direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Tweede partiële herziening Achtersluispolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3854BP-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Leeswijzer, opzet van het bestemmingsplan

De toelichting van dit bestemmingsplan is als volgt opgebouwd:

In Hoofdstuk 1 Inleiding wordt een inleiding gegeven op het bestemmingsplan. De aanleiding, doelstelling, plangebied en voorgaande plannen worden achtereenvolgens behandeld.

In hoofdstuk 2 worden de planregels nader toegelicht aan de hand van de ontwikkelingen die tot de aanpassing hebben geleid .

In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op een aantal onderwerpen die met de procedure van het bestemmingsplan te maken hebben. Onder andere participatie en overleg met andere overheden.

1.2 Aanleiding, doel en kern van het bestemmingsplan

De aanleiding voor deze herziening is de wens van Zaanstad om de milieuhinder van bedrijven op de Achtersluispolder te beperken.

Deze beperking is nodig om uitvoering te kunnen geven aan de ambitie om het bedrijventerrein te transformeren naar een stedelijk werk-woongebied.

Met dit bestemmingsplan wordt de milieucategorie van de bedrijfsactiviteiten die maximaal is toegestaan op de locatie Kruisbaken 2 in Zaandam verlaagd van 4.2 naar 3.2. Deze terugschaling is een vervolg op de overeenkomst die is gesloten met het bedrijf dat in 2017 naar het Kruisbaken is verhuisd.

1.3 Ligging van het plangebied

Het bestemmingsplan heeft betrekking op Kruisbaken 2 te Zaandam. Het plangebied wordt globaal begrensd door: Kruisbaken, Rijshoutweg en Dirk Metselaarhaven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3854BP-0301_0001.png"

1.4 Voorgaande bestemmingsplan(nen)

Voor het plangebied gelden de volgende bestemmingsplannen:

  • Achtersluispolder, vastgesteld bij raadsbesluit van 22 september 2011, nummer 43 en
    grotendeels onherroepelijk na de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 15 augustus 2012, nr. 201112138/1/R1;
  • Eerste partiële herziening Achtersluispolder - Bedrijven Zuid, vastgesteld op 25 sept. 2014;
  • Parapluplan Parkeren Zaanstad, vastgesteld op 6 juni 2018.

1.5 Planvorm

Deze partiële herziening bestaat uit een beperkt aantal planregels en uit een verbeelding. De aanpassingen in de verbeelding hebben alleen betrekking op Kruisbaken 2, Zaandam. De aanpassingen in de planregels gelden alleen voor deze locatie. Dat geldt niet voor de vervanging van een van de bijlagen bij de planregels. Die aanpassing heeft betrekking op het hele plangebied van het bestemmingsplan Achtersluispolder (het moederplan). Het gedeelte van het moederplan, dat niet wijzigt, blijft gelden op dezelfde manier als vóór de vaststelling van deze Tweede partiële herziening.

Hoofdstuk 2 Wat wordt mogelijk gemaakt met dit plan?

2.1 Aanloop bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan is onderdeel van de afspraken die in 2017 Zaanstad heeft gemaakt met Rutte Groep B.V (hierna Rutte) over de vestiging van (een deel van) het bedrijf op de locatie Kruisbaken 2 te Zaandam. Rutte is een bedrijf dat zich o.a. richt op de grootschalige recycling afvalstoffen als puin en beton. Deze bedrijfsactiviteiten worden in de Handreiking bedrijven en milieuzonering van de VNG vanwege de ingeschatte milieuhinder ingeschaald in een van de hoogste milieucategorieën. Bedrijven die veel milieuoverlast veroorzaken passen niet in de toekomstvisie om Achtersluispolder te ontwikkelen tot grootstedelijk woon-werkgebied. Zaanstad streeft er daarom naar om de milieuhinder in overleg met de betreffende bedrijven terug te dringen.

De inpassing van de Rutte kan als voorbeeld worden gezien over de wijze waarop met een bedrijf afspraken kunnen worden gemaakt om transformatie van Achtersluispolder mogelijk te houden, met behoud van werkgelegenheid in een (toekomstig) woon-werkgebied.

