direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Hof en Singel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0482.bphofsingel061-VG01

2.5 Gemeentelijk beleid

Woonvisie Alblasserdam

Naast de regionale woonvisie is de Woonvisie Alblasserdam (1999) het belangrijkste beleidsstuk voor wat betreft het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid voor de komende periode. Actualisering en invulling daarvan vindt plaats op basis van de resultaten van woningmarktonderzoek (regionale woonwensenonderzoek 2006). Daaruit is, onder andere, gebleken dat in Alblasserdam met name behoefte is aan goede huur- en koopappartementen. Concrete speerpunten zijn daarnaast:

  • een kwalitatieve en kwantitatieve verbetering van de woningvoorraad door, onder meer, de woningvoorraad aan te vullen met levensloopbestendige woningvoorraad ten behoeve van senioren (woonkeur);
  • blijvende inzet op een verbetering van de doorstroming op de woningmarkt en op de mogelijkheden voor een wooncarrière in Alblasserdam;
  • aanpassing van het woningtoewijzingsysteem, gericht op stimuleren van doorstroming en rekening houdend met de grote druk als gevolg van de herstructurering en het formuleren van beleid ten aanzien van huisuitzettingen;
  • woonkansen voor startende huishoudens vergroten.

Gemeentelijk Waterplan Alblasserdam (2006)

De gemeente heeft in goed overleg met het Waterschap Rivierenland het Waterplan Alblasserdam opgesteld, waarin de principes van een duurzaam stedelijk waterbeheer nader worden uitgewerkt. Gelet op de verwachte klimaatverandering (nattere winters, drogere zomers, hevigere buien) streven beiden met name naar een veerkrachtiger stedelijk watersysteem.

In het Gemeentelijk Waterplan wordt aangegeven wat op korte en lange termijn nodig is om het watersysteem op orde te krijgen en te houden. Het waterplan richt zich met name op de wateropgave, riolering en waterkwaliteit, nieuwe regelgeving, uitvoering en afstemming met belangengroepen. Hieruit volgt een set van maatregelen waarmee het watersysteem op orde kan worden gebracht. Het waterplan is overigens met name gericht op het binnendijkse gebied. Het voorliggende plan voldoet aan de toets van de oppervlaktewater.

Vigerend bestemmingsplan

De bestemmingen van de binnen het plangebied gelegen gronden zoals deze op grond van het vigerende bestemmingsplan 'Kom' (vastgesteld op 7 oktober 2009) zijn: 'Maatschappelijk', 'Groen', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Sport'. Binnen deze bestemmingen is woningbouw niet mogelijk. Daarnaast wordt door de inpassing van de woningbouw het zwembad verplaatst naar gronden die nu bestemd zijn voor 'Verkeer - Verblijfsgebied'. De voorgenomen ontwikkelingen passen niet binnen het vigerend bestemmingsplan.

Ter uniformering van bestemmingsplannen, worden relevante regelingen zoveel mogelijk ontleend aan het vigerend bestemmingsplan.