direct naar inhoud van 4.1 Wonen
Plan: Pauwmolen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0008-2002

4.1 Wonen

Wooonvisie 2008-2020

In de Woonvisie 2008-2020 is aangegeven dat Delft inzet op de verdere ontwikkeling van de creatieve kenniseconomie. Voor het woonbeleid betekent dit dat kenniswerkers, (startende) ondernemers en (buitenlandse) studenten voldoende mogelijkheid moeten hebben zich in Delft te vestigen en te huisvesten. De activiteiten van TU en hogescholen en de hieraan verbonden bedrijvigheid spelen zich hoofdzakelijk af in het zuidoostelijk deel van de stad en daarom bestaat ook bij veel studenten en kenniswerkers de wens zich in deze omgeving te kunnen huisvesten. Naast de ambitie van de gemeente Delft deze behoefte te faciliteren leiden ook de beperkte mogelijkheden tot verdichting elders in de stad tot de keuze een behoorlijk aandeel van de woonopgave in Delft Zuidoost te realiseren. Juist in dit deel van Delft is nog sprake van enige ruimte voor ontwikkelingen.

De tweede ambitie genoemd in de Woonvisie, is de inzet op de ontwikkeling van Delft als kwaliteitsstad en binnenstad van de regio. De woningbouwopgave wordt geconcentreerd romdom openbaar vervoersknooppunten en verkeersassen in centrumstedelijke woonmilieus en groenstedelijke woonmilieus worden gerealiseerd en versterkt in meer decentraal gelegen woongebieden.

Ten derde wil Delft kansenstad zijn en als stad aan al haar bewoners perspectief bieden. Perspectief voor groei en ontwikkeling om mee te kunnen doen in de samenleving. Delft richt zich op het bieden van voldoende goede huisvesting voor huishoudens met lage inkomens. De kwaliteit en betaalbaarheid van het wonen zijn daarbij belangrijke onderwerpen.

Voor het behalen van deze ambities wordt ingezet op het realiseren van forse bouw en transformatieopgave tot 2020. In de Woonvisie Delft is vastgesteld dat er tot 2020 6.600 reguliere woningen in Delft nodig zijn, waarvan 2.000 sociale sector. Dit komt neer op realisatie van gemiddeld 550 woningen per jaar in de gehele stad. Daarnaast is er een tekort aan studentenwoningen. Er wordt ingezet op het realiseren van minimaal 3.600 studenteneenheden tot 2016.

Het bouwplan Pauwmolen betreft studentenwoningen en sociale woningen. Het bouwplan bevat kleine zelfstandige 1-kamerappartementen met een gemiddelde oppervlakte varierend tussen 35 m2 en 40 m2, met een enkele uitschieter naar 50 m2. Deze woningen leveren een bijdrage aan de woningbehoefte voor studenten. Voorts vergroot dit project de kansen voor starters op de kopersmarkt.

In de prestatieafspraken met de corporaties is opgenomen dat gemeente en corporaties zich inzetten voor voldoende woonruimte voor werkende Delftse jongeren. Hoewel het hier gaat om een particuliere ontwikkelaar kan ook dit project daaraan een bijdrage leveren.

Milieueffectrapportage (MER)

De komende jaren worden voor Delft Zuidoost bestemmingsplannen opgesteld waarmee naar verwachting onder andere de bouw van ca 4800 nieuwe woningen binnen de bebouwde kom mogelijk wordt gemaakt. Om het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming over de betreffende bestemmingsplannen te geven is gekoppeld hieraan een wettelijke procedure doorlopen, de zogenaamde procedure van de milieueffectrapportage (verder: MER).

In het kader van het MER is door het Rigo (Rapportage Studentenwoningen in Delft, 2010) de behoefte aan studentenwoningen gestaafd op 5.000 woningen tot 2023. Naast opvang van de groei betreft het eveneens een geringe capaciteit die nodig is om trends die ertoe leiden dat het ruimtebeslag voor studentenwonen toeneemt het hoofd te kunnen bieden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een verdere afname van hospitawonen, de verschuiving van onzelfstandig naar zelfstandig wonen en een toenemende kwaliteitsvraag.

Voorkeursalternatief (VKA)

In het MER is een voorkeursalternatief (VKA) opgenomen. Voor de woningbouw geldt de realisatie van 4800 woningen, waarvan ca 3000 studentenwoningen als uitgangspunt. Vanuit de ontwikkelaars in het gebied, waaronder de TU, is de behoefte naar voren gekomen om een zekere flexibiliteit in de woningaantallen per locatie te hebben. Ook de gemeente hecht aan enige flexibiliteit, zodat eventuele tegenvallers in de voortgang van de realisatie kunnen worden opgevangen door de ontwikkeling van andere locaties. Het maximale aantal te bouwen woningen blijft echter 4800. Bij het opstellen van bestemmingsplannen wordt gecontroleerd dat dit aantal en het aantal van 3000 studentenwoningen niet wordt overschreden. Hiertoe wordt in ieder bestemmingsplan de hoeveelheid gerealiseerde en nog te realiseren woningen gedocumenteerd.

Aantal woningen

Pauwmolen is een onderdeel van het VKA met 285 woningen, verdeeld over 143 studentenwoningen en 142 sociale koopwoningen, sociale huurwoningen en/of studentenwoningen. Dit bestemmingsplan Pauwmolen is het eerste bestemmingsplan na voltooiing van de MER. Van de 4800 te bouwen woningen neemt Pauwmolen er nu met dit bestemmingsplan 285 op.

Onderstaande tabel zal in elk volgend bestemmingsplan worden opgenomen dat betrekking heeft op 1 of meer van de locaties die in het MER zijn behandeld. De tabel zal telkens per plan verder worden ingevuld met het aantal woningen dat in dat betreffende plan planologisch mogelijk wordt gemaakt.

  Planologische ruimte  
  Totaal   Studentenwoningen   Reguliere woningen  
Aantal woningen MER   4800   3000   1800  
       
Bestemmingsplan        
Pauwmolen   285   143   142*  
       
Resterend   4515   2857   1658  

* In plaats van sociale woningen kunnen ook studentenwoningen worden gerealiseerd.

Tabel 3 aantal woningen Pauwmolen t.o.v. het projectMER Delft Zuidoost