2.2 Uitgangspunten en ontwikkelingen

Om te kunnen voldoen aan de groeiende woningbehoefte in de metropoolregio Amsterdam is de verwachting dat er in de periode tot 2040 in Zaanstad tussen de 15.000 en 20.000 woningen bij zullen moeten komen.

Op 30 juni 2016 heeft de gemeenteraad het programma MAAK.Zaanstad vastgesteld. In MAAK.Zaanstad word geschetst hoe Zaanstad er in 2040 uit zal zien en waar deze woningen gerealiseerd zullen zijn. De Achtersluispolder is daarin dé plek waar met een hoogstedelijke combinatie van wonen en werken definitief de verbinding met Amsterdam kan worden gelegd. Dit, in aansluiting op de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers in het kader van de visie Haven-Stad van Amsterdam.

In de Ruimtelijke Structuurvisie 2020 Zichtbaar Zaans (vastgesteld 7 juni 2012) is de transformatie van de Achtersluispolder reeds als een van de beleidsuitgangspunten opgenomen. Er wordt daarin voorgesorteerd op een toekomstige verkleuring naar woon-werkgebied vanaf 2020. Het verminderen van milieubelasting en het terugdringen van milieucontouren is voorwaarde voor en onderdeel van het transformatieproces.

Met deze partiële herziening wordt voor de locatie Kruisbaken 2 aan die voorwaarde voldaan.

Op de gemeentelijke websites https://maak.zaanstad.nl en https://maakachtersluispolder.zaanstad.nl staan niet alleen het door de gemeenteraad vastgestelde einddocument MAAK.Zaanstad, maar ook informatie over de manier waarop het programma interactief is voorbereid. En informatie over actuele ontwikkelingen, zowel wat MAAK.Zaanstad algemeen betreft als specifiek voor Achtersluispolder.

2.3 Bestaande situatie

Het moederplan biedt nu voor een deel van het gebied ruimte aan bedrijven met een hoge milieucategorie, maximaal 5.1. Zoals hiervoven aangegeven is het voor de verkleuring van het gebied nodig om de milieucontouren terug te dringen. De milieuhinder veroorzaakt door bedrijven met een milieucategorie 4.1 of hoger verhindert de transformatie van het bedrijventerrein naar een stedelijk woon-werkgebied.

Op Kruisbaken 2 zijn bedrijven toegelaten, die op de Staat van Bedrijfsactiviteiten ingeschaald staan in milieucategorie 4.2.

Activiteiten die opgenomen zijn in de onderdelen C of D van de bijlage bij het Besluit milieueffectrapportage zijn helemaal niet toegestaan.

Een deel van de bedrijfsactiviteiten van Rutte past niet in het moederplan.

Het gaat om het recyclen van bouw- en sloopafval, waaronder het breken van betonpuin. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een puinbrekerij met een verwerkingscapaciteit van meer dan 50 ton per dag en meer dan 100.000 ton op jaarbasis. Een dermate grote puinbrekerij valt volgens de Staat van Bedrijfsactiviteiten bij het moederplan onder milieucategorie 5.2.

De puinbrekerij moet ook worden aangemerkt als een m.e.r-beoordelingsplichtige activiteit. het gaat hier om een activiteit genoemd in bijlage D van het Besluit milieueffectrapportage (zie categorie 18.1).

Met Rutte is overeengekomen dat de milieu-invloed van het nieuwe bedrijf niet groter zal zijn dan van bedrijfsactiviteiten ingeschaald in milieucategorie 3.2. Voor het aspect geluid is op een onderdeel een uitzondering gemaakt. Uit de Aanmeldnotitie Mer beoordeling Kruisbaken 2, die is overgelegd bij de aanvraag omgevingsvergunning voor de oprichting van een puinrecyclingbedrijf en uit het besluit op deze aanvraag blijkt dat aan de milieu-afspraken is voldaan.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben als bevoegd gezag op 2 nov. 2016 besloten dat voor de oprichting geen milieueffectrapport (MER) behoefd te worden opgesteld.

