De Eerste Kamer heeft op 9 oktober 2007 het wetsvoorstel voor de wijziging van de ‘Wet milieubeheer’ goedgekeurd (Stb. 2007, 414). Omdat hoofdstuk 5 titel 2 handelt over luchtkwaliteit staat de nieuwe titel 2 bekend als de 'Wet luchtkwaliteit'. De Wet luchtkwaliteit introduceert het onderscheid tussen ‘kleine’ en ‘grote’ projecten. Kleine projecten dragen niet in betekenende mate bij aan de luchtkwaliteit. Een paar honderd grote projecten dragen juist wel ‘betekenende mate’ bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Het gaat vooral om bedrijventerreinen en infrastructuur (wegen).
Wat het begrip ‘in betekenende mate’ precies inhoudt, staat in een AMvB. Op hoofdlijnen komt het erop neer dat ‘grote’ projecten die jaarlijks meer dan 3 procent bijdragen aan de jaargemiddelde norm voor fijnstof en stikstofdioxide (1,2 microgram per m3) een ‘betekenend’ negatief effect hebben op de luchtkwaliteit. ‘Kleine’ projecten die minder dan 3 procent bijdragen, kunnen doorgaan zonder toetsing. Dat betekent bijvoorbeeld dat lokale overheden een woonwijk van minder dan 1.500 huizen niet hoeven te toetsen aan de normen voor luchtkwaliteit. Deze kwantitatieve vertaling naar verschillende functies is neergelegd in de Regeling niet-in betekenende mate bijdragen.
Voor de uitbreiding van het bedrijventerrein is door de Milieudienst Midden-Holland een Milieukundig Onderzoek
[1] uitgevoerd. Het onderzoek gaat op een aantal punten in zoals Geluid, Milieuzonering, Luchtkwaliteit, etc.
De voor de luchtkwaliteit relevante verkeerswegen zijn de volgende:
- Provinciale weg N210;
- Ambachtstraat;
- Nieuwe ontsluitingsweg (nabij nieuwe rotonde).
De verkeersintensiteiten op de overige wegen van het bedrijventerrein De Wetering kennen een lage verkeersintensiteit en dragen niet wezenlijk bij aan de heersende luchtkwaliteit. Deze wegen zijn niet in het onderzoek meegenomen. Buiten de N210 wordt het verkeer afkomstig van/op weg naar het plangebied geacht te zijn opgenomen in het heersende verkeersbeeld. Onderzocht is de bijdrage van de verkeersaantrekkende werking, vanwege de uitbreiding van het bedrijventerrein, aan de heersende luchtkwaliteit langs bovengenoemde wegen.
De berekeningen voor de luchtkwaliteit zijn uitgevoerd met het rekenprogramma CAR II, versie 7.0. Met dit programma zijn berekeningen uitgevoerd voor het jaar 2009. Uitgangspunt was dat de uitbreiding van het bedrijventerrein in 2009 volledig werd gerealiseerd. Dit is het worst case scenario: naar verwachting zal de realisatie gefaseerd plaatsvinden. Er is gerekend met een meerjaren meteorologie. De invoerparameters inclusief etmaalintensiteiten en weg- en omgevingsparameters zijn opgenomen in de bijlage I. De luchtkwaliteit is direct naast de weg bepaald en de aftrek van zeezout is in de rekenresultaten reeds toegepast. De rekenpunten zijn voor NO2 op 5 meter en voor PM10 op 10 meter vanaf de rand van de weg gelegen.
De grenswaarden voor NO2 en PM10 worden door de realisatie van het plan niet overschreden. De
realisatie van het plan kan conform Titel 5.2 van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) toelaatbaar
worden geacht.
[1] Milieukundig Onderzoek, Milieudienst Midden-Holland, Rapportnr. 0803003eef.1, oktober 2008