Plan: | Badhuisweg 16-24 |
---|---|
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0499.BPL12040WBD-OH01 |
Het algemene waterbeleid dat op het projectgebied van toepassing is, staat beschreven in de Vierde Nota Waterhuishouding van de rijksoverheid en het beleid van hoogheemraadschap van Rijnland. Daarnaast zullen het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) de komende jaren richtinggevend worden voor het regionale waterbeheer in Nederland. De kern van dit beleid is dat gebiedseigen water zo lang mogelijk in het gebied blijft waar het valt. Dit gebeurt bij voorkeur door infiltratie in de bodem. Als dat niet tot de mogelijkheden hoort dient het, indien mogelijk via retentiebekkens, naar nabijgelegen oppervlaktewater gebracht te worden. Voor de concrete uitvoering van het waterbeleid is het beleid van het Hoogheemraadschap Rijnland van belang. Haar relevante beleid valt uiteen in het 'Waterbeheerplan 2010-2015' en de 'Keur en Beleidsregels 2009'.
Waterbeheerplan 2010-2015
Voor de planperiode 2010-2015 is het Waterbeheerplan (WBP) van Rijnland van toepassing. In dit plan geeft Rijnland aan wat haar ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. Het nieuwe WBP legt meer dan voorheen accent op uitvoering. De drie hoofddoelen zijn veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water. Wat betreft veiligheid is cruciaal dat de waterkeringen voldoende hoog en stevig zijn en blijven en dat rekening wordt gehouden met mogelijk toekomstige dijkverbeteringen. Wat betreft voldoende water gaat het erom het complete watersysteem goed in te richten, goed te beheren en goed te onderhouden. Daarbij wil Rijnland dat het watersysteem op orde en toekomstvast wordt gemaakt, rekening houdend met klimaatverandering. Immers, de verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en heviger buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing. Het waterbeheerplan sorteert voor op deze ontwikkelingen. Het Waterbeheerplan 2010-2015 van Rijnland is te vinden op de website:http://www.rijnland.net/wat_doet_rijnland/waterbeheerplan
Keur en Beleidsregels 2009
Per 22 december 2009 is een nieuwe Keur in werking getreden, alsmede nieuwe Beleidsregels. Een nieuwe Keur is nodig vanwege de totstandkoming van de Waterwet en daarmee verschuivende bevoegdheden in onderdelen van het waterbeheer. Verder zijn aan deze Keur bepalingen toegevoegd over het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem. De "Keur en Beleidsregels" maken het mogelijk dat het Hoogheemraadschap van Rijnland haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebod- en verbodsbepalingen) voor:
• Waterkeringen (onder andere duinen, dijken en kaden),
• Watergangen (onder andere kanalen, rivieren, sloten, beken),
• Andere waterstaatswerken (o.a. bruggen, duikers, stuwen, sluizen en gemalen).
De Keur bevat verbodsbepalingen voor werken en werkzaamheden in of bij de bovengenoemde waterstaatswerken. Er kan een ontheffing worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Als Rijnland daarin toestemt, dan wordt dat geregeld in een Watervergunning op grond van de Keur. De Keur is daarmee een belangrijk middel om via vergunningverlening en handhaving het watersysteem op orde te houden of te krijgen. In de Beleidsregels, die bij de Keur horen, is het beleid van Rijnland nader uitgewerkt. De Keur en Beleidsregels van Rijnland zijn te vinden op de websites: http://www.rijnland.net/beleid/keur_2009 en http://www.rijnland.net/beleid/beleidsregels_en
Conclusie
Het plangebied ligt volledig op een locatie die bekend staat als waterkering. In het kader van de Watertoets is vooroverleg gevoerd met het Hoogheemraadschap.
Vooroverleg
In overleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland is bepaald dat 15% van de toename van de verharding moet worden gecompenseerd met het graven van water. In onderhavig geval is sprake van het mogelijk maken van 5 woningen. Wanneer uitgegaan wordt van een footprint van 10x10 meter per woning (dus 500 m2), moet er 15% daarvan, 75 m2, gecompenseerd worden.
Om de toename van de verharding te compenseren, is een watervergunning aangevraag om op het achterliggende onbebouwde terrein een waterpartij te realiseren. Deze watervergunning is als bijlage bij dit plan toegevoegd. De handelingen die hiervoor nodig zijn, zijn verenigbaar met de doelstellingen van het waterbeheer. Daarom achten dijkgraaf en hoogheemraden de handelingen onder voorschriften aanvaardbaar en bestaan er geen overwegende bezwaren tegen het verlenen van de gevraagde vergunning.
Onderhoud
In het overleg met het Hoogheemraadschap is geeist dat de nieuwe eigenaren van de woningen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het oostelijk talud van de sloot. Daarbij moet een strook van 2 meter worden vrijgehouden, gemeten vanaf de insteek.
Hemelwaterafvoer
De aansluiting op het bestaande riool zal enkel DWA zijn. De omgevingsvergunning van de woningen wordt getoetst aan het bouwbesluit. Hiermee is de eis van Rijnland voldaan. Indien mogelijk wordt een gescheiden stelsel van rioolwater en hemelwater gerealiseerd.
Conclusie
Bij de uiteindelijke uitvoering van de werkzaamheden zal intensief contact worden onderhouden met het Hoogheemraadschap van Rijnland. Geconcludeerd kan worden dat onderhavig bestemmingsplan op het gebied van water uitvoerbaar is.