Plan: | Eerste wijziging bestemmingsplan Aarlanderveen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.WbrAarlandervnsew3-0004 |
Wonen
De laatste jaren is door het Rijk en de provincie Zuid-Holland een beleid ontwikkeld, dat ervoor moet zorgen dat het Groene Hart groen blijft. De mogelijkheden om nieuwe woningen in de gemeente Alphen aan den Rijn te bouwen zijn daardoor beperkt. De vraag naar woningen, ook in Aarlanderveen, blijft echter. In het kader van deze vraag om extra woningen, is de ligging van het plangebied in het nationaal landschap 'het Groene Hart' van belang. In algemene zin geldt dat binnen nationale landschappen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk zijn, mits de kernkwaliteiten van het landschap worden behouden of worden versterkt ('ja-mits regime'). Op basis hiervan maken provincies afspraken over de omvang en locaties van woningbouw (migratiesaldo nul).
De planlocatie is gelegen in het centrumdeel van Aarlanderveen. Het plan ziet op herinrichting van een voormalige meubelmakerij. In het pand worden drie 3-kamerappartementen, bedoeld voor starters, ingericht. Het bestaande gebouw blijft grotendeels gehandhaafd. Het totale oppervlakte aan bebouwing neemt niet toe. Het plan heeft een positief effect op de bestaande infrastructuur. Doordat de bedrijfsbestemming gewijzigd wordt in een woonbestemming, treden minder verkeersbewegingen op. Het om het plan gelegen terrein is reeds verhard. Het plan tast derhalve de kernkwaliteiten van het Groene Hart niet aan.
Rode contour provincie
Door de provincie wordt op basis van de provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland: Ontwikkelen met schaarse ruimte' en de provinciale Verordening Ruimte onderscheid gemaakt tussen het gebied dat wel en het gebied dat niet binnen de vastgelegde bebouwingscontour valt. Binnen deze zogenaamde rode contour is eventuele nieuwbouw, uitbreiding of intensivering van bebouwing mogelijk. De rode contour is aan de zuidzijde van het gebied gelijk aan de grens van het bestemmingsplan Aarlanderveen, aan de noordzijde van het gebied ligt deze contour op de grens tussen de Dorpsstraat en het Noordeinde. Onderhavig perceel is gelegen binnen de (rode) bebouwingscontour.
20 Ke contour
Een andere belangrijke beperking van de uitbreidingsmogelijkheden voor Aarlanderveen is gelegen in de 20 Ke contour. Deze contour, die te maken heeft met vliegroutes van Schiphol, ligt over een groot gedeelte van het dorp. Binnen deze vrijwaringszone mogen geen nieuwe grootschalige woningbouwlocaties worden gerealiseerd. Het bestaande bebouwde gebied kan wél worden geherstructureerd en geïntensiveerd. Het gebied ten noorden van de lijn Dorpsstraat 57 - Dorpsstraat 48 - Dorpsstraat 96 achtererf valt binnen de 20 Ke-contour. Het gebied ten zuiden van deze lijn valt buiten de 20 Ke contour. Het perceel Aarlanderveenseweg 3 ligt ten zuiden van de lijn Dorpsstraat 57 - Dorpsstraat 48 - Dorpsstraat 96 achtererf en ligt hiermee dus buiten de 20 Ke contour.
Figuur: uitsnede kaart 20 Ke contour (oranje vlak = 20 Ke contour).
Bebouwingsmogelijkheden
Binnen het geldende bestemmingsplan Aarlanderveen kan een onderscheid gemaakt worden tussen de dorpskern en de uiteinden van het dorp. De dorpskern wordt gevormd door de bebouwing aan de Dorpsstraat en alle daarvan afgeleide straten. De uiteinden van het dorp, daar waar het landelijke karakter prominenter aanwezig is, bestaan uit de bebouwing aan het Noordeinde en het Zuideinde.
De vraag naar woningen enerzijds en de beperkingen door eerder genoemde regelgeving en het behoud van het landschap anderzijds maakt dat de mogelijkheden voor toevoeging van woningbouw beperkt zijn. Voor de Dorpsstraat en daarvan afgeleide straten is verdichting vanuit ruimtelijk oogpunt wenselijk. Hier bestaat al een tamelijk verdichte dorpskern en zijn doorzichten naar het achterliggende polderland niet of nauwelijks meer aanwezig. Waar mogelijk zijn dan ook binnen het gebied Dorpsstraat mogelijkheden gecreëerd voor toevoeging, inbreiding of uitbreiding van woningbouw. Voor het perceel Aarlanderveenseweg 3 is een dergelijke mogelijkheid gecreëerd. Dit maakt dat het plan ruimtelijk geen belemmering vormt ten aanzien van het hiervoor genoemde uitgangspunt.
Doelgroepenbeleid
Er bestaat binnen Aarlanderveen behoefte aan woningen voor starters en senioren. Het is wenselijk om voor deze doelgroepen het woningaanbod te vergroten. Het plan ziet op herinrichting van een voormalig bedrijfspand. In het pand worden drie 3-kamerappartementen, bedoeld voor starters, ingericht.
Woningsplitsing
In Aarlanderveen is zoals eerder genoemd de ruimte beperkt voor het realiseren van nieuwe of extra woningen, daarnaast zijn er enkele belemmeringen vanwege de ligging in het Groene Hart.
Om toch ruimte te bieden aan uitbreiding van het aantal woningen wordt in het bestemmingsplan Aarlanderveen woningsplitsing toegestaan. Woningsplitsing is mogelijk voor karakteristieke voormalige agrarische bebouwing, agrarische bebouwing die zijn functie verliest of andere karakteristieke bebouwing waar meerdere woningen in gerealiseerd kunnen worden. In onderhavig plan zal gebruik worden gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid die is opgenomen in het bestemmingsplan Aarlanderveen. Op perceel Aarlanderveen zullen 3x 3-kamerappartementen worden gerealiseerd binnen het bestaande pand, een voormalige, karakteristieke meubelmakerij.