direct naar inhoud van 5.2 Ontwikkelingsperspectief
Plan: Structuurvisie Brielle
Status: vastgesteld
Plantype: structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0501.structuurvisie0130-0002

5.2 Ontwikkelingsperspectief

Gebrek aan stedelijk groen
Een aandachtspunt is het gebrek aan robuust stedelijk groen. De aanwezigheid van groen in de directe leefomgeving is belangrijk bij de waardering van de leefomgevingkwaliteit in stedelijke gebieden. Het groenareaal per inwoner is voor de gehele gemeente in orde (75 m² per woning is de norm), doch voor veel Brielse woongebieden is op loopafstand geen aantrekkelijk groen uitloopgebied aanwezig. Het "enige" groen in de directe omgeving van de stad zijn de agrarische gebieden, de groenstructuur van de vesting en verspreid liggende stukjes buurtgroen. Vooral voor de bewoners van Rugge, Zuurland, Ommeloop en Nieuwland is weinig openbaar groen op loopafstand aanwezig.

Realisatie Ecologische Hoofdstructuur
Door de ligging van de woonwijk Nieuwland is de aanleg van de ecologische verbinding "Strypsewetering-Brielse Meer" zoals bij de aanwijzing (1991) van de zone door de provincie was bedoeld niet mogelijk. In overleg met de provincie is gezocht naar een alternatieve route voor deze verbindingszone Strypse Wetering-Brielse Meer:

  • Oude Goote: de ecologische verbinding wordt ten zuiden en oosten van de ontwikkelingslocatie Oude Goote gecombineerd met de aanleg van een robuuste stedelijke groenstructuur. Op deze manier worden wonen, groen en recreatie met elkaar verweven;
  • Sportpark: vanaf de Hossenbosdijk steekt de verbindingszone onder de Veckdijk door. Vervolgens loopt de verbinding achter de bestaande bebouwing aan de Veckdijk langs richting het aan te leggen sportpark. De verbinding volgt daarna de contour van het sportpark richting de Groene Kruisweg;
  • Seggelant: ten noorden van de Groene Kruisweg is de route van de verbindingszone nog niet helemaal duidelijk. De route gaat officieel rechtdoor richting de Brielse Maas. Hier ligt echter ook een zoeklocatie voor een regionaal bedrijventerrein. afhankelijk van de invulling van het gebied kan de verbindingszone westelijk van het bedrijventerrein worden aangelegd. Dit alternatief is weergegeven als studietracé.

De verbindingszone heeft tussen de Vlaardingerhilseweg en de Groene Kruisweg niet de minimale breedte van 50 m. Om dit tekort te compenseren, is ter hoogte van het sportpark een verbinding gepland met een bestaande poel.

Opwaarderen en herstellen kreken
De ecologische verbindingszones van de PEHS (Provinciaal Ecologische Hoofdstructuur) liggen globaal langs herkenbare kreekrestanten. De kreken maakten vroeger deel uit van een stelsel dat stukje bij beetje is omgevormd tot agrarisch gebied en/of poldersloten. De kreken zijn hierdoor uit het zichtbare landschap verdwenen. Het opwaarderen/herstellen van de kreken als landschappelijk element is van groot belang aangezien deze patronen de dragers van de landschappelijke hoofdstructuur vormen. Daar waar mogelijk is het wenselijk de kreken te gebruiken als hechtlijn voor ecologische verbindingszones of functiecombinaties (bijvoorbeeld recreatie, water, natuur, landelijk wonen en landbouw). Het waterschap Hollandse Delta heeft hiervoor een krekenplan opgesteld.