Plan: | Molenwetering 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B082molenwetering-0003 |
De ruimte voor bedrijventerreinen is schaars. Zorgvuldig ruimtegebruik op bestaande en nieuwe terreinen is essentieel. Duurzame bedrijventerreinen spelen bovendien in op de toekomst en behouden of investeren in hun waarde voor de toekomst.
De behoefte aan bedrijventerreinen voor de komende periode is voor Alphen aan den Rijn onderzocht. De koers voor de verschillende bedrijventerreinen en ook voor Molenwetering is gebaseerd op dit onderzoek.
Van de 75 hectare gebied op Molenwetering is bijna alles uitgegeven. Molenwetering kenmerkt zich door een voornamelijk gemiddelde verschijningsvorm. Op de zichtlocaties langs de Anthonie van Leeuwenhoekweg en de N11 is de verschijningsvorm hoogwaardiger. De staat van zowel vastgoed als de buitenruimte is goed.
De gemiddelde verschijningsvorm is gezien de vraag vanuit de markt ook in de toekomst passend. Er is nog een enkele kavel uitgeefbaar op een prominente plek langs de N11 en bij de Leidse Schouw Hier kan zich het beste een bedrijf met een hoogwaardige verschijningsvorm vestigen. Daarnaast kan het gebruik van het terrein verder geintensiveerd worden volgens de filosofie van de SER-ladder om de noodzaak voor bedrijven om te verhuizen zo klein mogelijk te maken. Voorkomen dient te worden dat het bedrijventerrein verder wordt ingevuld door functies die daar niet thuishoren. Denk aan extra fitnesscentra en winkels. Deze functiesbeperken de ruimte voor bedrijven in termen van fysieke ruimte en milieuruimte. door de toepassing van parkmanagement kan de kwaliteit worden verbeterd en kan het terrein ziech ontwikkelen naar een modern gemengd bedrijventerrein. Op het terrein zijn geen nieuwe bedrijven toegestaan waardoor het risico toeneemt.
Alphen aan den Rijn beschikt op hoofdlijnen over een vrij heldere retailstructuur met het Stadshart, drie wijkcentra en een concentratie van grootschalige detailhandel. Daarnaast zijn er verscheidene kleinere centra en buurtstrips. De winkelvoorzieningen hebben een verschillend verzorgingsniveau.
De uitbreidingsruimte in winkelvoorzieningen is in Alphen aan den Rijn gering. Dat betekent dat alle bestaande winkels plus de toekomstige plannen voorzien in de winkelbehoefte van Alphen aan den Rijn. Door middel van de Nota Detailhandelsbeleid kunnen nieuwe winkelplannen worden beoordeeld op hun effecten en de mate waarin zij de bestaande winkelstructuur beïnvloeden. Het doel hierbij is om de bestaande structuur in tact te laten en waar mogelijk aan te vullen of te versterken.
Internet(detailhandel)
De detailhandel verandert snel. Het winkelgedrag wordt complexer en de consument steeds kritischer. De consument wil op elk gewenst moment en via elk gewenst kanaal (of een combinatie van kanalen) toegang hebben tot zijn favoriete merken en producten. Er is sprake van een verschuiving in aankoopkanaal: van traditionele winkel naar internetwinkel. Naast de opkomst van internet zijn vergrijzing en schaalvergroting en bijbehorende brancheverbreding de belangrijkste trends.
De gemeente Alphen aan den Rijn wil inspelen op deze trends en een duurzaam ruimtelijk beleid inzetten waarbij niet louter bestaande centra worden beschermt, maar vooral ruimte bieden aan de veranderende consumentenvraag. De consument staat centraal.
Tegelijkertijd zien we bedrijventerreinen verkleuren: enerzijds minder industrie en nijverheid, anderzijds meer bedrijven met 'kantoorachtige' werkzaamheden. Het onderscheid tussen bedrijventerreinen en het overige stedelijk gebied wordt steeds kleiner. Naast bedrijfsruimte, verkleuren bedrijventerreinen met kantoren en detailhandel. Landelijk en ook in Alphen aan den Rijn is het uitgangpunt dat detailhandel niet op een bedrijventerrein thuis hoort. Aan dit principe wordt niet getornd, maar de groei van het aantal internetwinkels en afhaalpunten is goed te zien. Binnen bestemmingsplan Molenwetering willen we ruimte geven aan internetwinkels, zonder dat het ten koste gaat van aantrekkelijke winkelstraten in het centrum van de stad.
