Plan: | GeoMEC-4P |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0501.geomec4p-0140 |
Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2010)
In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. De visie is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:
In de structuurvisie is het volgende opgenomen over duurzame energie:
'In 2040 moet de energievoorziening in Zuid-Holland voor een groot deel duurzaam zijn. Het gaat hier om windenergie, geothermie (aardwarmte), getijdenenergie en warmte- en koudeopslag. CO2-, warmte- en koudenetten maken optimaal gebruik van restwarmte uit industrie en glastuinbouw, CO2-overschotten, geothermie, warmte- en koudeopslag en warmte uit biomassa.'
Verordening Ruimte (2010)
In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte opgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. Voor solitaire bedrijven zijn geen regels opgenomen in de verordening.
Toetsing Structuurvisie Zuid-Holland en Verordening Ruimte
Het project GeoMEC-4P draagt bij aan de doelstelling voor duurzame energie. De regels gesteld in de verordening hebben geen betrekking op de beoogde ontwikkeling.
1e herziening Structuurvisie en Verordening Ruimte (2011)
Op korte termijn wordt de 1e herziening van de Structuurvisie en Verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland vastgesteld. De gemeente Brielle heeft de provincie verzocht om in de herziening de kleinschalige bebouwing voor aardwarmte op te nemen in artikelĀ 2, lid 2, sub d 'Noodzakelijke bebouwing'. Dit artikel bepaald dat voor noodzakelijk bebouwing een afwijking mogelijk is van de bebouwingscontour. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze wijziging meegenomen worden in de 1e herziening.
Gebiedsagenda Zuidvleugel (2010)
In de Gebiedsagenda Zuidvleugel/Zuid-Holland schetsen Rijk en regio de gezamenlijke ambities voor de ruimtelijke inrichting van dit deel van de Randstad. Investeringen in woonomgeving, bereikbaarheid, economische ontwikkeling, landschap, water en energie vergen immers afstemming tussen sectoren en overheden. De agenda biedt een overzicht van projecten en programma's voor de periode 2010-2028.
Over duurzaamheid in de glastuinbouwsector wordt in de gebiedsagenda het volgende geschreven.
Energiebesparing en verduurzaming kunnen worden ingebed in de doorgaande herstructurering en verduurzaming van de glastuinbouw, de omvangrijke herstructurerings- en transformatieopgave in de steden, de woningbouwopgave, en de ontwikkeling van de Rotterdamse haven tot de meest duurzame haven.
Toch liggen er in de regio Zuidvleugel/Zuid-Holland kansen voor duurzame energie. Door beschikbare kennis- en innovatiekracht in te zetten en restwarmte en aardwarmte te gebruiken in combinatie met de uitbreiding van windenergie door windmolenparken (bijvoorbeeld in de Noordzee), kan de regio energieneutraal worden. Nieuwe energiesystemen die gebruikmaken van zon en water (energiewinning uit zoet-zoutovergangen en getijdencentrales) kunnen ook bijdragen.
Toetsing Gebiedsagenda Zuidvleugel
Het project GeoMEC-4P draagt bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen in de regio Zuidvleugel.