direct naar inhoud van 8.2 Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing
Plan: Scheepmakerij 11-12
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0011-2002

8.2 Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing

Het plangebied ligt bij de Zuidkolk, de al in de late 16e eeuw (onder andere aanleg bolwerk na 1573) tot stand gekomen verbreding van de historische waterwegen naar en om Delft. Vanwege de ligging aan de belangrijke vaarroute de Schie was er veel bedrijvigheid langs het water, hoofdzakelijk scheepswerven. Al sinds de late middeleeuwen lag hier buiten de toenmalige stadswallen een vrij dichte bebouwing, te zien op de kaart van Jacob van Deventer uit 1557 en op de Kaart Figuratief uit 1678. De historisch overgeleverde structuur is die van een perceelsgewijze bebouwing: individuele panden op diepe percelen. Deze perceelstructuur is aan de kadezijde nog steeds aanwezig en duidelijk zichtbaar aan de gevarieerde gevelwand.

Aangrenzend aan het plangebied liggen drie monumenten, Scheepmakerij 8, Scheepmakerij 9-10 en Scheepmakerij 11. De eerste twee zijn gemeentelijk monument, de laatste (pakhuis De Liefde) is Rijksmonument. Pakhuis de Liefde uit 1899 is een fraai, nog grotendeels gaaf pakhuis; het is onlangs herbestemd en gerestaureerd/verbouwd. Bij de bouwplannen is al rekening gehouden met aansluitende nieuwbouw achter het trappen-/lifthuis, waarin dit bestemmingsplan nu voorziet. Scheepmakerij 9-10 is in 1997 aangewezen vanwege de monumentale voorgevel met rondbogen van het linker bouwdeel (nr. 9). Tijdens de aanwijzing was al duidelijk dat het achterliggende bouwvolume en dat van nr. 10 konden worden gesloopt en vervangen. Daarover is met een toenmalige ontwikkelaar al overleg gevoerd. Voor nieuwbouw achter de gevel van nr. 9 is recent de monumentenvergunning verleend. Scheepmakerij 8 is in 2003 aangewezen vanwege de nog achter een jongere voorgevel aanwezige 17e eeuwse structuur en het feit dat bij voorziene sloop van nr. 9-10 de zijmuur daarvan vrij komt.

Deze panden waren uiteindelijk allemaal in eigendom van de firma Vliegenthart. Het terrein erachter maakte eveneens deel uit van het Vliegenthart-complex. Vanaf de 19e eeuw heeft hier al deels perceeloverschrijdende schaalvergroting plaatsgevonden en zijn meerdere bedrijfshallen bebouwd. Deze zijn/waren in een zeer slechte staat en worden/zijn eveneens voor herontwikkeling gesloopt.

Het is gewenst de kleinschalige perceelstructuur aan de randen van het plangebied (Scheepmakerij en Hertog Govertkade) in stand te houden. Het plan heeft hierop geen gevolgen. Het amorfe binnengebied zelf is resultante van de historisch hier gegroeide, verdwenen bedrijfsbebouwing. Een vrijere verkavelingsvorm is daarom denkbaar, en de nieuwbouw achter De Liefde betekent in ieder geval versterking van de perceelstructuur daarvan.