direct naar inhoud van 6.1 Water
Plan: Brug Deltares
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0017-2001

6.1 Water

6.1.1 Bestaande situatie

In de huidige situatie wordt het terrein van Deltares ontsloten via de Rotterdamseweg. Via deze ontsluiting gaat alle verkeer naar Deltares, zowel bezoekers, als werknemers, als vrachtverkeer dat goederen aflevert bij Deltares. In het kader van het upgraden van het terrein wordt voorzien in een nieuwe aparte hoofdontsluiting. Het zware vrachtverkeer zal wel gebruik blijven maken van de ontsluiting aan de Rotterdamseweg. De geplande brug voor de nieuwe ontsluiting ter verbetering van de bereikbaarheid Deltares loopt over de Thijssevaart, die parallel aan de Heertjeslaan loopt.

Het waterbeheer (zowel kwalitatief als kwantitatief) in en rond het plangebied is in handen van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het door hen gevoerde beheer is afgestemd op de functies in het plangebied. Zie figuur 5 hierna.

6.1.2 Beleid en onderzoek

Water is het afgelopen decennium een steeds belangrijker item geworden in ruimtelijke plannen. Dit is terug te vinden in regelingen op Europees, landelijk en provinciaal niveau. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft haar beleid vastgelegd in het Waterbeheersplan '2010-2015'. Het beleid is formeel vastgelegd in de Keur en de bijbehorende legger. Het verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van de bergingscapaciteit zijn belangrijke pijlers binnen dit beleid. In het kader van het project ABC-Delfland is de waterbergingseis voor stedelijk gebied vastgesteld op 325 m3/ha.

De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben samen het Waterplan Delft, een blauw netwerk opgesteld (2000). Na herijking is de uitvoeringsperiode verlengd tot 2015. Het plan richt zich op het realiseren van gezonde en veerkrachtige watersystemen. Daarmee worden systemen bedoeld waarvan de waterkwaliteit en de ecologische kwaliteit past bij de (natuurlijke) situatie ter plaatse en dat verstoringen in het systeem relatief makkelijk kunnen worden opgevangen.

De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben gezamenlijk de Waterstructuurvisie (2005) opgesteld. Het doel van de Waterstructuurvisie is om het watersysteem van Delft over 25 jaar optimaal te laten functioneren. Hierbij wordt uitgegaan van de principes van duurzaam integraal waterbeheer en een werknorm voor waterberging van 325 m3/ha. De realisatie hiervan wordt zoveel mogelijk opgehangen aan de ontwikkelingen en herstructureringen die de komende decennia in Delft plaatsvinden. Daarnaast wordt in de waterstructuurvisie een betere waterkwaliteit nagestreefd conform de ambities van het waterplan. In de Waterstructuurvisie zijn diverse maatregelen benoemd ter verbetering van de waterhuishouding. Voor het plangebied zijn - rekening houdend met de huidige functies - geen concrete voorstellen gedaan voor uitbreiding van het oppervlaktewater.

6.1.3 Gewenste ontwikkeling

In het waterplan Delft zijn ambitieniveaus voor de waterkwaliteit geformuleerd. Voor het boezemwater wordt als doelstelling water als cultuurgoed aangehouden. Bij dit ambitieniveau ligt het accent op het zichtbaar maken van de cultuurhistorische en stedelijke identiteit. Wat de waterkwaliteit betreft: de wateren zijn matig eutroof en zien er aantrekkelijk uit. Het water is visrijk, stinkt niet en is op enkele plaatsen opgesierd met waterplanten, oeverplanten en muurplanten op de kademuren. Economische functies worden bevorderd, maar de effecten op de waterkwaliteit worden zoveel mogelijk beperkt. Het risico op verontreiniging moet beperkt zijn, lozingen vanuit nooduitlaten worden wel toegestaan. Recreatie wordt toegestaan en bevorderd waar de waterkwaliteit dat toelaat.

Het realiseren van de brug boven de waterpartij heeft geen nadelige gevolgen voor de waterbergings- capaciteit van de waterpartij. Voor bouwen in het water is een keurvergunning van het Hoogheemraadschap van Delfland vereist. Het is niet toegestaan om uitlogende bouwmaterialen toe te passen, teneinde vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen.

6.1.4 Conclusie

Het watersysteem in het plangebied voldoet aan de wet- en regelgeving ten aanzien van water. In het kader van het bestemmingsplan vindt in het kader van de verplichte watertoets overleg plaats met het Hoogheemraadschap Delfland.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0017-2001_0005.jpg"

Figuur 5.