Plan: | Herstelbesluit bestemmingsplan "Hembrug Noordelijk deel" |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3918BP-0301 |
De toelichting, zoals opgenomen in het bestemmingsplan “Hembrugterrein Noordelijk deel” met identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3895BP-0301, is als volgt gewijzigd:
- Paragraaf 1.2 wordt als volgt aangevuld (wijzigingen in geel):
Het plangebied wordt globaal begrensd door:
- Paragraaf 1.3 wordt als volgt aangepast (wijzigingen in geel):
Voor kleine delen van het plangebied golden eerder zogeheten 'postzegelplannen', die recentelijk zijn vastgesteld. Aan de oostelijke zijde van het plangebied, grenzend aan de Havenstraat, geldt ter plaatse van de buiten het plangebied gelegen oliehandel Anton van Megen, het bestemmingsplan 'Oliehandel Anton van Megen', dat op 25 november 2021 is vastgesteld. Bij dit plan wordt geregeld om het bedoelde bunkerstation op de huidige locatie te behouden en van een permanente bestemming te voorzien. Uitgangspunt daarbij is dat het bunkerstation de ontwikkeling van het Hembrugterrein niet mag beperken. De geluids- en veiligheidscontour van dat plan overlapt een klein deel van het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan 'Hembrugterrein Noordelijk deel'. De betrokken, in dat postzegelplan geregelde gebiedsaanduidingen zijn daarom in onderhavig bestemmingsplan overgenomen. Dit betreft de gebiedsaanduiding 'Geluidzone - Bedrijfshinder'. De gebiedsaanduiding reguleert het geluid van bedrijven binnen de gebiedsaanduiding “gebiedsaanduiding - bedrijfshinder”, zoals die gebiedsaanduiding is vastgesteld in het op 25 november 2021 vastgestelde bestemmingsplan “Oliehandel Van Megen”. Daartoe worden bij de toelichting op dit bestemmingsplan twee relevante akoestische onderzoeken van 11 oktober 2021 en 9 juni 2022 gevoegd. De betrokken planregeling haakt aan bij het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer waaronder de grenswaarden van tabel 2.17a in artikel 2.17 van genoemd besluit.
- Paragraaf 3.14.1 wordt als volgt aangepast:
Aan de tekst wordt aan het einde van de subparagraaf de volgende alinea toegevoegd:
Het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai en industrielawaai a is aangepast op basis van de (gedeeltelijke) wijziging van het bouwvlak van bouwveld 8 naar aanleiding van de behandeling van de zienswijzen op het ontwerp bestemmingsplan Hembrugterrein Noordelijk deel. Het rapport 'Akoestisch Onderzoek omgevingsgeluid Noordelijk deel Hembrugterrein' (Buro Bouwfysica, 8 februari 2023) is ter vervanging van bijlage 15 toegevoegd. De conclusies met betrekking tot de toetsing aan de wet geluidhinder, het vaststellen van hogere waarden en de uitvoerbaarheid van het plan zijn ongewijzigd gebleven.
- Paragraaf 3.19 wordt als volgt aangepast:
De alinea halverwege de paragraaf wordt aangepast (wijzigingen in geel):
Voor bedrijf de bedrijven 6 (Taets), 7 (Hotel Wonderland) en
8 (Oliehandel Van Megen) geldt een afzonderlijke regeling
en
uit het eerder vastgestelde bestemmingsplan
nen
, die in onderhavig bestemmingsplan is overgenomen, zoals ook is aangegeven in paragraaf 1.3 van deze toelichting. Voor
bedrijf 6 (Taets) geldt dat in het bestemmingsplan “Herstelbesluit Herziening Havenstraat-Hemkade –
geluidcontour bestaande bedrijven” een 50 dB(A) contour met bijbehorende planregeling is opgenomen.
Deze contour valt buiten de plangrens van dit bestemmingsplan.
Aan de tekst wordt aan het einde van de paragraaf de volgende alinea toegevoegd (zie cursieve tekst):
Zoals aangegeven in paragraaf 1.1, grenst het Hembrugterrein aan de zuid-, west- en oostzijde aan bestaande (haven)industrieterreinen (Westpoort, Zuiderhout, Westerspoor en Achtersluispolder. Gezien de ligging van het plangebied, is de raad nagegaan in hoeverre de invloed van bedrijfsactiviteiten aldaar aan een goed woon- en leefklimaat binnen het plangebied in de weg staat.
Hiertoe heeft de raad specifiek piekgeluid van de inrichting, gelegen aan Uiterdijk 10 (Overdie Metals B.V.) en de inrichtingen, gelegen aan de Zomerdijk 22, Kruisbaken 8,10,12 en Sluispolderweg 58,60,62 (Wed. K. Brouwer Scheepswerf B.V.) gevestigd op bedrijventerrein Achtersluispolder, beschouwd.
