direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Herstelbesluit bestemmingsplan Herziening Havenstraat-Hemkade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3919BP-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleidend kader

1.1 Aanleiding en voorwoord

Aanleiding
Op 15 februari 2018 heeft Zaanstad het omgevingsplan 'Hembrug e.o.' vastgesteld. Door verschillende partijen is beroep ingediend tegen de vaststelling van dit plan. Op 30 april 2019 heeft de Raad van State uitspraak gedaan en het bestemmingsplan vernietigd.

 

Opnieuw vaststellen conserverend deel van het omgevingsplan
In navolging op de uitspraak van de Raad van State heeft de gemeente Zaanstad het bestemmingsplan 'Havenstraat - Hemkade' vastgesteld op 28 mei 2019. In dit plan zijn alleen de plandelen van het omgevingsplan Hembrug e.o. overgenomen voor zover deze betrekking hebben op de conserverende gebieden (bestaande woningen aan de randen van het Hembrugterrein), plus het vervallen van de status gezoneerd industrieterrein voor het gehele gebied.

In het omgevingsplan 'Hembrug e.o.' was het Hembrugterrein eveneens aan het gezoneerd industrieterrein onttrokken. Tegelijkertijd waren in hetzelfde plan de geluidcontouren van Taets en YadaYada vastgelegd. In het bestemmingsplan voor 'Havenstraat - Hemkade' zijn de geluidzones echter abusievelijk niet opgenomen. Daardoor is een onwenselijke situatie ontstaan die een belemmering van de ontwikkeling van het Hembrugterrein kan betekenen én tegelijkertijd de bedrijfsbelangen kan schaden.

Een herziening van het bestemmingsplan 'Havenstraat - Hemkade' was het daarom nodig om voor deze twee bestaande bedrijven op het Hembrugterrein, te weten Taets en YadaYada, de geluidzone vast te leggen. De herziening van het bestemmingsplan Havenstraat - Hemkade met dit herstelbesluit voorziet daarin. De betrokken geluidzones respecteren de bestaande bedrijfsvoering van deze bedrijven en sluiten aan bij de afspraken die daarover tussen Taets, Hembrug Zaandam B.V. en de gemeente Zaanstad zijn gemaakt.

Het herstelbesluit ziet verder nadrukkelijk niet in een aanpassing van het planologisch regime. Dit besluit herstelbesluit (ex artikel 6:19 Awb) bestemmingsplan Herziening Havenstraat-Hemkade geluidcontour bestaande bedrijven' maakt dan ook geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De vraag of woningbouw mogelijk is op het Hembrugterrein zal in de toekomst beantwoord moeten worden. Met deze herziening wordt daar geen voorschot op genomen. Het bestemmingsplan 'Herziening Havenstraat-Hemkade - Geluidcontour bestaande bedrijven' is op 13 oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad van Zaanstad.

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan 'Herziening Havenstraat-Hemkade - Geluidcontour bestaande bedrijven' is beroep ingesteld. Een beroepsgrond is dat de geluidregeling uit voornoemd bestemmingsplan op het gebied van zogenoemde incidentele festiviteiten onvoldoende aansloot op de vigerende planologische regeling. Met dit herstelbesluit wordt deze omissie hersteld. Wederom wordt benadrukt dat buiten het herstel van die omissie dit 'herstelbesluit (ex artikel 6:19 Awb) bestemmingsplan Herziening Havenstraat-Hemkade geluidcontour bestaande bedrijven' niet ziet op een aanpassing van het planologisch regime.

Het herstelbesluit vindt een grondslag in artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht. Dat artikel voorziet namelijk in een regeling die onnodige vertraging in een procedure voorkomt door een besluit te nemen waarmee geconstateerde omissies in een eerder besluit hersteld worden. Dit eerdere besluit is in dit geval het bestemmingsplan 'Herziening Havenstraat-Hemkade - Geluidcontour bestaande bedrijven' .

Aanpassingen bestemmingsplan Havenstraat - Hemkade

Met dit herstelbesluit wordt een gebiedsaanduiding toegevoegd aan het bestemmingsplan Havenstraat - Hemkade, waarbinnen de geluidzones van de twee betreffende bedrijven zijn opgenomen. Het betreft:

  • de 50 dB(A)-contour rondom Taets, inclusief bepalingen in de regels;
  • de 50 dB(A)-contour rondom YadaYada, inclusief bepalingen in de regels;

1.2 Het plangebied

Het plangebied behorende bij deze herziening omvat uitsluitend de gronden waarop de twee geluidzones zijn gelegen. De zones grenzen aan elkaar waardoor er sprake is van een aansluitend plangebied, zie figuur 1.1 .

