Type plan: wijzigingsplan
Naam van het plan: Brede School Snijdelwijk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0499.BPL11037WBD-OH01

3.1 Wijzigings- en afwijkingsbevoegdheid

Het plangebied is gelegen binnen het bestemmingsplan 'Boskoop Dorp' (2009). Dit bestemmingsplan is bij besluit van 26 februari 2009 door de raad van de gemeente Boskoop vastgesteld. Tegen het vaststellingsbesluit is beroep ingesteld. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 2 februari 2011 uitspraak gedaan. De uitspraak heeft geen gevolgen voor de planlocatie of voor het voorgenomen bouwplan.
 
Uitsnede plankaart
Uitsnede plankaart 'Boskoop Dorp' (2009)
 
Wijzigingsbevoegdheid
In artikel 30, lid 2 van de geldende bestemmingsplanvoorschriften is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. In het betreffende artikel is aangegeven dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn om de gronden met de bestemming 'Maatschappelijk' te wijzigen in de bestemmingen 'Wonen', 'Tuin', 'Maatschappelijk', 'Groen', 'Water', 'Verkeer' en 'Verkeer-Verblijf'. Hierbij mogen er niet meer dan 18 woningen worden gerealiseerd en is de bouwhoogte van nieuwe ontwikkelingen gemaximaliseerd op 11 meter.
 
Daarnaast is in artikel 30, lid 1 van de planregels een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Deze wijzigingsregel maakt het voor burgemeester en wethouders mogelijk geringe veranderingen door te voeren in bestemmingsgrenzen.
 
Van de wijzigingsbevoegdheden mag uitsluitend gebruik worden gemaakt, indien de uitvoerbaarheid van het wijzigingsplan is gewaarborgd. Hiervoor dient in elk geval aangetoond te worden dat:
  1. de belangen van de eigenaren en/of gebruikers van betrokken en nabijgelegen gronden niet onevenredig worden geschaad;
  2. het straat- en bebouwingsbeeld en de verkeersveiligheidsbelangen niet onevenredig worden geschaad;
  3. het plan voorziet in voldoende watercompensatie dan wel in hetzelfde peilgebied voldoende compensatie plaatsvindt en dit in overleg gebeurd met het hoogheemraadschap van Rijnland (watertoets);
  4. het wijzigingsplan milieutechnisch aanvaardbaar is;
  5. het wijzigingsplan inpasbaar is in het volkshuisvestingsprogramma;
  6. het wijzigingsplan economisch uitvoerbaar is;
  7. het verhaal van gemeentelijke (plan)kosten zekergesteld is;
  8. het wijzigingsplan stedenbouwkundig inpasbaar is.
Bovenstaande 8 criteria staan opgenomen in artikel 30, lid 3 van het aangehaalde bestemmingsplan.
 
Afwijkingsbevoegdheid 'Bestemmingsgrenzen'
Middels de wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk de bestemming van de gronden te wijzigen in Maatschappelijk t.b.v. de brede school. Ook is het mogelijk de bestemmingsgrenzen gering te veranderen. Om vervolgens het bouwvlak te vergroten is een afwijkingsbevoegdheid nodig.
 
Burgemeester en wethouders kunnen een afwijking verlenen van de regels ten behoeve van het overschrijden van bouwgrenzen tot maximaal 2,5 meter, mits dit noodzakelijk is in verband met de uitmeting van het terrein of uit een oogpunt van doelmatig gebruik van de gronden en/of de bebouwing.
 
Bovenstaande voorwaarde voor afwijken is opgenomen in artikel 29, lid 1 onder 1 van het vigerende bestemmingsplan.
 
Afwijkingsbevoegdheid 'Gebouwen'
Binnen de bestemming groen, nader aangeduid met 'specifieke vorm van groen - zwarte pad' is het middels een afwijkingsbevoegdheid mogelijk om ten behoeve van de groene gebruikszone, bestaande uit een park met daarbij school- en natuureducatieve voorzieningen, schooltuintjes en daarmee naar aard en omvang vergelijkbare functies, gebouwen op te richten.
 
Burgemeester en wethouders kunnen deze afwijking verlenen mits de totale omvang van alle hiervoor opgerichte gebouwen niet groter is of wordt dan 400 m², het gebouw zelf niet groter is dan 200 m2 en maximaal een bouwhoogte heeft van 6,5 m. Bovenstaande voorwaarde voor afwijken is opgenomen in artikel 11, lid 2 onder 2 sub a van het vigerende bestemmingsplan.