Plan: | Noordeinde 20/20a |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B097noordeinde20-0004 |
Streekplan Zuid-Holland Oost
Het streekplan Zuid-Holland Oost heeft een planperiode tot 2015. Voor het opvangen van de stedelijke functies is onder meer Alphen aan den Rijn als vestigingslocatie aangewezen.
In het algemeen geldt dat er een terughoudend beleid wordt gevoerd met betrekking tot het lokaliseren van nieuwe stedelijke functies. De nadruk ligt op intensiveren, multifunctioneel ruimtegebruik en functiemenging. Het accommoderen van nieuwe stedelijke functies buiten de bebouwingscontouren is niet toegestaan, behalve als het gaat om het toepassen van de Ruimte-voor-Ruimteregeling of om kleinschalige voorzieningen van openbaar nut die niet binnen de bebouwingscontouren kunnen worden gevestigd. Stedelijke functies zijn wonen en werken en daarmee samenhangende vormen van ruimtegebruik als sportterreinen, volkstuinen, verblijfsrecreatie en groen.
Op 28 juni 2006 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland de partiele herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost, reparatie bebouwingscontouren vastgesteld. In dit streekplan is geregeld dat binnen bebouwingscontouren sprake is van 'verstedelijkt gebied' en buiten deze contouren sprake is van 'landelijk gebied'. In principe kan extra bebouwing buiten deze contouren niet plaatsvinden, tenzij er ontheffing is verkregen van de provincie.
Figuur: Uitsnede kaart streekplan Zuid-Holland Oost
Cultuurhistorische hoofdstructuur
In de cultuurhistorische hoofdstructuur wordt enerzijds een inventarisatie gemaakt van cultuurhistorische kenmerken en waarden in Zuid-Holland. Anderzijds worden algemene uitgangspunten geformuleerd hoe om te gaan met cultuurhistorische kenmerken en waarden in Zuid-Holland. Deze uitgangspunten betreffen:
Deze algemene uitgangspunten worden vervolgens verder uitgewerkt in specifieke regels of richtlijnenen. Deze regels en richtlijnen zijn opgenomen in de streekplannen, Nota Regels voor Ruimte, Cultuurplan 2001-2004 en Subsidie Cultuur.
Beleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010
Door middel van het 'Beleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010' heeft de provincie aangegeven op welke wijze invulling kan worden gegeven aan duurzame (stedelijke) watersystemen. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in Zuid-Holland moet meer rekening gehouden worden met de consequenties van onder meer klimaatverandering. Bij keuzes ten aanzien van het waterbeheer en ruimtelijke ontwikkelingen moet gezocht worden naar flexibele en veerkrachtige oplossingen.
Binnen het thema Vitaal stedelijk gebied zijn de beleidsspeerpunten:
Beleid Hoogheemraadschap van Rijnland
Waterbeheerplan Rijnland
Op 9 december 2009 heeft het algemeen bestuur van Rijnland een nieuw waterbeheerplan "Waterbeheerplan 2010-2015" vastgesteld. In dit plan geeft Rijnland aan wat zijn ambities zijn voor de komende planperiode en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. De ambities en maatregelen richten zich op het waarborgen van de veiligheid, en het verder verbeteren van het beheer en de inrichting van het waterhuishoudkundig systeem en het verbeteren van de waterkwaliteit. De verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en heviger buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing. De maatregelen in "Waterbeheerplan 2010-2015" bereiden het beheergebied de komende jaren voor op deze ontwikkelingen.
Rijnland is op meerdere manieren bezig om bovenstaande ambities te verwezenlijken. Enerzijds wordt bekeken of het huidige watersysteem aan de eisen voldoet en rekeninghoudend met klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling ook blijft voldoen. Zo nodig worden maatregelen uitgevoerd als dat niet het geval is (op orde krijgen). Anderzijds wordt er voor gezorgd dat bij veranderingen in het watersysteem als gevolg van ruimtelijke ontwikkelingen het watersysteem blijft voldoen (op orde houden).
Keur Rijnland 2009 en Beleids- en Algemene regels 2009
de "Keur Rijnland 2009 en Beleids- en Algemene regels 2009" maken het mogelijk dat het Hoogheemraadschap van Rijnland haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebods- en verbodsbepalingen) voor waterkeringen (dijken en kaden), watergangen (kanalen, rivieren, sloten en beken) en andere waterstaatswerken (bruggen, duikers, stuwen, sluizen en gemalen). Er kan een vergunning van de in de Keur vastgelegde gebods- en verbodsbepalingen worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Als Rijnland daarin toestemt wordt dat geregeld in een Watervergunning.
Zo is voor bebouwing binnen 5 meter van de watergang op grond van de Keur een vergunning van het hoogheemraadschap van Rijnland nodig. In de Beleids- en Algemene regels, die bij de Keur horen, is het beleid van Rijnland nader uitgewerkt.
Riolering
Rijnland stimuleert het afkoppelen van verharde oppervlakken. Dit draagt bij aan de doelstellingen zoals die zijn gesteld in het Waterbeheer 21e eeuw (vasthouden-bergen-afvoeren).
Voor het afkoppelen van verharding geldt de "Beslisboom aan- en afkoppelen verharde oppervlakken (2003)" van de Werkgroep Riolering West-Nederland als beleidsuitgangspunt. In de beslisboom wordt de omgang met afstromend regenwater geregeld, met als doel een vermindering van de vuillast op oppervlaktewater te realiseren. Door deze lagere vuillast zal de chemische kwaliteit van het oppervlaktewater toenemen. Als conform de beslisboom wordt afgekoppeld, kan voor de lozing worden volstaan met een melding, er is dan geen vergunning nodig.
Duurzaam bouwen
Volgens de uitgangspunten zoals onder andere vastgelegd in de Nationale Pakketten Duurzame Stedenbouw en Duurzaam Bouwen moet het gebruik van duurzame bouwmaterialen bij nieuwbouw- en verbouwactiviteiten worden gestimuleerd, teneinde een duurzame stedelijke ontwikkeling te kunnen waarborgen. In relatie tot de waterkwaliteit moet de toepassing van uitloogbare bouwmetalen -zoals koper, zink en lood- voor dakbedekking, gevelbekleding, regenwaterafvoer, drinkwaterleidingen of straatmeubilair worden vermeden.