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3919BP-0301_0001.png"

Figuur 1.1: ligging en begrenzing plangebied

1.3 Voorafgaand planologisch kader

Tot 1 juli 2013 gold voor het plangebied het Uitbreidingsplan in hoofdzaak, daarna, tot de vaststelling van het bestemmingsplan Havenstaat - Hemkade, alleen de Bouwverordening. Met dat bestemmingsplan maken de gronden niet langer onderdeel uit van het gezoneerd industrieterrein en zijn de geluidzones voor het industrielawaai toegevoegd.

1.4 Leeswijzer

Dit herstelbesluit bevat de onderbouwing, beschrijving en planregeling voor zover deze betrekking heeft op de geluidzones van de twee betreffende bedrijven op het Hembrugterrein.

In hoofdstuk 2 vindt een korte beschrijving plaats van het plan, waarna in hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4 de verantwoording plaatsvindt aan de hand van de uitvoeringsaspecten. Vanwege de thematiek van dit plan is deze analyse heel beknopt. De juridische, toelichting op de regels volgt ten slotte in hoofdstuk 5.

Hoofdstuk 2 Wat wordt mogelijk gemaakt met het plan?

Het herstelbesluit van het bestemmingsplan 'Herziening Havenstraat-Hemkade - Geluidcontour bestaande bedrijven' ziet toe op het toevoegen van de aanduiding 'geluidzone - bedrijfshinder' voor de bestaande bedrijven Taets en YadaYada op het Hembrugterrein. Door het onttrekken van het gebied aan het gezoneerd industrieterrein vallen de bedrijfsactiviteiten onder de regeling van het Activiteitenbesluit milieubeheer. In het Activiteitenbesluit milieubeheer is bepaald dat de geluidcontour van de activiteiten worden begrensd door de dichtstbijzijnde woning. Dat betekent in het geval van Taets en YadaYada dat de bedrijven tot op een veel grotere afstand een geluidsniveau van 50 dB(A) mogen produceren dan toen de gronden nog onderdeel waren van het gezoneerd industrieterrein (de afstand van de 50 dB(A)-contour lag toen op ten hoogste 50 meter, de dichtstbijzijnde woning is gelegen op een afstand van ruim 150 meter).

Het opnemen van de geluidcontouren is nodig om de continuering van de bestaande bedrijfsvoering zeker te stellen alsmede de realisatie van de ontwikkelrechten, in relatie tot de herontwikkeling van het Hembrugterrein door Hembrug Zaandam B.V. tot een gemengd woon/werkgebied door het herontwikkelen van bestaande gebouwen en het toevoegen van nieuwbouw met onder andere woningen.

In navolging op de beroepsprocedure van het bestemmingsplan 'Havenstraat - Hemkade' is met Taets een geluidcontour overeengekomen. Deze moet in samenhang worden gezien met de gedoogbeschikking ten aanzien van de gebruiksruimte van Taets. Overeengekomen is een geluidcontour te borgen van 50 dB(A) op een afstand van ten hoogste 50 meter van de gevel van de inrichting.

Voor YadaYada geldt dat vergelijkbare bedrijfsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend als bij Taets. Voor deze gebouwen is daarom ook het geluidniveau van 50 dB(A) op een afstand van ten hoogste 50 meter van de gevel in het plan geborgd.

Met deze contour worden de bedrijven niet in hun belangen geschaad. Voor de ontwikkeling van het Hembrugterrein betekent dit dat geluidsgevoelige functies (waaronder wonen) op een afstand van minimaal 50 meter van Taets en YadaYada kunnen worden gerealiseerd. Dat geldt zowel voor nieuwbouw als wel voor een nieuwe functie in een bestaand gebouw.

Hoofdstuk 3 Verantwoording

Met de vaststelling van het bestemmingsplan 'Havenstraat - Hemkade' is abusievelijk nagelaten de geluidzones van de bestaande bedrijven Taets en YadaYada in het plan vast te leggen. De herziening 'Herziening Havenstraat-Hemkade - Geluidcontour bestaande bedrijven' herstelt het bestemmingsplan waarbij de legale bedrijfsvoering van de bestaande bedrijven niet (onevenredig) wordt geschaad en de ontwikkelmogelijkheden van het Hembrugterrein niet onnodig worden beperkt. Met het herstelbesluit wordt de omissie op het gebied van het toestaan van incidentele festiviteiten hersteld.

