direct naar inhoud van 4.1 Visie op het gebied
Plan: Molenwetering 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B082molenwetering-0003

4.1 Visie op het gebied

Naar aanleiding van de ontwikkeling van de tweede fase van Molenwetering is in 1989 een stedenbouwkundige uitwerking gemaakt waarin richting wordt gegeven voor de invulling van dit gebied. Belangrijkste ingrediënten van deze uitwerking zijn

  • Representatieve bedrijfsbebouwing langs de belangrijke verkeerswegen en langs de Molenwetering. Binnen een bedrijfskavel wordt het kantoorgedeelte voorkeur voorop de kavel gesitueerd, gericht op de openbare weg.
  • Parkeren op eigen terrein
  • Groene straatprofielen (laanbomen)
  • Vormgeving van een 'poort' tot de stad nabij de N11-Leidsche Schouw.

Deze richting zal waar mogelijk in grove lijnen ook naar de toekomst worden doorgezet, waarbij echter wel bedacht moet worden dat de traditionele sturingsinstrumenten voor de kavelinvulling (gronduitgifte, welstand) aan betekenis hebben ingeboet.

Op het vlak van de openbare ruimte is het de wens om te komen tot een aantrekkelijke openbare ruimte. Hierbij kan gedacht worden aan het vergroenen van de straatprofielen (laanbomen) aan de A. van Leeuwenhoekweg, de J. Keplerweg en de H.A. Lorentzweg. Verder kan gedacht worden aan het realiseren van essentiële fietsverbindingen (zoals de ontbrekende schakel tussen de groenzone Keplerweg-Molenwetering-Kerk en Zanen) en het beter benutten van de bestaande maar slecht toegankelijke groengebieden (groenzone langs Keplerweg, Molenwetering). Deze groengebieden kunnen hiermee meer gebruikswaarde krijgen als plek voor bijvoorbeeld een pauzewandeling. Het bestemmingsplan wil hier in faciliteren.

De functionele nadruk van het bedrijfsterrein Molenwetering blijft conform de bedrijventerreinenstrategie primair liggen op het faciliteren van bedrijvigheid in traditionele zin. Er zullen geen nieuwe bedrijven worden toegelaten die het risico in verband met externe veiligheid verhogen. De bedrijfsvoering mag niet teveel gehinderd worden door nieuwe trends zoals functiemenging met bijvoorbeeld wonen, perifere detailhandel, kantoorfuncties, maatschappelijke voorzieningen e.d. In die zin zal het bestemmingsplan vrij conserverend van aard zijn. Wel zal op de nog uit te geven kavels zo intensief mogelijk worden ontwikkeld, waarbij tevens gedacht kan worden aan vormen van dubbel grondgebruik. Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn zal Rijnhaven-oost de locatie gaan vormen waar meer geëxperimenteerd kan worden met functiemenging.