Aan Overdie Metals B.V. aan de Uiterdijk 10 te Zaandam is op 16 januari 2003 een revisievergunning verleend. Op basis van de voorschriften in die revisievergunning mag op vergunningspunt mp1_A een piekbelasting van 70 dB(A) plaatsvinden tussen 7.00 uur en 19.00 uur voor alle activiteiten. In aanvulling daarop is tussen 7.00 uur en 21.00 uur een toegestane piekbelasting van maximaal 75 dB(A) als gevolg van verladingsactiviteiten van zeeschepen op meetpunt 1 vergund.
Het piekgeluid vanwege Overdie Metals B.V. is zowel op basis van bouwvlakken als op basis van proefverkaveling in het stedenbouwkundig plan noordelijk deel onderzocht. Op basis van de gebouwopzet in de proefverkaveling zou het vergunde maximale piekniveau van 70 dB(A) op de eerste verdieping van de zijgevel (oostzijde) van gebouw 20 (bouwveld 5.1 in de bestemming Gemengd-1) worden overschreden. Het bouwveld in het bestemmingsplan is ruim gedefinieerd zodat de ontwikkelaar het ontwikkelprogramma t.z.t. nader kan vormgeven/situeren in dit veld, mede ingegeven in relatie tot het geluid adaptief ontwerpen van woningen op het Hembrugterrein (Masterplan Hembrug, 2021). Om die reden is in artikel 6.2.3 en artikel 6.2.4 een bouwregel opgenomen waaruit volgt dat zowel voor bouwveld 2.3 (vanaf 31,5 meter en hoger, gemeten vanaf peil) en bouwveld 5.1 en 5.2 met een akoestisch onderzoek wordt aangetoond dat de piekbelasting de 70 dB(A) niet overschrijdt. Daarmee bestaat de verplichting voor de ontwikkelaar om de nieuwbouwplannen op voornoemde bouwvelden in relatie tot het piekgeluid vanwege Overdie Metals B.V. adaptief te (laten) ontwerpen en realiseren als gevolg waarvan de geprojecteerde woningen enerzijds geen onevenredige belemmering voor de bedrijfsvoering van Overdie Metals B.V vormen en anderzijds een goed woon- en leefklimaat wordt geborgd.
Gelet op de locaties en afstand tot het plangebied (zie afbeelding), en de maatgevende activiteiten en bijbehorende piekbronvermogens voor de inrichtingen, gelegen aan de Zomerdijk 22, Kruisbaken 8,10,12 en Sluispolderweg 58,60,62 (Wed. K. Brouwer Scheepswerf B.V.), is, vergeleken met de meer dichtbij gelegen inrichting van Overdie Metals, mede op basis van aanvullend akoestisch onderzoek door Westerveld advies, vastgesteld dat de bedrijfsvoering van Wed. K. Brouwer Scheepswerf B.V. evenmin wordt belemmerd door de geprojecteerde woningbouw. Ter plaatse van de woningen kan worden voldaan aan de geldende geluidsnormen, en is aldus sprake van een goed woon- en leefklimaat.
Tot slot geldt voor het Hembrugterrein als uitgangspunt in het Masterplan Hembrug dat geluid adaptief wordt ontworpen en gebouwd. In het bestemmingsplan Hembrugterrein Noordelijk Deel is in artikel 6 is opgenomen dat een geluidsgevoelig object ten minste één geluidluwe gevel heeft.
Daarnaast is ter plaatse van het als 'Gemengd - 1' bestemde bouwveld 5.1 en bouwveld 5.2, in afwijking van overige bouwvelden, de naar het oosten gekeerde bestemmingsgrens tot 0,5 meter van het bouwvlak teruggebracht zodat niet op de grens, direct buiten het bouwvlak een buitenruimte in de zin van het Bouwbesluit aan de piekgeluid belaste zijde vanwege Overdie Metals B.V. wordt gerealiseerd. Hierdoor wordt, alles afwegende, ook voor de buitenruimte voorzien in een goed woon- en leefklimaat.
- Hoofdstuk 5 wordt als volgt aangevuld:
Aan de tekst wordt een nieuwe paragraaf toegevoegd (zie cursieve tekst):
5.4 Beroepen
Na de vaststelling van het bestemmingsplan op 13 oktober 2022 is het vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken ter inzage gelegd. Op 26 oktober 2022 is de terinzagelegging van de stukken gepubliceerd in de digitale Staatscourant en op de website van de gemeente Zaanstad, alsmede in het Stadsblad (gemeentelijke mededelingen).