Internetwinkels kunnen worden uitgesplitst naar publiekgericht en niet-publieksgericht. Dit laatste mag overal op het bedrijventerrein. Dit gold ook altijd al voor de traditionele postorderbedrijven die hedentendage eigenlijk nog uitsluitend via internet hun goederen aanbieden. Publieksgerichte internetwinkels (met afhaalfunctie) mogen alleen op een bepaalde plek op het bestemmingsplan onder voorwaarden van voldoende parkeerruimte en ruimtelijke inpassing.
Volumineuze detailhandel
De gemeente wil de Alphense detailhandelstructuur behouden en versterken. De detailhandel die nu is gevestigd op Molenwetering, veelal autogaragebedrijven, wil men blijvend de ruimte geven. Er is echter geen plaats voor uitbreiding van overige (volumineuze) detailhandel.
Ruimtelijke argumenten keuze ABC:
Op 1 maart 2012 heeft de gemeenteraad de Beleidsvisie externe veiligheid, Ruimte, ook in de toekomst, vastgesteld. Deze visie geeft inzicht in de risico's die er zijn in het omgaan met gevaarlijke stoffen. Verder wordt er helderheid verschaft over de veiligheidsniveau's die worden nagestreefd.
Op basis van de Stadsvisie Alphen aan den Rijn wil Alphen een veilige en prettige woonstad zijn met goede verbindingen naar de omgeving. Toegespitst op externe veiligheid betekent dit dat de volgende uitgangspunten gelden:
In de beleidsvisie staan samengevat voor externe veiligheid de volgende ambities:
De ambities zijn vertaald naar de vlekkenkaart 'na te streven ruimtelijke inrichting 2018'. Deze kaart komt verder in paragraaf 5.6 aan de orde.
Algemene structuur
Door het bedrijfsterrein loopt de A. van Leeuwenhoekweg als centrale verkeersas. Deze as en daarmee het hele bedrijfsterrein is bereikbaar via vier toegangswegen. Dit zijn de Leidse Schouw, H.A. Lorentzweg, Noorderkeerkring en Flemingweg. Hierbij vormt in de toekomst de Leidse Schouw een verbindende functie tussen de N11, de Maximabrug, de toekomstige noordwestelijke rondweg en de N207.
De bedrijven liggen ter weerszijde van deze centrale as en worden ontsloten via deze as en een aantal lusvormige zijwegen. Het terrein is vrijwel geheel uitgegeven. Er is nog 2,5 ha (3%) van 72,6 ha beschikbaar.
Over de gehele lengte van het bedrijfsterrein loopt aan de zuidkant een groene as genaamd Weteringpad. Deze scheidt het bedrijfsterrein Molenwetering en de woonwijk Kerk en Zanen van elkaar. Het Weteringpad is een belangrijke langzaam verkeersroute tussen het centrum en het buitengebied met aansluitingen op de wijk Kerk en Zanen. Het Weteringpad wordt ook gebruikt om te recreeren door bewoners van Alphen a/d Rijn. Ook maken veel werknemers vanuit Molenwetering er hun lunchwandeling.
Figuur 2: Verkeersstructuur Molenwetering
Auto
Het bedrijfsterrein heeft door zijn ligging bij de N11 een goede ontsluiting op het regionale en landelijke wegennet.
De belangrijkste infrastructurele ontwikkelingen in het gebied zullen zich de komende jaren afspelen rondom de Leidse Schouw. Hier zijn een ongelijkvloerse spoorwegkruising en een ongelijkvloerse kruising met de N11 voorzien. Dit om:
Op de korte termijn is een extra linksafstrook op de de Leidse Schouw richting N11voorzien om de verkeersafwikkeling op het kruispunt in de spitsen te verbeteren.