Goede ruimtelijke ordening

Bij een bestemmingsplan wordt in het kader van een goede ruimtelijke ordening een afweging gemaakt van de belangen die betrokken zijn bij de ruimtelijke ontwikkelingen die in het plan mogelijk worden gemaakt, mede in relatie tot de wenselijkheid van die ruimtelijke ontwikkelingen. Belangrijk onderdeel hierbij is de situering van functies ten opzichte van elkaar.

Omdat dit herstelbesluit uitsluitend ziet op het opnemen van de geluidscontouren richt de onderbouwing van het plan, in hoofdstuk 4, zich ook uitsluitend tot het aspect geluid en de relatie tot de ontwikkeling van het Hembrugterrein als gemengd gebied voor wonen en werken alsmede de bestaande legale bedrijfsvoering van Taets en YadaYada.

Conclusie

Uit de planonderbouwing blijkt dat in het gebied sprake zal zijn van een goed woon- en leefklimaat en dat, alle belangen afwegend, geluid van de bestaande bedrijven niet als een (onevenredige) belemmerende factor geldt. Gelet op het voorgaande kan geconcludeerd worden dat de bedrijfsvoering van de bestaande bedrijven voldoende is zekergesteld en dat de ontwikkeling van het Hembrugterrein niet onevenredig wordt belemmerd.

Hoofdstuk 4 Planonderbouwing

Dit hoofdstuk beschrijft de thematische uitgangspunten voor de beoogde situatie in het plangebied. Daarbij wordt de inhoud van het bestemmingsplan waar nodig getoetst aan relevant beleid en regelgeving. In onderstaande paragrafen is het relevante beleid alsmede de relevante regelgeving kort aangehaald. De onderbouwing heeft slechts betrekking op het aspect geluid. De andere omgevingsaspecten zijn voor dit herstelbesluit niet relevant aangezien het plan op zichzelf geen ontwikkelingen mogelijk maakt.

4.1 Geluid

4.1.1 Geluid als gevolg van bedrijfsactiviteiten

Een van de doelen van de Wet milieubeheer is om wederzijdse hinder tussen bedrijven en gevoelige functies (zoals woningen) te voorkomen. Taets en YadaYada, beiden gelegen op het Hembrugterrein, zijn bedrijven met een geluidsproductie. Tot voor de vaststelling van het bestemmingsplan 'Havenstraat - Hemkade' waren de bedrijven gelegen binnen het gezoneerd industrieterrein. Het Hembrugterrein is inmiddels uit het gezoneerd industrieterrein 'gesneden'. Hierdoor is voor de betreffende bedrijven het Activiteitenbesluit milieubeheer van toepassing. De activiteiten van beide bedrijven zijn gemeld in het kader van het Activiteitenbesluit.

Op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer mag, als gevolg van de activiteiten, de 50 dB(A)-contour reiken tot op de dichtstbijzijnde woning. In het geval van Taets en YadaYada ligt de dichtstbijzijnde woning op een afstand van ruim 150 meter. Als een bedrijf deze geluidsruimte niet opvult is het mogelijk om binnen deze afstand nieuwe geluidgevoelige functies te ontwikkelen. Als een bedrijf deze geluidruimte wel vult, betekent het een beperking van de ontwikkelmogelijkheden van het Hembrugterrein. Voor alle betrokkenen betekent dit een onzekere en daarmee onwenselijke situatie.

Naar aanleiding hiervan hebben de gemeente, Hembrug Zaandam B.V. en Taets overeenstemming bereikt dat de bestaande legale activiteiten onbelemmerd kunnen worden voortgezet. Daarbij is overeengekomen dat de 50 dB(A)-contour op maximaal 50 meter van de gevel komt te liggen. Dit komt overeen met de situatie toen de bedrijven waren gelegen op het gezoneerd industrieterrein. Geconstateerd is dat de bedrijfsvoering van de beide bedrijven sindsdien niet zijn gewijzigd c.q geïntensiveerd. De geluidzones zijn daardoor niet onevenredig beperkend voor het uitoefenen van de legale bedrijfsactiviteiten.

Acties die nodig zijn om te kunnen voldoen aan deze overeengekomen geluidcontour zijn uiteraard ook toegestaan. Overeengekomen is dat Taets noodzakelijke maatregelen treft om op de grens van de geluidcontour te voldoen aan het geluidniveau van maximaal 50 dB(A).

