Plan: | Rietveld 109 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0006-2002 |
Waterkwantiteit
Het plangebied is gelegen in de binnenstad. De binnenstad maakt onderdeel uit van het Boezemland. In de binnenstad is met de grachtenstructuur 6,7% oppervlaktewater aanwezig. De grachtenstructuur maakt onderdeel uit van het boezemsysteem. De ontwikkeling ligt in de oostelijke binnenstad, daar is de drooglegging gering en daarmee de hoeveelheid waterberging. Om die reden zijn afsluitconstructies gerealiseerd om het peil in de grachten onafhankelijk van het Rijn-Schiekanaal te kunnen reguleren. In het boezemland is - in combinatie met aangelegde en aan te leggen calamiteitenbergingen in de omgeving van Delft - voldoende waterberging aanwezig. Het waterpeil van het boezemstelsel is 0,43 m-NAP. In het plangebied zelf is geen oppervlaktewater aanwezig.
Waterkwaliteit en ecologie
De waterkwaliteit in de grachten van de binnenstad is redelijk. In de meeste grachten komen waterplanten voor, ook is er veel vis. Natuurvriendelijke oevers komen niet voor in de binnenstad, wel zijn de kademuren begroeid met muurplanten.
Afvalwater en riolering
Het plangebied is gemengd gerioleerd. Plaatselijk is hemelwater afgekoppeld, doorgaans doordat het over de straat naar de gracht stroomt.
Grondwater
In de oostelijke binnenstad komen plaatselijk hoge grondwaterstanden voor. Hierdoor is de ontwateringsdiepte gering. Om de hoge pieken in de grondwaterstand te beperken is in dit gebied (de Vlamingstraat, het Rietveld en de Raam e.o.) een drainagesysteem aangelegd dat afwatert op het boezemwater.
Het waterbeleid is terug te vinden in regelingen zoals de Europese Kaderrichtlijn Water, De Vierde Nota Waterhuishouding, Nationaal bestuursakkoord water, Waterbeleid 21ste eeuw, Provinciaal Waterhuishoudingsplan, waterplan Delft met als onderdeel daarvan de Waterstructuurvisie en het gemeentelijk rioleringsplan.
Waterkwantiteit
Het plangebied maakt deel uit van het Boezemland. In het Boezemland is voldoende waterberging gerealiseerd. Dat is ook het geval na realisering van het project. De watergangen blijven hetzelfde als in de huidige situatie. Daarnaast neemt de verharding niet toe ten opzichte van de bestaande situatie en de situatie die op grond van het geldende bestemmingsplan mogelijk is. Het bestaande terrein is vrijwel volledig verhard.
Waterkwaliteit en ecologie
Het ambitieniveau voor de waterkwaliteit is water als Cultuurgoed. Hierbij ligt het accent op het zichtbaar maken van de cultuurhistorische en stedelijke identiteit. De wateren zijn matig eutroof en zien er aantrekkelijk uit. Het water is visrijk, stinkt niet en is op enkele plaatsen opgesierd met water-, oever- en muurplanten. Economische functies worden bevorderd, maar de effecten op de waterkwaliteit worden zoveel mogelijk beperkt.
De ontwikkeling van het plan heeft geen negatief effect op de waterkwaliteit in de grachten.
Afvalwater en riolering
In het plangebied ligt een gemengd rioolstelsel. Vanuit de het plangebied dient het afvalwater en hemelwater gescheiden aangeleverd te worden opdat in de toekomst ombouw naar een gescheiden stelsel mogelijk is. In de ontwikkeling worden groene daken toegepast. Dit is een positieve ontwikkeling omdat dit zorgt voor een vertraagde afvoer van het hemelwater.
Grondwater
De ontwikkeling zal naar verwachting effect hebben op de grondwaterstand in de directe omgeving. Voorafgaand aan de bouwaanvraag wordt een geohydrologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is op 14 januari 2010 uitgevoerd door MOS Grondmechanica B.V.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de geohydrologische situatie mogelijk wordt beïnvloed door de toename aan open oppervlak op de projectlocatie waardoor minder hemelwater over verhard oppervlak wordt afgevoerd. Om er zeker van te zijn dat er geen hogere grondwaterstanden optreden in de nieuwe situatie dient in de groene stukken drainage aangebracht te worden.
Watertoetsoverleg
In het kader van de watertoets is het bestemmingsplan op 9 maart 2010 besproken met het Hoogheemraadschap Delfland. Het Hoogheemraadschap heeft ingestemd met het bestemmingsplan. Het watertoetsoverleg heeft derhalve niet geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan.
In het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro heeft het Hoogheemraadschap een schriftelijke reactie ingediend. Daarin geeft het Hoogheemraadschap aan in te stemmen met het bestemmingsplan.
Het watersysteem in het plangebied voldoet aan de wet- en regelgeving ten aanzien van water.