direct naar inhoud van 5.2 Bodem
Plan: Molenwetering 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B082molenwetering-0003

5.2 Bodem

5.2.1 Wettelijk kader

Bij de ontwikkeling van een ruimtelijk plan en/of bestemmingsplan dient rekening te worden gehouden met de bodemkwaliteit ter plaatse. De reden hiervoor is dat eventueel aanwezige bodemverontreiniging van groot belang kan zijn voor de keuze van bepaalde bestemmingen en/of voor de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan. Voor een bestemming zoals wonen, gelden andere normen dan voor, bijvoorbeeld, de bestemming bedrijven. Met het oog op de beoordeling van de realiseerbaarheid van een bestemmingsplan(wijziging) dient bodemonderzoek te worden verricht.

In de praktijk wordt gestart met een historisch onderzoek naar mogelijk bodembedreigende activiteiten in het verleden en/of bodemonderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld in het kader van de Wet milieubeheer of een grondtransactie. Op basis hiervan wordt een eerste inschatting gemaakt van de bodemkwaliteit ter plaatse. Als de resultaten van dit onderzoek hiertoe aanleiding geeft wordt er bodemonderzoek uitgevoerd, bijvoorbeeld een verkennend bodemonderzoek conform NEN 5740. Dit laatste onderzoek kan dan ook worden gebruikt ten behoeve van de verplichting in de Woningwet of Wet milieubeheer. Op basis van artikel 8 van de Woningwet dient te worden voorkomen dat er wordt gebouwd op verontreinigde grond, zodanig dat er schade en/of gevaar is te verwachten voor de gezondheid van de gebruikers. In het kader van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (hoofdstuk 2, afdeling 2.4.) moet bij het realiseren van bedrijfsbestemmingen veelal een zogenaamde nulsituatie worden vastgelegd.

5.2.2 Inventarisatie en beoordeling bodemkwaliteit

Uit het bodeminformatiesysteem van de Omgevingsdienst blijkt dat er binnen het plangebied over in totaal 57 locaties bodemgegevens bekend zijn. 47 locaties zijn voldoende onderzocht, bij 7 locaties is nog nader onderzoek nodig. In 3 gevallen heeft een sanering plaatsgevonden.

De saneringslocaties zijn:

  • Leidse Schouw 10
  • Einsteinweg 9-11
  • Antonie van Leeuwenhoekweg 44

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een bodemkwaliteitskaart die niet meer geldig is maar nog wel representatief voor de verwachte algemene bodemkwaliteit. De planlocatie ligt in de zone Industrie 1937 – heden. Dit betekent dat binnen de planlocatie mag worden verwacht dat de bodemkwaliteit van zowel de boven- als de ondergrond schoon tot licht verontreinigd met zware metalen en PAK is.

Ontwikkellocaties

Bij de uitbreiding van kantoorruimten zal bodemonderzoek noodzakelijk zijn om vast te stellen dat de bodem geschikt is. Vanuit de algemene bodemkwaliteit zal dat in de meeste gevallen zo zijn. Initiatieven volgen het bovenstaande juridische kader.

De verbreding van de Leidse schouw loopt langs een stortplaats (direct ten zuiden van de waterzuivering) waar nog aanvullend onderzoek naar niet mobiele verontreiniging gewenst is. Waarschijnlijk zal de uitbreiding van de rondweg hierdoor niet al te veel hinder ondervinden. Voor de ondertunneling van de weg zal verderop veel grond moeten worden ontgraven. In de directe omgeving zijn ons geen omvangrijke mobiele verontreinigingen bekend.

Het aspect bodemkwaliteit staat de vaststelling van dit bestemmingsplan niet in de weg.