De milieuaspecten stof en geluid veroorzaken de meeste hinder van een bedrijf dat zich richt op de recycling van puin en het produceren van beton en betonwaren uit deze afvalstoffen. Doordat de werkzaamheden inpandig plaatsvinden wordt die milieucirkel aanzienlijk beperkt.

In de paragraaf Aanpassingen wordt uitgelegd hoe de terugschaling van de milieucategorie en de maatbestemming van het puinrecyclingbedrijf in dit bestemmingsplan zijn verwerkt.

2.4 Aanpassingen

2.4.1 Verlagen milieucategorie

Het plangebied van dit bestemmingsplan (de locatie Kruisbaken 2) is een uitsnede van het bestemmingsvlak van het moederplan met de functieaanduiding bedrijf tot en met categorie 4.2 (b < 4.2)

De verlaging van de maximaal toegestane milieucategorie is juridisch-planologisch bewerkstelligd door voor de locatie Kruisbaken 2 op de verbeelding de functieaanduiding bedrijf tot en met categorie 4.2 (b < 4.2) te vervangen door de functieaanduiding bedrijf tot en met 3.2 (b < 3.2). In artikel 4.1 onder c. van de planregels van het moederplan is bepaald dat op een locatie met deze functieaanduiding alleen bedrijven toegelaten tot ten hoogste categorie 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3854BP-0301_0002.jpg" 

Bestemmingsplan Achtersluispolder

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3854BP-0301_0003.jpg" 

Partiële herziening

2.4.2 Maatbestemming

Op 16 november 2017 is omgevingsverguning verleend voor de oprichting van een puinrecyclingbedrijf op Kruisbaken 2 en o.a. voor het verrichten van met het moederplan strijdige activiteiten. Een deel van deze bedrijfsactiviteiten staat in de Staat van Bedrijfsactiviteiten ingeschaald in een categorie die hoger is dan 3.2.

Deze vergunningen is als volgt in het bestemmingsplan verwerkt:

  • met een functieaanduiding Specifieke vorm van bedrijventerrein -20 (sbt-20) op de verbeelding in combinatie met een aanvulling op de tabel in artikel 4.1 van het moederplan is voor Rutte een maatbestemming opgenomen. Door dit maatwerk zijn specifieke activiteiten toegestaan met een milieucategorie die hoger is dan het maximum dat voor de locatie geldt. De aanvulling van de tabel is geregeld in artikel 3, onder A van de planregels van deze herziening.
  • Daarnaast is voor deze bedrijfsactiviteiten een specifieke uitzondering gemaakt op de regel dat Mer-beoordelingsplichtige activiteiten niet zijn toegestaan ( zie artikel 3, onder B van de planregels van deze herziening ).

Om de milieuhinder van de hoger ingeschaalde bedrijfsactiviteiten te beperken is aan de planregels een bepaling toegevoegd die de milieu-invloed beperkt. De milieuaspecten stof en geluid veroorzaken de meeste hinder van een puinrecycling bedrijf. Doordat de werkzaamheden grotendeels inpandig plaatsvinden is die voorwaarde uitvoerbaar. De beperking van de milieuhinder wordt gewaarborgd door de verleende omgevingsvergunning.

2.4.3 Toevoegen bijlage

Ondanks alle voorzieningen is het niet mogelijk gebleken de geluidsbelasting terug te brengen tot het niveau van categorie 3.2. Voor de geluidsbelasting is daarom een uitzondering opgenomen. De contour waarbuiten de geluidsbelasting niet hoger mag zijn dan 50 dB(A) is fysiek vastgelegd in een bijlage die bij de planregels is gevoegd. De verruiming van de geluidsbelasting vormt geen belemmering voor de toekomstige verkleuring, omdat de geluidcontour grotendeels op het water van de Dirk Metselaarhaven ligt.

