Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: De Nieuwe Wetering
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0491.BP1031NW001-VG01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Bergambacht

De structuurvisie Beleef Bergambacht is 28 oktober 2008 vastgesteld. De structuurvisie geeft een beeld van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de drie kernen Berkenwoude, Ammerstol, Bergambacht met het bijbehorende buitengebied die de gemeente Bergambacht vormen.
 
Structuurvisiekaart Bergambacht 
(zie voor nummerverwijzingstructuurvisie Bergambacht)

In de structuurvisie wordt middels een aantal sectorale thema’sinvulling gegeven aan de gewenste ontwikkeling. Zo wordt bijvoorbeeld een visie neergelegd voor ruimtelijke kwaliteit, wonen en groen, bereikbaar en benaderbaar en Duurzaam Bergambacht. Verder wordt in een concreet puntenplan de concrete ontwikkelingen toegelicht. Actiepunt 15 omvat de uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein De Wetering. Voor deze ontwikkeling is om verschillende redenen gekozen. Ten eerste om bedrijven uit de Krimpenerwaard die wensen uit te breiden ruimte te bieden op een bedrijventerrein. Tevens om ruimte te bieden aan de uitbreiding van bedrijven op het bestaande bedrijventerrein De Wetering. Hierdoor ontstaat ruimte voor verplaatsing en herstructurering van het oude deel. Tenslotte levert de verplaatsing van bedrijven mogelijk geschikte woonlocaties in de regio op. In destructuurvisie staat aangegeven dat de uitbreiding van het bedrijventerrein uitgewerkt dient te worden in een beeldkwaliteitplan.
 
Conclusie
De uitbreiding van het bedrijventerrein De Nieuwe Wetering is opgenomen als een gewenste ontwikkeling in de gemeentelijke structuurvisie. Het plan is daarmee volledig in overeenstemming met de structuurvisie.
3.4.2 Vigerend bestemmingsplan landelijk gebied bergambacht
Het vigerende beleid voor het te ontwikkelen bedrijventerrein is: Bestemmingsplan Landelijk gebied Bergambacht, vastgesteld door de raad op 31-03-1998. Voor het overgrote deel is het gebied bestemd als Agrarisch. Binnen deze bestemming is geen bedrijventerrein met wegen, groen, etc. toegestaan. Om de uitbreiding van het bedrijventerrein mogelijk te maken is derhalve een nieuw planologisch regime nodig wat in onderhavig bestemmingsplan is vastgelegd.
 
Voor een deel van het terrein aan de zuidzijde geldt de subbestemming dRvt. Deze gronden zijn bestemd voor volkstuinen. Voor deze subbestemming geldt hetzelfde als bij de agrarische bestemming dat een bedrijventerrein niet toegestaan is en derhalve een nieuw planologisch regime nodig is.
 
Het bedrijventerrein komt ook rondom een voormalige boerderij te liggen dat in gebruik is hoveniersbedrijf/tuincentrum. De bestemming voor deze boerderij is Detailhandel met de subbestemming als tuincentrum. Achter deze boerderij ligt de subbestemming dRvt (volkstuinen). De boerderij met de volkstuinen vormen geen onderdeel van het plan en vallen buiten de plangrens.
 
Conclusie
De uitbreiding van het bedrijventerrein past niet in het vigerende bestemmingsplan. Derhalve moet een nieuw planologisch regime vastgesteld worden waarbinnen de uitbreiding mogelijk is. Onderhavig bestemmingsplan voorziet daar in.
3.4.3 Vigerend bestemmingsplan buitengebied
Voor het gedeelte van de nieuwe ontsluitingsweg is het bestemmingsplan Buitengebied het vigerend bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan is op 27 januari 2009 door de gemeenteraad van Bergambacht gewijzigd vastgesteld.
 
Uitsnede Bestemmingsplan Buitengebied
 
In het vigerend bestemmingsplan zijn de gronden voor de ontsluitingsweg bestemd als Agrarisch gebied met landschappelijke waarde. Binnen deze bestemming is de nieuwe ontsluitingsweg niet toegestaan. Om de weg toch mogelijk te maken is derhalve een nieuw planologisch regime nodig, wat in onderhavig bestemmingsplan is vastgelegd.
3.4.4 Vigerend bestemmingsplan bp dijklaan oost 3e fase
Om tot een goede aansluiting van de plangebieden te komen is een gedeeltevan het bestemmingsplan Dijklaan Oost opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Hiermee is de groenstrook zoals deze in het bestemmingsplan Dijklaan Oost opgenomen was grotendeels komen te vervallen.
Tevens zal het bedrijvendeel aan de zuidwest zijde in dit bestemmingsplan opgenomen worden. Dit valt in de vigerende situatie ook onder bestemmingsplan Dijklaan Oost.
3.4.5 Beeldkwaliteitplan bedrijventerrein de wetering
Het beeldkwaliteitplan ‘De Wetering’ is opgesteld door Urban Jazz specifiek ten behoeve van de uitbreiding van het bedrijventerrein. Het plan is door de gemeente met belanghebbenden (Milieudienst, bouwkundig adviesbureau TBK, ROM-K, Brandweer, Politie, Welstand, De Ondernemerskring) uitgebreid besproken. In een tweede fase is het beeldkwaliteitplan besproken met de grondeigenaren in het gebied. Het document is vervolgens op 24-03-09 door de gemeenteraad van Bergambacht vastgesteld.
Voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg op de N210 is een aanvullend beeldkwaliteitsplan opgesteld. Deze is tevens als bijlage bij de realisatieovereenkomst opgenomen. Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van de ontsluitingsweg.
 
Voor de uitbreiding van het bedrijventerrein is door gemeente en projectontwikkelaars gekozen voor een zelfrealisatierecht door de ontwikkelaars. Dit houdt in dat geen eenzijdig door de gemeente opgesteld stedenbouwkundig plan als uitgangspunt geldt. Daarentegen is gekozen om een beeldkwaliteitplan te maken die een hoogwaardige inrichting van het bedrijventerrein mogelijk maakt met voldoende flexibiliteit voor investeerders om hun programma te kunnen realiseren. Het beeldkwaliteitplan geldt tevens als toetsingskader voor de Welstandscommissie voor toekomstige bouwaanvragen.
 

Uitsnede beeldkwaliteitplan
 
Het beeldkwaliteitplan schrijft voor waar de wegen komen te liggen, inclusief een principedoorsnee van de weg. Tevens wordt voorgeschreven binnen welke rooilijnen een gebouw gesitueerd mag worden. De hoogte en kleurgebruik is voorgeschreven. Tenslotte geeft het beeldkwaliteitplan per zone (Kantorenstrook, Zuid-Oostzijde en het Interne deel) nadere beeldkwaliteitseisen over de detaillering en volumeopbouw.
 
Conclusie
Het beeldkwaliteitplan ‘De Wetering’ is opgesteld om de uitbreiding van het bedrijventerrein ruimtelijk en kwalitatief vorm te geven. Het plan is leidraad voor de opzet van het bestemmingsplan. De ruimtelijk relevante uitspraken worden overgenomen in het bestemmingsplan. Het beeldkwaliteitplan geldt tevens als toetsingskader voor de Welstandscommissie.