Plan: | Tweede partiële herziening Landelijk gebied Assendelft |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3900BP-0301 |
Deze tweede partiële herziening van het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft (vastgesteld 5 september 2013) heeft een wijziging aan de Kanaaldijk mogelijk gemaakt. In dit hoofdstuk wordt de wijziging toegelicht. Hierbij wordt ingegaan op de vigerende regeling, de aanleiding en de aanpassing. De opgenomen afbeelding onder de sectie 'Locatie' betreft de situatie zoals die bestond voor vaststelling van deze partiële herziening. De locatie is in de 'Tweede partiële herziening Landelijk gebied Assendelft' opgenomen waarin de nieuwe planologische juridische regeling is vastgelegd. Voor de verklaring van bestemmingen en aanduidingen wordt verwezen naar de legenda van de 'Verbeelding 'Tweede partiële herziening Landelijk gebied Assendelft', als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0479.STED3900BP-0201, behorende bij dit bestemmingsplan.
De locatie die in deze partiële herziening wordt gerepareerd is de Kanaaldijk 51-ROOD in het Zijkanaal D in Assendelft. Aan de linkerzijde van het adres Kanaaldijk 51-ROOD bevinden zich andere woonschepen. Aan de overzijde van het Zijkanaal D bevindt zich eveneens de Kanaaldijk, deze loopt aan weerszijden van het Zijkanaal D. In westelijke richting bevindt zich het buurtschap Nauerna.
Het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Assendelft' is de oude regeling op deze gronden. Het bestemmingsplan is op 5 september 2013 (gedeeltelijk) vastgesteld. Het adres Kanaaldijk 51-ROOD heeft in het vigerende bestemmingsplan de (enkel)bestemming 'Water - 1'.
De locatie Kanaaldijk 51-ROOD ligt binnen de grenzen van het plangebied van bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft (vastgesteld 5 september 2013). Dit bestemmingsplan geeft aan dat er 9 woonschepen binnen het vlak mogen worden geplaatst. Momenteel bevinden zich 8 woonschepen binnen het vlak. Er is ter hoogte van Kanaaldijk 51R onvoldoende ruimte om het negende woonschip te kunnen plaatsen. Dit is gebleken tijdens inmetingen. Genoemd bestemmingsvlak wordt daarom in deze tweede partiële herziening vergroot.
De verbeelding is aangepast zodat het adres Kanaaldijk 51-ROOD binnen het bestemmingsvlak 'Water - Woonschepenligplaats' valt en dus conform het gemeentelijke 'Plan van Aanpak Zijkanaal D' uit 2009 is (zie Bijlage 1 Plan van Aanpak Zijkanaal D). Bovendien zijn de toegestane hoogte en lengte in de regels aangepast, omdat het beoogde woonschip op deze locatie hoger en langer is dan op dit moment in de vigerende regels is vastgelegd.
De locatie Kanaaldijk 51-ROOD valt net buiten de contouren van de bestemming Water-Woonschepenligplaats in het oude bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft (vastgesteld 5 september 2013). Dit terwijl de gemeenteraad in het Plan van Aanpak Zijkanaal D uit 2009 heeft opgenomen dat er op genoemde plek een woonschip de ligplaats zou innemen. In de huidige situatie maakt het bestemmingsplan het niet mogelijk om het Plan van Aanpak Zijkanaal D uit te voeren, omdat de plek aan de Kanaaldijk 51-ROOD nu niet conform het bestemmingsplan als ligplaats gebruikt kan worden.
Om de bestemmingscontouren aan de Kanaaldijk (van het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft) te vergroten is in deze tweede partiële herziening de verbeelding aangepast. Ook is in deze herziening geregeld dat voor dit woonschip dezelfde regels als voor alle andere woonschepen die er al liggen, gelden. Dit met uitzondering van de lengte en hoogte: het beoogde woonschip voor deze locatie is groter en hoger dan was toegestaan, dus de toegestane maximale afmetingen zijn in de regels van deze herziening, voor alleen deze locatie, aangepast.
Akkoord Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat
Door deze reparatie valt het beoogde woonschip aan de Kanaaldijk 51-ROOD dichterbij de instroom van een gemaal van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hierna: Hoogheemraadschap). Vanuit het Hoogheemraadschap is een richtafstand van 50 meter afgegeven. Deze afstand is kleiner nu de bestemmingsplangrenzen op de verbeelding zijn aangepast. Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap hebben akkoord gegeven op de aanvraag voor de realisatie van de steigers met bijbehorende woonschepen.