Het maximale geluidniveau als gevolg van bedrijfsactiviteiten wordt in dit bestemmingsplan, overeenkomstig de afspraken, begrensd door de 50 dB(A)-contour op te nemen op 50 meter afstand van de gevel van de inrichting. Deze contour bepaalt dat het geluidniveau als gevolg van de bedrijfsactiviteiten op de grens van de contour niet meer mag bedragen dan 50 dB(A). Daarnaast geldt dat binnen deze contour geen geluidsgevoelige functies zijn toegestaan. Buiten deze contour zijn wel geluidgevoelige functies en bebouwing toegestaan, met als gevolg dat op de gevels van die gebouwen een dagwaarde is toegestaan van 50 dB(A), een avondwaarde van 45 dB(A) en een nachtwaarde van 40 dB(A) als bedoeld in artikel 2.17 Activiteitenbesluit milieubeheer of de regeling die daarvoor onder de Omgevingswet in de plaats treedt.

In onderstaande figuur 4.1 is voor beide bedrijven de 'geluidzone - bedrijfshinder' weergegeven op 50 meter uit de gevel van de inrichtingen. Deze zijn conform op de verbeelding van dit bestemmingsplan overgenomen. In de regels zijn de bepalingen voor deze zones opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3919BP-0301_0002.png"

Figuur 4.1: 'geluidzone - bedrijfshinder' Taets en YadaYada

Los van de reguliere bedrijfsactiviteiten, biedt artikel 5.41 van de Verordening Fysieke Leefomgeving als uitwerking van artikel 2.21, eerste lid onder b van het Activiteitenbesluit de mogelijkheid om 9 keer per jaar zogenoemde incidentele festiviteiten te organiseren binnen een inrichting waarvoor de geluidnormen van het Activiteitenbesluit niet gelden. Binnen de inrichting, gelegen aan de Warmperserij 25, Hemkade 12, 14, 16, Middenweg 58, 60, 62, 83, 85, Kruithuis 2, 4, Valtoren 7, 9, 11 en Slaghoedje 7, 9, 13 (Taets) wordt van die mogelijkheid gebruik gemaakt door maximaal 9 keer per jaar een melding te doen. Binnen de inrichting, gelegen aan de Grote Hulzen 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, Middenweg 70, 72 en Slaghoedje 52 geldt een soortgelijk regime. Het college bekijkt of die melding voldoet aan de normen op basis van de 'Nota evenementen met een luidruchtig karakter' op basis waarvan een langtijdgemiddelde geluidsbelasting op de gevel van de dichtstbij gelegen woning in de dagperiode maximaal 65 dB(A) mag zijn, in de avondperiode maximaal 60 dB(A) en maximaal 55 dB(A) in de nachtperiode en stelt zo nodig op grond van artikel 5.41, lid 5 onder c van de Verordening Fysieke Leefomgeving nadere regels.

Voorts bepaalt artikel 5.40 van de Verordening Fysieke Leefomgeving Zaanstad, in samenhang gelezen met het thans geldende Aanwijzingsbesluit collectieve festiviteiten, dat jaarlijks op Koningsdag en tijdens de Dam tot Dam loop niet aan de geluidsnormen van artikel 2.17, 2.19, 2.20 en 5.42 Activiteitenbesluit hoeft te worden voldaan binnen inrichtingen type A en B als bedoeld in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen over maatregelen die moeten worden genomen om de geluidsoverlast als gevolg van de festiviteiten te beperken. Het Aanwijzingsbesluit collectieve festiviteiten geldt, evenals de Verordening Fysieke Leefomgeving Zaanstad, niet specifiek voor het Hembrugterrein, en kan over de tijd worden gewijzigd.

Daarnaast bepaalt artikel 2:24 van de APV in samenhang gelezen met de 'Beleidsregels Evenementen op het Hembrugterrein' dat jaarlijks 8 evenementen mogen worden georganiseerd waarvoor een vergunningplicht geldt. Op basis van de APV in samenhang gelezen met voornoemde Beleidsregel mag bij die vergunningplichtige evenementen overdag en in de avond tot 23.00 uur een geluidsbelasting van 70 dB(A) op de gevel van de dichtstbij gelegen woning worden geproduceerd.

