direct naar inhoud van Regels
Plan: Herstelbesluit bestemmingsplan "Hembrug Noordelijk deel"
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3918BP-0301

Regels

Van toepassing verklaring

Voor de gronden die zijn opgenomen in dit herstelbesluit blijven de bestemmingen en regels, zoals opgenomen in het bestemmingsplan "Hembrugterrein Noordelijk deel" met identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3895BP-0301, onverminderd van kracht, met dien verstande dat aan die regels en bestemmingen het volgende wordt gewijzigd, dan wel toegevoegd:

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

Het Herstelbesluit bestemmingsplan "Hembrugterrein Noordelijk deel" met identificatienummer NL.IMR0.0479.STED39186P-0301 van de gemeente Zaanstad.

1.2 bestemmingsplan

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 2 Gemengd

De bestemming 'Gemengd', zoals opgenomen in het bestemmingsplan “Hembrugterrein Noordelijk deel” met identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3895BP-0301, is als volgt gewijzigd:

  • Wijziging artikel 6.2.3 (Bouwveld 2):
    • 1. Aan artikel 6.2.3 Bouwveld 2 'c Specifieke bouwaanduiding – bouwveld – 2.3' wordt een nieuw sublid g toegevoegd dat luidt (zie cursieve tekst):
      g. voor wonen op 31,5 meter of hoger (gemeten vanaf peil): middels een akoestisch onderzoek wordt aangetoond dat de piekbelasting op de gevel maximaal 70 dB(A) LAmax bedraagt vanwege piekgeluid van de inrichting gelegen aan de Zomerdijk 22, Kruisbaken 8, 10, 12 en Sluispolderweg 58, 60, 62 en de inrichting gelegen aan Uiterdijk 10 te Zaandam.

  • Wijziging artikel 6.2.4 (Bouwveld 5):
    • 1. Aan artikel 6.2.4 Bouwveld 5, 'a Specifieke bouwaanduiding - bouwveld - 5.1' wordt een nieuw sublid f toegevoegd dat luidt (zie cursieve tekst):
      f. voor wonen: middels een akoestisch onderzoek wordt aangetoond dat de piekbelasting op de gevel maximaal 70 dB(A) LAmax bedraagt vanwege piekgeluid van de inrichting gelegen aan de Zomerdijk 22, Kruisbaken 8, 10, 12 en Sluispolderweg 58, 60, 62 en de inrichting gelegen aan Uiterdijk 10 te Zaandam.
    • 2. Aan artikel 6.2.4 Bouwveld 5 'b Specifieke bouwaanduiding – bouwveld – 5.2' wordt een nieuw sublid f toegevoegd dat luidt (zie cursieve tekst):
      f. voor wonen: middels een akoestisch onderzoek wordt aangetoond dat de piekbelasting op de gevel maximaal 70 dB(A) LAmax bedraagt vanwege piekgeluid van de inrichting gelegen aan de Zomerdijk 22, Kruisbaken 8, 10, 12 en Sluispolderweg 58, 60, 62 en de inrichting gelegen aan Uiterdijk 10 te Zaandam.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Algemene aanduidingsregels

De algemene aanduidingsregels, zoals opgenomen in het bestemmingsplan “Hembrugterrein Noordelijk deel” met identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3895BP-0301, zijn als volgt gewijzigd:

Wijziging artikel 19.2 Geluidzone-Bedrijfshinder waarbij uitdrukkelijk sublid d van het bestaande artikel 19.2 wordt geschrapt (omwille van de leesbaarheid is de volledige nieuwe planregeling opgenomen (zie cursieve tekst):

19.2 Geluidzone-Bedrijfshinder

  • Ter plaatse van de aanduiding 'geluidzone – bedrijfshinder' mogen geen nieuwe geluidgevoelige objecten en functies worden opgericht en/of bestaande geluidgevoelige objecten worden uitgebreid, tenzij daarvoor voorafgaand aan de vaststelling van het plan een omgevingsvergunning is verleend.
  • Binnen de bestemming 'Gemengd - 2' kan met een omgevingsvergunning worden afgeweken van het verbod onder a, met dien verstande dat het bouwen of uitbreiden van een geluidgevoelig object slechts is toegestaan indien uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de geluidbelasting op de gevels van het geluidgevoelig object voldoet aan:
    • 1. de grenswaarden voor langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus (LAr,LT) van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer;
    • 2. de grenswaarden voor piekniveaus (LAmax) op grond van artikel 2.17 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, en
    • 3. een etmaalwaarde van Letm = 50 dB(A);
  • In aanvulling op het bepaalde onder b geldt tevens dat:
    • 1. indien de geluidbelasting op een gevel hoger is dan de onder b genoemde waarden, dan moet die gevel worden uitgevoerd als dove gevel, vliesgevel of met andere vergelijkbare maatregelen die de geluidbelasting op de gevel terugbrengen tot ten hoogste de bedoelde waarden, waarbij de voorwaarden in dit artikel onverminderd van toepassing blijven;
    • 2. het bepaalde onder b is niet van toepassing wanneer voor het betreffende bedrijf maatwerkvoorschriften zijn vastgesteld waarin een hogere geluidbelasting op de gevel van geluidgevoelige gebouwen wordt toegestaan en onder de voorwaarden dat:
      • a. uit akoestisch onderzoek blijkt dat ter plaatse van de gevel wordt voldaan aan de geluidbelasting die in het maatwerk is vastgesteld
      • b. binnen geluidsgevoelige ruimten dan wel verblijfsruimten van gevoelige gebouwen, die zijn gelegen binnen de akoestische invloedssfeer van de inrichting, een etmaalwaarde van maximaal 35 dB(A) wordt gewaarborgd.
    • 3. indien een deel van een woning wordt gebruikt ten behoeve van beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten aan huis dan gelden de voorwaarden uit dit artikel voor de gehele woning, inclusief de delen die gebruikt worden ten behoeve van de beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten aan huis;
    • 4. de maatregelen als beschreven in dit lid dienen in stand te worden gehouden zo lang het gebouw in gebruik is als geluidgevoelig object.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 4 Overgangsrecht

4.1 bouwwerken
  • 1. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • a. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • b. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • 2. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
  • 3. Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
4.2 gebruik
  • 1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • 2. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • 3. Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • 4. Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 5 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: regels van het Herstelbesluit bestemmingsplan "Hembrug Noordelijk deel" van de gemeente Zaanstad.