Geluid
De locatie Kanaaldijk 51-ROOD ligt in een geluidscontour van het nabijgelegen industrieterrein Westpoort. Een hogere waardenbesluit voor deze locatie is door de Provincie Noord-Holland verleend in het kader van het inpassingsplan 'Aanpassen geluidzone Westpoort en Hoogtij' (vastgesteld 2 maart 2015). Geluid vormt geen belemmering voor de bestemmingsplanwijziging.
Geur
De locatie Kanaaldijk 51-ROOD ligt in een geurcontour van de nabijgelegen en voormalige stortlocatie Nauerna (contour H = -1, zie afbeelding).
Afbeelding 1. Geurcontour locatie Kanaaldijk 51-ROOD in Assendelft. (Bron: ZaanAtlas)
Van belang voor de toepasselijkheid van het Zaanse Geurbeleid is Hoofdstuk 7 van dit beleid. Dit hoofdstuk ziet op de toepasselijkheid van het beleid op de ruimtelijke ordening.
Uit dit hoofdstuk volgt dat het Zaanse Geurbeleid van toepassing is op het voorkomen van nieuwe geurhinder, te weten het toevoegen van nieuwe geurgevoelige objecten binnen de geurcontouren van binnen de gemeente Zaanstad gevestigde bedrijven. De voorgestelde herziening van het bestemmingsplan ziet hier niet op. De herziening ziet, zoals aangegeven, slechts op het vergroten van het bestemmingsvlak waarin ligplaatsen voor woonschepen zijn toegestaan, teneinde de plek ter hoogte van Kanaaldijk 51-ROOD groot genoeg te maken voor het innemen van een ligplaats met een woonschip. Het aantal toegestane woonschepen binnen het genoemde bestemmingsvlak wijzigt niet. De herziening ziet daarmee niet op het uitbreiden van het aantal toegestane objecten/functies (woonschepen) binnen het te vergroten bestemmingsvlak.
Afbeelding 2. Locatie Kanaaldijk 51-ROOD in Assendelft.
Dit bestemmingsplan is opgebouwd uit een toelichting, regels en verbeelding. De regels en verbeelding zijn de juridisch bindende onderdelen van het bestemmingsplan en de toelichting vormt de uitleg en onderbouwing van de in de verbeelding en regels vastgelegde mogelijkheden, verplichtingen en verboden.
Het digitale bestemmingsplan 'Tweede partiële herziening Landelijk gebied Assendelft' is de verzameling geometrisch bepaalde planobjecten, vervat in een GML-bestand (NL.IMRO.0479.STED3900BP-0201) met bijbehorende regels. Het is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
De digitale versie van het bestemmingsplan gaat boven de analoge versie. De analoge verbeelding omvat één kaartblad (genummerd 0479.STED3900BP-0201).
Onderhavig bestemmingsplan gaat uit van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP). Ook is de Standaard 2018 van Zaanstad gebruikt die gebaseerd is op eerder genoemde SVBP.
Verbeelding
Alle gronden binnen het plangebied hebben een bestemming. Welke bestemming er in een bepaald gebied geldt is vastgelegd op de verbeelding. In de regels is vervolgens vastgelegd welke bepalingen voor deze bestemming gelden. Een bestemming kan op één bepaalde plek voorkomen, maar ook op verschillende locaties binnen het plangebied. Op sommige locaties kunnen afwijkende bepalingen of voorwaarden gelden. Deze zijn met een aanduiding op de verbeelding weergegeven en in de regels is bepaald welke specifieke regels er gelden.
Regels
De regels zijn gegroepeerd in vier hoofdstukken:
In de toelichting is in de voorgaande hoofdstukken een uitleg, onderbouwing en verantwoording gegeven voor de keuzes die in dit bestemmingsplan zijn vastgelegd. In de volgende paragraaf worden enkele algemene uitgangspunten weergegeven die bij dit bestemmingsplan zijn gehanteerd. De toelichting behoort niet tot het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan en heeft daarom geen directe rechtskracht. Wel kan de toelichting eventuele onduidelijkheid bij de interpretatie van de regels wegnemen, omdat in de toelichting de achtergronden en intentie van de regeling is opgenomen.