Met de in dit bestemmingsplan opgenomen geluidcontour van 50 dB(A) aangegeven op de verbeelding – die de resultante is van de contour rondom Taets - zou bij deze meldingsplichtige incidentele festiviteiten, collectieve festiviteiten en vergunningplichtige evenementen, voor zover gelegen binnen de contour, worden gehandeld in strijd met de planregeling zoals opgenomen in sublid b van deze planregeling in het bestemmingsplan waardoor iedere keer een omgevingsvergunning strijdig gebruik nodig zou zijn. Dat is een onbedoeld effect van deze planregeling en daarom wordt voor die situaties een uitzondering opgenomen in de planregel. Op die manier brengt dit bestemmingsplan geen wijziging aan in de wijze waarop incidentele en collectieve festiviteiten en evenementen, voor zover georganiseerd door het bedrijf Taets, op dit moment (d.w.z. ten tijde van de vaststelling van dit plan) kunnen plaatsvinden. Bij het vormgeven van het juridisch-planologische kader voor het zuidelijk deel van het Hembrugterrein zal een afweging gemaakt worden ten aanzien van het planologisch reguleren van evenementen. Die afweging vindt niet plaats in het kader van dit bestemmingsplan omdat op basis van het Masterplan Hembrug (2021) volgens het principe van 'rust-ruis-reuring' evenementen niet in het noordelijk deel van het Hembrugterrein worden geprogrammeerd (zie onderstaande kaart).

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3919BP-0301_0003.png"

Figuur 4.2: Masterplan Hembrug (2021)

In het Masterplan Hembrug staat dat er ruimte blijft voor evenementen op het Hembrugterrein. Door de situering van de woonbestemming in het noordelijk deel zullen evenementen in het zuidelijk deel gaan plaatsvinden. In de toekomst moet de afweging voor nieuwe, grote publieksevenementen worden gemaakt in relatie tot de mensen die op het terrein (zijn) gaan wonen, werken en recreëren. Het evenementenbeleid voor het Hembrugterrein is opgenomen in de 'Beleidsregels evenementen op het Hembrugterrein' (d.d. 24-5-2017) en de Beleidslijn Gezond en Veilig Hembrug (d.d. 8-1-2018). Dit beleid zal met de komst van de woningbouw op het Hembrugterrein, te beginnen in het noordelijk deel, worden herzien, mede omdat feitelijk de kaart met evenementenlocaties op het terrein zoals opgenomen in het evenementenbeleid niet meer volledig juist is door de voorziene woningbouw in het noordelijk deel (zie kaart met duiding A, B en C).

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3919BP-0301_0004.png"

Figuur 4.3: evenementenlocaties en evenementenvrije zones

4.1.2 Conclusie

Door de geluidzones is de bedrijfsvoering van de bestaande legale activiteiten en de reeds bekende uitbreiding van de activiteiten van Taets en YadaYada zekergesteld bij de herontwikkeling van het Hembrugterrein als gemengd woon-/werkgebied. De geluidscontouren belemmeren de activiteiten van de bedrijven niet onevenredig nu deze weer overeenkomen met de contouren zoals deze golden toen de bedrijven nog gelegen waren op het gezoneerd industrieterrein én de bedrijfsvoering van de inrichtingen niet is gewijzigd c.q geïntensiveerd sinds de gronden uit het gezoneerd industrieterrein zijn 'gesneden'.

4.2 Economische uitvoerbaarheid

In de Wro is de Grondexploitatiewet opgenomen. In deze wet is het verplichte kostenverhaal van plankosten door de gemeente geregeld. De gemeente legt dit kostenverhaal vast in een exploitatieplan. Kostenverhaal is aan de orde en dient te worden verzekerd indien op grond van een bestemmingsplan rechtstreeks nieuwe bouwplannen (als genoemd in artikel 6.2.1 Bro) mogelijk worden gemaakt (artikel 6.2.3 t/m 6.2.5 Bro).

Artikel 3.1.6 bepaalt dat bij vaststelling van een bestemmingsplan inzicht geboden moet worden in de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Ontwikkelingen die met het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt moeten in dat verband economisch uitvoerbaar zijn.

Dit herstelbesluit maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk waardoor een economische verantwoording niet nodig is.

Hoofdstuk 5 Toelichting op het bestemmingsplan

5.1 Algemeen

Dit herstelbesluit is opgebouwd uit regels en een verbeelding en gaat vergezeld van een toelichting. De regels en verbeelding zijn de juridisch bindende onderdelen van het bestemmingsplan en de toelichting vormt de uitleg en onderbouwing van de in de verbeelding en regels vastgelegde mogelijkheden, verplichtingen en verboden.
Het digitale bestemmingsplan 'NL.IMRO.0479.STED3919BP-0301 'is de verzameling geometrisch bepaalde planobjecten, vervat in een GML-bestand met bijbehorende regels. Het is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl of het platform dat daarvoor onder de Omgevingswet in de plaats treedt.

