direct naar inhoud van 4.2 Openbare ruimte
Plan: Pauwmolen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0008-2002

4.2 Openbare ruimte

4.2.1 Bestaande situatie

Het plangebied grenst aan vier zijden aan de openbare ruimte. Aan de zuid-en oostkant van het plangebied ligt ecologisch groen. De Delfgauwseweg aan de noordkant is een belangrijke verbindingsweg voor autoverkeer en langzaam verkeer tussen Delft en Delfgauw en Pijnacker. De westzijde grenst aan een ventweg parallel aan de Jan de Oudeweg.

4.2.2 Beleid en onderzoek

Ruimtelijke Structuurvisie Delft 2030

In de Ruimtelijke Structuurvisie Delft (RSVD) wordt de zone waar het plangebied in ligt omschreven als bestaand park, groene vinger, groengordel en als etalage. In de RSVD wordt de zone waar het plangebied in ligt omschreven als bestaand park, groene vinger, groengordel en als etalage. Enerzijds dragen de parken ('stepping stones') bij aan ecologische verbindingen anderzijds bieden parken ruimte voor sport, spel en ontmoeting. Het plangebied ligt ook in de 'Etalage TICD'. Het gaat hier om een groengebied langs de A13 waar een opgave ligt om vanaf de A13 een betere zichtrelatie te maken op het TICD door een combinatie van bebouwing en groen langs de randen.

Visie Openbare Ruimte Delft (2009)

In de Visie Openbare Ruimte (VORD) is beleid voor de openbare ruimte vastgelegd. Het is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 15 september 2009. Hierin is de zone langs de A13 aangewezen als doorlopende drager. De doorlopende drager is een volledig (te maken) en fijn vertakt netwerk over heel de stad, dat ruimtelijk continue is, altijd te gebruiken en altijd in gebruik.

Inzet van deze Visie Openbare Ruimte is de water- en groenstructuur in de wijk (weer) zichtbaar en beleefbaar te maken en te gebruiken voor het langzaamverkeernetwerk door de stad, voor kindvriendelijke routes en voor informele sport en recreatie in de directe woonomgeving.

4.2.3 Gewenste ontwikkeling

De openbare ruimte tussen het gebouw en de Jan de Oudeweg krijgt een groene ecologische inrichting. Hierdoor komt het gebouw vrijwel geheel in het groen te staan. De waterpartij langs de Jan de Oudeweg wordt als open oppervlaktewater verbreed en het water aan de oostzijde wordt vergroot. Op deze manier wordt niet alleen voldaan aan de waterbergingsnorm, maar wordt tevens de water- en groenstructuur beter beleefbaar. Het zicht op het water en de doorkijk naar het achterliggende groen wordt namelijk versterkt. Aan de Jan de Oudeweg komt bovendien een openbaar pleintje ingepast in het groen waardoor het gebruik van de openbare ruimte wordt verbeterd.

De ecologische zone aan de zuid- en oostkant blijft buiten deze ontwikkeling. Ook het profiel van de Delfgauwseweg blijft onaangetast.

Het plangebied is gesitueerd aan het einde van de groenzone. De ontwikkeling heeft geen effect op het kriskras netwerk zoals omschreven in de VORD. De langzaam verkeersrouting loopt om het plangebied heen naar de verkeersoversteek bij de Delfgauwseweg.

De nieuwbouw draagt bij aan de Etalage TICD, er wordt woningbouw en groen gerealiseerd. Er ontstaat een betere zichtrelatie met TICD doordat studentenwoningen als onderdeel van het TICD zich presenteren aan de A13.

4.2.4 Conclusie

De beoogde ontwikkeling binnen het plangebied is onderdeel van een 'doorlopende drager' en onderdeel van de 'etalage'. Het netwerk waar de doorlopende drager deel van uitmaakt zal in gebruik en beleefbaarheid toenemen door het toevoegen van water en beleefbaar groen. Dit vindt plaats aan de zijde van de Jan de Oudeweg waar zowel qua bestemming als qua inrichting dit terrein verandert van verkeer naar (ecologisch) groen. Daarnaast is de nieuwbouw onderdeel van de etalage van TICD Delft.