Het vastgestelde bestemmingsplan heeft met ingang van d.d. 27 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen en was tevens digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.
In de periode van terinzagelegging zijn 3 unieke beroepen ingediend. De beroepen hebben tot een paar wijzigingen geleid in het bestemmingsplan. De belangrijkste wijzigingen betreffen:
- Paragraaf 6.4 wordt als volgt aangepast (wijzigingen in geel):
Artikel 6 Gemengd – 1
Aan de opsomming 'De stedenbouwkundige bepalingen uit de artikelen 6.2.2 t/m 6.2.8 hebben als opzet' worden de volgende bullets toegevoegd:
een geluidsgevoelig object heeft ten minste één geluidluwe gevel;
ter hoogte van de bouwvelden 5.1 en 5.2 is de naar het oosten gekeerde bestemmingsgrens tot 0,5 meter van het bouwvlak teruggebracht zodat niet op de grens, direct buiten het bouwvlak een buitenruimte in de zin van het Bouwbesluit aan de piekgeluid belaste zijde vanwege Overdie Metals B.V. wordt gerealiseerd.
Aan paragraaf 6.4 wordt daarnaast het volgende toegevoegd:
De regeling in artikel 6.5.11 en de identieke regelingen in artikel 7.3.3 en 8.3.3 zien alleen op nieuwe bedrijvigheid binnen de bestemmingen waarvoor deze regels gelden.
- Paragraaf 6.9 wordt als volgt aangepast (wijzigingen in geel):
Subparagraaf Geluidzone- Bedrijfshinder (lid 19.2) wordt als volgt gewijzigd:
Buiten het plangebied bevindt zich Oliehandel Van Megen. Voor dit bedrijf en de bijbehorende geluidszone is in 2021 een bestemmingsplan vastgesteld. Een deel van de geluidzone heeft betrekking op het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan. Dit deel van de geluidzone is via een gebiedsaanduiding 'Geluidzone – bedrijfshinder' aangeduid. Binnen de bestemming Gemengd-2 mogen uitsluitend binnen deze gebiedsaanduiding geen nieuwe geluidgevoelige objecten en functies worden opgericht, tenzij daarvoor omgevingsvergunning is verleend. Van de beperking om geen nieuwe geluidgevoelige objecten en functies op te richten kan worden afgeweken indien uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting op de gevels van het geluidgevoelige object voldoet aan de gestelde grenswaarden en etmaalwaarde. Bij het berekenen van de geluidbelasting dient rekening te worden gehouden met de geluidbelasting van de gewijzigde – planologisch mogelijk gemaakte – inrichting van Oliehandel Van Megen.
Als de geluidsbelasting op een gevel hoger is dan de gestelde grenswaarden en etmaalwaarde dan is een nieuwe geluidgevoelige object en functie ook mogelijk indien die gevel wordt uitgevoerd als dove gevel, vliesgevel of met andere vergelijkbare maatregelen die de geluidbelasting op de gevel terugbrengen tot de bedoelde grenswaarden. Dergelijke gevels zijn niet nodig wanneer voor het betreffende bedrijf maatwerkvoorschriften zijn vastgesteld waarin een hogere geluidbelasting op de gevel van geluidgevoelige gebouwen wordt toegestaan en uit akoestisch onderzoek blijkt dat ter plaatse van de gevel wordt voldaan aan de geluidbelasting die in het maatwerk is vastgesteld en sprake is van een binnenwaarde van 35 dB(A).
De geluidzone- bedrijfshinder betreft de geluidsruimte van het binnen die zone gelegen bedrijf en is daarmee niet maatgevend voor bedrijvigheid elders buiten het plangebied zoals de bedrijven op de (haven)- en industrieterreinen (Westpoort, Zuiderhout, Westerspoor en Achtersluispolder). Daartoe strekt artikel 19.4.
Geluidzone – Industrie (lid 19.4)
Het plangebied is gelegen binnen de geluidzone van de gezoneerde (haven)industrieterreinen Zuiderhout, Westerspoor en Achtersluispolder (gemeente Zaanstad) en Westpoort (gemeente Amsterdam). Bij provinciaal inpassingsplan Aanpassen geluidszone Westpoort en Hoogtij is de geluidszone over het Hembrugterrein aangepast. De planregeling uit dat inpassingplan is overgenomen in artikel 19.4 van onderhavig bestemmingsplan ter bescherming van de op de op Westpoort gevestigde bedrijven. Datzelfde geldt voor de regeling die voortkomt uit het gezoneerde industrieterrein Achtersluispolder en Westerspoor.