimirstraat, die nu in eigendom is van Vidomes en ingericht is met struiken, over gaat naar de gemeente en bestemd wordt als trottoir en ten goede komt aan de openbare ruimte. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de ambitie van de gemeente om de ruimte voor de voetganger en het spelende kind te vergroten. Inrichting middels het HIOR volgens het Delfts Principe van de voor- en naoorlogse schil.

De herontwikkeling van deze locatie past in het beleid van de gemeente en levert een positieve bijdrage aan de openbare ruimte.