direct naar inhoud van 5.4 Horeca en detailhandel
Plan: Zuidwest 3 Tanthof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0015-2001

5.4 Horeca en detailhandel

5.4.1 Bestaande situatie

Het gebied kent een tweetal buurtwinkelcentra met een omvang van in totaal circa 3400 m² winkelvloeroppervlak (Dashof en Bikolaan beide circa 1700 m²) Als totaal biedt de detailhandel en horeca in het gebied werk aan circa 150 personen (12 uur of meer). Deze werkgelegenheid is verdeeld over in totaal bijna 60 vestigingen.

5.4.2 Beleid en onderzoek
5.4.2.1 Rijksbeleid

Het locatiebeleid voor bedrijven en voorzieningen is gedecentraliseerd naar de provincies. Voorzover het om binnenregionale vraagstukken gaat, is hiervoor - binnen de kaders van de provinciale verordening Ruimte - beleid op stadsgewestelijk niveau geformuleerd. Door het locatiebeleid te decentraliseren kan in de afweging regionaal maatwerk worden geleverd.

5.4.2.2 Provinviaal beleid

Het provinciale beleid ten aanzien van de detailhandel is verwoord in de "Structuurvisie Detailhandel Zuid Holland" en verankerd in de verordening Ruimte. Het beleid heeft als doelstelling de detailhandelsstructuur te versterken en de dynamiek in de sector te bevorderen. Uitgangspunt is dat nieuwe detailhandel gevestigd moet worden in de bestaande winkelgebieden in de centra van steden, dorpen en wijken of nieuwe wijkgebonden winkelcentra. Detailhandel op bedrijventerreinen moet zoveel mogelijk worden geweerd. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk voor enkele branches (zogenaamde 'perifere detailhandel') die niet of niet goed inpasbaar zijn in de winkelcentra en niet essentieel zijn voor de kwaliteit van deze centra.

Voor ontwikkelingen in de centra van steden die groter zijn dan 2000 m² bvo dient een distributieplanologisch onderzoek te worden uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen sprake is van ontwrichting van de detailhandelsstructuur.

5.4.2.3 Regionaal beleid

De "Regionale structuurvisie detailhandel " geeft randvoorwaarden voor gemeenten op basis waarvan een evenwichtige en tevens fijnmazige verzorgingsstructuur in stand kan worden gehouden. Op basis van deze randvoorwaarden zullen uitbreidingsplannen voor detailhandel in regionaal verband worden afgestemd.

5.4.2.4 Gemeentelijk beleid

Nota buurtwinkelcentra (evaluatie 2008)

Delft kent een fijnmazig netwerk van winkelvoorzieningen. Naast het kernwinkelgebied in de binnenstad, het stadsdeelcentrum in de Hoven en de PDV locatie Leeuw en Stein kent Delft een 14 tal buurtwinkelcentra. In de nota buurtwinkelcentra wordt aangegeven dat het in stand houden van de vitaliteit van de Delftse buurtwinkelcentra de belangrijkste doelstelling vormt van het gemeentelijk beleid.

Voor de 2 in het bestemmingsplangebied gelegen buurtwinkelcentra (Dashof (oost) en Bikoplein (west)) is in de (evaluatie) nota buurtwinkelcentra het volgende bepaald:

Het enigszins geïsoleerd gelegen winkelcentrum Dashof heeft een belangrijke buurtfunctie. Het draagvlak is groot genoeg voor het functioneren van een buurtwinkelcentrum. Het grootste probleem vormt de bereikbaarheid met de auto. Voor de aanwezige supermarkt wordt voldoende bestaanrecht gezien. Afhankelijk van de kwaliteit van de bereikbaarheid moet het risico van het verdwijnen van winkels in de overige dagelijkse branches, zoals de versspeciaalzaken niet worden uitgesloten.

Het winkelcentrum Bikoplein heeft een gezond economisch perspectief en vervult eveneens een belangrijke functie voor de buurt. De problematiek betreft de stedenbouwkundige infrastructuur, die zich echter moeilijk laat wijzigen. Met een adequaat plan voor de openbare omgeving (parkeren, zichtbaarheid winkelcentrum) kan dit centrum evenwel zijn functie als buurtwinkelcentrum behouden

Detailhandelsnota

Er is een nieuwe detailhandelsnota in de maak. De nieuwe detailhandelsnota moet meer duidelijkheid brengen over het toekomstperspectief van de beide buurtwinkelcentra.

5.4.3 Gewenste ontwikkeling

Voor de wijken Tanthof Oost en Tanthof West is het van belang dat de buurtwinkelcentra behouden blijven. Niet alleen bieden deze centra winkelvoorzieningen voor dagelijkse benodigdheden dicht in de buurt, ook vervullen de centra een belangrijke functie als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners.

Met name het winkelcentrum Dashof kent stedenbouwkundig een matige uitstraling. Deels wordt dit veroorzaakt door de onder een galerij gelegen teruggelegen gevels van de winkels. In het bestemmingsplan zal daarom de mogelijkheid worden geboden om de gevels naar voren te halen zodat het beeld van het winkelcentrum kan verbeteren.

De supermarkten gelden in beide winkelcentra als dragers van de buurtwinkelvoorzieningen. Aan uitbreidingsplannen van de supermarkt zal waar mogelijk binnen de bestaande bebouwingscontour dan ook medewerking worden gegeven.

Vooralsnog lijken de winkelcentra voldoende potentie te hebben om op een gezonde wijze door te kunnen functioneren.

5.4.4 Conclusie

De buurtwinkelcentra vormen een belangrijke functie voor Tanthof Oost en Tanthof West. Behoud en het (conserverend) bestemmen van deze functie ligt daarmee voor de hand. Voor het winkelcentrum Dashof wordt in het bestemmingsplan de mogelijkheid geboden om de gevels naar voren te verplaatsen opdat de uitstraling van het winkelcentrum kan verbeteren. Voor beide winkelcentra wordt aan de supermarkten de mogelijkheid geboden tot schaalvergroting door eventuele aangrenzende winkelpanden bij de supermarkt te betrekken. Ook dienstverlenende functies worden mogelijk gemaakt in beide winkelcentra. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden om de basis van de buurtwinkelcentra zo nodig verder te versterken.