Begrippen algemeen
In dit bestemmingsplan is terughoudend omgegaan met het opnemen van begripsbepalingen. Enkel wanneer een begrip gebruikt wordt in de regels en wanneer de 'Dikke van Dale' uitleg van dat begrip onvoldoende rechtszekerheid biedt, is een begripsbepaling opgenomen. Als een begrip in dit plan geen begripsbepaling kent, dan wordt dat begrip gebruikt zoals opgenomen in de Dikke van Dale en de beperktere versie daarvan zoals die benaderbaar is op de website www.vandale.nl.
Water - Woonschepenligplaats (artikel 3)
Artikel 3.4 voorziet in een uitsterfregeling ten aanzien van bouwwerken voor de locatie Kanaaldijk 51-ROOD. Dit is gedaan omdat er een woonschip beoogd is dat afwijkt van de andere woonschepen die in het Zijkanaal D liggen. Deze uitsterfregeling regelt dat het beoogde woonschip er mag komen te liggen met afwijkende maten, maar dat wanneer deze vertrekt de oude regeling en dus afmetingen uit het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft (moederplan) weer gelden.
Algemene regel -
Anti-dubbeltelregel
(artikel
4
)
In het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat bestemmingsplannen een anti-dubbeltelregel moeten bevatten. In Artikel 4 is deze bepaling opgenomen. Doel van deze regel is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog een keer meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis kan worden gesteld.
Algemene regels - Overige regels (artikel 5)
Dit artikel regelt dat gebiedsaanduidingen, dubbelbestemmingen en andere regels uit het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft (moederplan) voor deze locatie blijven gelden.
Overgangsregels (artikel
6
)
De overgangsregels hebben ten doel een rechtstoestand te creëren voor situaties die afwijken van de in het plan opgenomen bepalingen. In principe mogen deze situaties worden gehandhaafd. Indien het gaat om afwijkingen van de bebouwingsregels mag het bouwwerk zelfs worden verbouwd. Alleen als ze door een calamiteit verloren gaan, mogen ze geheel worden herbouwd.
Slotregel (artikel
7
)
De slotregel bepaalt hoe de regels van dit bestemmingsplan genoemd moet worden.
In deze bestemmingsplanherziening is het bestemmingsvlak voor woonschepenplaatsen verlengd zodat aan het aanwijsbesluit uit 2009 (het Plan van Aanpak Zijkanaal D) wordt voldaan. Met de eigenaar van het woonschip dat op deze plaats is beoogd is contact geweest, zowel telefonisch als per mail. De verplaatsing is niet op zichzelf, ook drie andere woonschipverplaatsingen hangen met de verplaatsing naar Kanaaldijk 51-ROOD samen. Ook met deze bewoners en eigenaren is meerdere malen contact geweest, ook zowel per mail, per brief als telefonisch.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft - overeenkomstig de bepalingen in de Wet ruimtelijke ordening (hierna: Wro) - met de daarbij behorende stukken ter inzage gelegen. Op woensdag 22 maart 2023 is de terinzagelegging van de stukken gepubliceerd in de digitale Gemeenteblad en op de website van de gemeente Zaanstad, alsmede in het Stadsblad (gemeentelijke mededelingen).
Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van d.d. donderdag 23 maart 2023 gedurende zes weken (dus tot en met woensdag 3 mei 2023) voor een ieder op het stadhuis ter inzage gelegen en was tevens digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.
Gedurende bovengenoemde periode van inzage heeft iedereen, naar keuze mondeling of schriftelijk, zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan kenbaar kunnen maken.
Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Een aantal ambtshalve wijzigingen is in de stukken doorgevoerd. De wijzigingen hebben enkel betrekking op de verbeelding:
1. De maatvoeringsaanduiding 'maximum aantal ligplaatsen: 9' is op de verbeelding toegevoegd. Deze aanduiding maakte in het ontwerp wel al deel uit van de regels, maar ontbrak op de verbeelding. Dit is nu aangepast.
2. De maatvoeringsaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1 (sba-1)' is op de verbeelding toegevoegd. Deze aanduiding maakte in het ontwerp wel al deel uit van de regels, maar ontbrak op de verbeelding. Dit is nu aangepast.
3. De plangrens is ten zuiden met 1 meter aangepast conform de beoogde steiger voor deze plek. Anders zou de steiger gedeeltelijk buiten de plangrenzen vallen.