Plan: | Maximabrug |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B107maximabrug-0003 |
In de "Transformatievisie Oude Rijnzone" wordt de transformatieopgave verder uitgewerkt. Het gaat daarbij om het versterken van ecologische, landschappelijke en recreatieve kwaliteiten. Dit in combinatie met een goed samenhangend infrastructureel en stedelijk netwerk. Dit netwerk strekt zich uit van Woerden in het oosten via Bodegraven en Alphen aan den Rijn naar Groenendijk in het westen.
Een belangrijk doel van de transformatie is het herstructureren van de rivieroevers, door het leefklimaat te verbeteren en de bestaande cultuurhistorische waarden in ere te herstellen. Hiervoor zijn maatregelen nodig op het gebied van ontsluiting, verplaatsing van bedrijvigheid en het herstellen van de relaties tussen bebouwing en groen. Hierdoor kunnen kernen zeer beperkt uitbreiden. Een belangrijk deel van de benodigde ruimte wordt echter gevonden in een herschikking van functies. Denk hierbij aan voormalige agrarische bedrijven en het verdwijnen van watergebonden bedrijvigheid.
De Maximabrug maakt onderdeel uit van de "Transformatievisie Oude Rijnzone" en is als uitvoeringsafspraak opgenomen in het vastgestelde uitvoeringsplan (ontwikkelstrategiekader) van de Oude Rijnzone.
Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Leiderdorp, Rijnwoude, Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland hebben in 2011 ingestemd met de Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone. In de Oude Rijnzone werken partijen er gezamenlijk aan om nu en in de toekomst voldoende ruimte te hebben voor bedrijvigheid, groen, woningen, vervoer en recreatie. Zo wordt er gezorgd voor herstructurering van bedrijventerreinen, voldoende groen, goede bereikbaarheid en het opruimen van verrommeling. De Gemeenschappelijke regeling heeft een looptijd tot 1 januari 2015. De aanleg van de Maximabrug is onderdeel van het uitvoeringsprogramma van de Samenwerkingsovereenkomst.
Holland Rijnland is een samenwerkingsverband van 15 gemeenten in de Leidse Regio, Bollenstreek en Rijnstreek. Deze gemeenten werken vanuit een gezamenlijke strategische visie op de verdere ontwikkeling van de regio om de kwaliteit van wonen, werken, ondernemen en recreƫren van burgers, bedrijven en instellingen in het gebied te bevorderen.
De belangrijkste punten in de regionale Structuurvisie zijn de afwisseling tussen stedelijke, dorpse en landelijke leefmilieus.
De ontwikkelpotenties van de Oude Rijnzone moeten worden benut als waardevolle aanvulling op de diversiteit van woonmilieus in de regio.