De A. van Leeuwenhoekweg is een belangrijke in- en uitgaande route voor het centrum en omliggende woonwijken in Alphen a/d Rijn. Hiernaast is het de ontsluitingsweg voor het gehele bedrijfsterrein. Een goede doorstroming is dan ook erg belangrijk. De laatste jaren is de doorstroming van het autoverkeer op de A. van Leeuwenhoekweg echter afgenomen en de verkeersonveiligheid toegenomen. Dit door de vele in- en uitritten van bedrijven direct op de A. van Leeuwenhoekweg en de afwezigheid van een middenberm. Het afslaande verkeer naar bedrijven zorgt voor een onrustig verkeersbeeld op de A. van Leeuwenhoekweg. Onverwacht en plotseling remmen voor afslaande voertuigen naar de ter weerszijde gelegen bedrijven en zijwegen zorgt voor onoverzichtelijke en onveilige situaties. Dit is ook het geval als een vrachtwagen op de A. van Leeuwenhoekweg manoeuvreert om achteruit een inrit in te steken naar een bedrijf. De toenemende intensiteit op de A. van Leeuwenhoekweg maakt dat het oprijden van de weg vanaf de bedrijven lastiger wordt. Hierdoor zal de automobilist geneigd zijn om ook de relatief kleine ruimtes tussen (vracht)auto's proberen te gebruiken om de A. van Leeuwenhoekweg op te draaien. Dit zorgt voor verkeersonveiligheid. Daarom zal de komende jaren naar een in- en uitritsaneringsprogramma worden gekeken. Waar mogelijk worden in- en uitritten gecombineerd en verplaatst naar een zijstraat. Hierdoor kan de doorstroming en verkeersveiligheid op de A. van Leeuwenhoekweg bij een nog steeds groeiende verkeersstroom worden verbeterd.
Op het naastgelegen bedrijfsterrein Rijnhaven ligt, in het verlengde van de H.A. Lorentzweg, de Magazijnweg. Naar verwachting wordt deze doorgetrokken naar de Ondernemingsweg. Dit om vervolgens via de Genielaan op de Maximabrug te worden aangetakt. Hierdoor krijgt de H.A. Lorentzweg voor het bedrijfsterrein Molenwetering een functie. De H.A. Lorentzweg wordt een ontsluitingsweg richting de N207 in het noorden via de toekomstige noordwestelijke Alphense rondweg.
Op het bedrijfsterrein wordt de openbare weg op meerdere locaties als parkeerplaats gebruikt. Dit zorgt voor een slechte doorstroming, verkeersonveiligheid en een mindere ruimtelijk kwaliteit. Parkeren op eigen terrein is daarom in de huidige situatie en bij nieuwe ontwikkelingen van groot belang.
Openbaar vervoer
Het bedrijfsterrein wordt ontsloten door openbaar vervoer. Er rijdt een stadsdienst twee keer per uur via de H.A. Lorentzweg, A. van Leeuwenhoekweg en Flemingweg door het gebied. Op de A. van Leeuwenhoekweg zijn drie haltes aanwezig. Vanwege het beperkte aantal beschikbare dienstregelingsuren volgt deze bus de belangrijkste vervoersrichtingen. In de ochtend is de route station, Molenwetering, Kerk en Zanen, station. In de middag wordt deze route omgekeerd gereden. Via de Eikenlaan, de centrale weg van het naastgelegen bedrijfsterrein Rijnhaven rijdt de streekbus Zoetermeer-Hazerswoude-Alphen aan den Rijn.
Aan de noordkant wordt het bedrijfsterrein over de gehele lengte gescheiden van het bedrijfsterrein Rijnhaven door de spoorlijn Leiden-Alphen a/d Rijn-Utrecht. In de toekomst zal de frequentie van deze lijn worden verhoogd. Hiertoe wordt het huidige enkelspoor op een aantal plaatsen verdubbeld.
Fiets- en voetpaden
Het Weteringpad is een van de hoofdfietsroutes in Alphen a/d Rijn. Het pad verbindt het centrum met het buitengebied. De fietser heeft daarom voorrang wanneer de Noorderkeerkring en de Flemingweg wordt gekruisd.
De wetering langs het Weteringpad werkt ook als een barrière tussen de woonwijk Kerk en Zanen en de bedrijfsterreinen Molenwetering en Rijnhaven. Om de bereikbaarheid van werkgelegenheidslocaties sterk te verbeteren wordt de komende jaren een fiets- en voetgangersbrug aangelegd tussen het Weteringpad ter hoogte van de Zuiderkeerkring en J. Keplerweg. Dit zal ook voor de werknemers van Molenwetering aantrekkelijk zijn voor hun lunchwandeling.
Ontwerp Structuurvisie Verkeer en Vervoer
Op dit moment is een nieuw Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP) in voorbereiding. Het GVVP bestaat uit twee delen. Een visiedeel en een uitwerkingdeel. Op dit moment wordt de visie voorbereid. Doel van de visie is om het autoverkeer eerder en meer naar de randwegen te leiden. In de stad wordt een stads- of binnenring nagestreefd, die alle wijken in de stad met elkaar verbindt en de verkeersdruk in het hart van de stad vermindert. Verwacht wordt dat het fietsgebruik in de stad met ten minste 10% zal toenemen. De A. van Leeuwenhoekweg en de H.A. Lorentzweg zullen, als de visie doorgaat, hier onderdeel van uitmaken.