De digitale versie van het bestemmingsplan gaat boven de analoge versie. De analoge verbeelding omvat één kaartblad.

Onderhavig bestemmingsplan gaat uit van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP). Ook is de Standaard 2018 van Zaanstad gebruikt die gebaseerd is op eerder genoemde SVBP.

Verbeelding en regels
In het bestemmingsplan 'Herziening Havenstraat-Hemkade - Geluidcontour bestaande bedrijven' zijn zowel in de regels als op de verbeelding uitsluitend de aanpassingen ten opzichte van dat bestemmingsplan weergegeven. Met dit herstelbesluit wordt dat niet gewijzigd.

De verbeelding van dit bestemmingsplan bevat de volgende onderdelen:

De begrenzing van de gebiedsaanduiding vormt ook de plangrens van dit herstelbesluit.

In de regels is vervolgens vastgelegd welke bepalingen voor deze aanduidingen gelden. De regels van het bestemmingsplan Havenstraat - Hemkade worden met deze regels aangevuld.

De regels zijn op basis van het SVBP gegroepeerd in vier hoofdstukken:

  • 1. Hoofdstuk 1 Inleidende regels: In dit hoofdstuk zijn de regels opgenomen die van belang zijn voor een juiste interpretatie van begrippen en bepalingen die in de overige regels zijn opgenomen.
  • 2. Hoofdstuk 2 BestemmingsregelsIn dit hoofdstuk is in de regels per bestemming opgenomen welk gebruik is toegestaan en welke bouwmogelijkheden er zijn. Dit herstelbesluit bevat geen bepalingen voor dit hoofdstuk omdat het plan geen expliciete bouw- en gebruiksregels stelt.
  • 3. Hoofdstuk 3 Algemene regels: In dit hoofdstuk zijn de algemene regels opgenomen die gelden voor alle bestemmingen en andere onderdelen van het bestemmingsplan. Het gaat onder ander om algemene gebruiks(on)mogelijkheden, gebiedsaanduidingen en afwijkings- en wijzigingsmogelijkheden. De regeling ten aanzien van de geluidzone zijn in dit hoofdstuk opgenomen.
  • 4. Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels: In het laatste hoofdstuk staat, naast enkele algemene slotbepalingen, opgenomen welk overgangsrecht geldt ten aanzien van het bestaand gebruik en bebouwing.

Toelichting

In de toelichting is in de voorgaande hoofdstukken een uitleg, onderbouwing en verantwoording gegeven van de keuzes die in dit herstelbesluit zijn vastgelegd. In paragraaf 5.2 is nogmaals kort ingegaan op de regeling die aan de gronden is toegevoegd. De toelichting behoort niet tot het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan en heeft daarom geen directe rechtskracht. Wel kan het eventuele onduidelijkheid bij de interpretatie van de regels wegnemen omdat in de toelichting de achtergronden en intentie van de regeling is opgenomen.

5.2 Geluid

Inhoudelijk bevat dit bestemmingsplan alleen de geluidszones rondom Taets en YadaYada. Deze geluidzones worden toegevoegd aan het bestemmingsplan 'Havenstraat - Hemkade' en zijn aangewezen als 'geluidzone - bedrijfshinder'. In de regels is bepaald dat binnen deze zone het geluidniveau, als gevolg van de bedrijfsactiviteiten die de bron zijn van de geluidcontour (bedrijfsvoering van Taets dan wel YadaYada), 50 dB(A) of hoger mag bedragen maar dat het geluidniveau buiten de contour niet meer dan 50 dB(A) mag bedragen. Als gevolg hiervan zijn geluidgevoelige functies binnen de aanduiding 'geluidzone - bedrijfshinder' niet toegestaan. Op grond van andere bepalingen in het bestemmingsplan Havenstraat - Hemkade zijn geluidgevoelige functies wel toegestaan maar dit is nadrukkelijk niet de mogelijk voor zover op de gronden de aanduiding 'geluidzone - bedrijfshinder' zijn gelegen. Met dit herstelbesluit is in artikel 3.3.2 een sub c toegevoegd waarin vastgesteld wordt dat incidentele festiviteiten plaats mogen vinden en waarin bepaald is onder welke voorwaarden dergelijke festiviteiten plaats mogen vinden.