direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Hof en Singel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0482.bphofsingel061-VG01

2.4 Regionaal beleid

Jaarplan Wonen Drechtsteden 2009

De aandacht in dit Jaarplan voor de resultaten voor de periode van na de jaarwisseling van 2009/2010 beperken zich tot het opmaken van de stand van zaken. Met name de woningen in particulier opdrachtgeverschap zijn te weinig gebouwd. Gezien de ambitie van de gezamenlijke gemeenten om de scheefheid in de aanwezige voorraad te verminderen, is het geen optie om het programma op grote schaal om te zetten naar de goedkopere segmenten.

Wat betreft het aanbod aan projecten wordt geconstateerd dat dit redelijk aansluit bij het gewenste programma. Belangrijk is het besef, dat de opgave niet bestaat uit het halen van aantallen om in tekorten te voorzien, maar in het verbeteren van de kwaliteit van het woningaanbod in de Drechtsteden en dat daarvoor de realisatie van projecten nodig is.

Nota Ruimte geven (2005)

Voor de Drechtsteden is een streefbeeld geformuleerd: 'Samen stad aan het water'. Daartoe zijn in de nota 'Ruimte Geven', die een herijking is van de Structuurvisie Drechtsteden 2030 (1997), regionaal relevante beleidskeuzen vastgelegd die moeten leiden tot een ruimtelijke hoofdstructuur passend in de lijn van het genoemde streefbeeld.

Centrale opgave voor het ruimtelijk kader is om de hoogwaardige ruimtelijke vertaling te maken van het streefbeeld 'samen stad aan het water'. Niet alleen in bestuurlijk zin (de Regio met een hoofdletter als samenwerkende gemeenten), maar vooral ook functioneel (de regio met een kleine letter als gebied waarbinnen het overgrote deel van de activiteiten van de inwoners plaatsvindt). Dat betekent dat de functionele regio een uitgebalanceerd pakket aan woonmilieus en voorzieningen biedt en dat de bestuurlijke Regio er zorg voor draagt dat dit pakket zich met kwaliteit kan blijven ontwikkelen.

Alle regio's hebben daarbinnen hun eigen evenwicht. Deze 'balanced region' hoeft niet alle denkbare functies en gebruikers van ruimte binnen haar grenzen te hebben. Maar wel een bij haar inwoners en bedrijven passend totaalpakket aan kwaliteiten. Tegelijkertijd vormen die mensen en organisaties deel van de kwaliteiten van de regio.

Die kwaliteiten zijn in vijf thema's samen te vatten:

  • het woonklimaat;
  • de regionale business-to-business-economie;
  • de regionale consumenteneconomie;
  • recreatie en toerisme;
  • verkeer en vervoer.

Woonvisie 'Spetterend wonen in Drechtsteden' 2010-2020

De Drechtsteden functioneren in steeds grotere mate als één stedelijk gebied en dus ook als één woningmarkt. Om goed te kunnen inspelen op ontwikkelingen en bedreigingen in die woningmarkt moeten de programma's in de deelnemende gemeenten goed op elkaar zijn afgestemd. Daartoe is de Woonvisie Drechtsteden (2004) opgesteld. Daarin is richting gegeven aan regionale ontwikkelingen op het gebied van wonen. De woonvisie vormt bovendien de context voor de invulling van de regionale en lokale woningbouwprogramma's, die tegemoetkomen aan de behoeften van de regio en die van de afzonderlijke gemeenten en biedt gemeenten ruimte voor eigen invulling.

In de woonvisie is een indicatief uitvoeringsprogramma opgenomen dat tegemoetkomt aan de woonvraag in de regio. Deze woonvraag is meerledig en met name gericht op realisatie van kwalitatief hoogwaardige woningen in alle sectoren en keuzevrijheid voor bevolkingsgroepen en individuele bewoners. Voor wat betreft het laatste zijn de diverse wijken in de gemeenten - Centrum, Blokweer, Souburgh en Kinderdijk - op basis van hun sfeer en opbouw ingedeeld in woonmilieus. Daarbij is steeds bepaald of de kwaliteiten van die wijken moeten worden behouden, versterkt of ontwikkeld. De woonvisie zet de grote lijnen uit. De werkelijke uitwerking en uitvoering van het beleid vindt plaats op lokaal niveau. De regio heeft daarbij tot taak de regie te voeren op de uitwerking van de afspraken en de lokale uitvoeringsprocessen meer dan voorheen aan te sturen.