2.4.4 Vervangen bijlage

Artikel 5.1 regelt de vervanging van de Staat van Bedrijfsactiviteiten - bedrijventerrein. In de oorspronkelijk bij het moederplan gevoegde bijlage staat een onjuiste SBI-code 2008 opgenomen bij de omschrijving Laad-, los- en overslagbedrijven t.b.v. binnenvaart: -containers.

Hoofdstuk 3 Toelichting op het bestemmingsplan

Deze tweede partiële herziening vervangt een deel van het bestemmingsplan Achtersluispolder en heeft geen betrekking op de planregels of de plandelen die met de bestemmingsplannen Eerste partiële herziening Achtersluispolder-Bedrijven Zuid en Parapluplan parkeren Zaanstad zijn gewijzigd.

Het gedeelte van het moederplan, dat niet wijzigt, blijft gelden op dezelfde manier als vóór de vaststelling van deze Tweede partiële herziening.

De aanpassingen in het moederplan volgen uit de verbeelding en uit artikelen 3 en 5 van de regels van dit plan.

De regels bevatten ook een aantal bepalingen die verplicht voorgeschreven zijn door het Besluit ruimtelijke ordening. De volgorde van de artikelen is bepaald aan de hand van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012.

In de bijlage bij deze Toelichting is de doorlopende, nieuwe aangepaste tekst van artikel 4 van de regels van het moederplan opgenomen. Deze samenvoeging van de oorspronkelijke en de met deze herziening gewijzigde tekst wordt een geconsolideerde tekst genoemd.

Milieueffecten

Dit bestemmingsplan verlaagt voor het plangebied de milieucategorie die maximaal is toegestaan. Het plan heeft daardoor een positief effect op de milieusituatie in het plangebied en de directe omgeving.

Voor deze partiële herziening behoefde geen milieueffectrapport (MER) te worden opgesteld geen MER. Het plan maakt activiteiten mogelijk waarvoor op grond van onderdeel D van de bijlage bij het Besluit m.e.r. een m.e.r.-beoordelingsplicht geldt. De planregels beperken de mogelijke milieu-invloed van het betreffende puinrecylingbedrijf. Door de terugschaling van de milieucategorie en de begrenzing van de milieuhinder zullen de activiteiten geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben. Het Besluit m.e.r.-beoordeling bestemmingsplan Tweede partiele herziening Achtersluispolder is als bijlage bij deze toelichting gevoegd.

Op basis Aanmeldnotitie Mer beoordeling Kruisbaken 2 te zaandam van 3 oktober 2016 is, namens gedeputeerde staten van Noord-Holland als bevoegd gezag, geconcludeerd dat de voorgenomen activiteit niet leidt tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu die een m.e.r-procedure rechtvaardigen. Er is besloten dat voor de oprichting van de betreffende inrichting geen milieueffectrapport behoeft te worden opgesteld.


Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

In de Wro is de Grondexploitatiewet opgenomen. In deze wet is het verplichte kostenverhaal van plankosten door de gemeente geregeld. Kostenverhaal is aan de orde en dient te worden verzekerd indien op grond van een bestemmingsplan rechtstreeks nieuwe bouwplannen (als genoemd in artikel 6.2.1 Bro) mogelijk worden gemaakt (artikel 6.2.3 t/m 6.2.5 Bro). Met dit bestemmingsplan worden geen nieuwe bouwplannen mogelijk gemaakt. Kostenverhaal is daarom niet aan de orde.


4.2 Overleg met betrokken overheden en andere partijen

Er is sprake van een bestemmingsplanwijziging van in planologisch opzicht ondergeschikt belang, waarbij geen herschikking van betrokken belangen als bedoeld in art.3.1.1 Bro aan de orde is. Om die reden is afgezien van vooroverleg met andere overheden. De provincie Noord-Holland is hiervan in kennis gesteld.

4.3 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 6 december 2018 voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan ingediend.

4.4 Ambtshalve wijzigingen

Het bestemmingsplan zelf is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerp dat ter inzage heeft gelegen. Wel zijn na terinzagelegging de onderdelen 4.3 en 4.4 van deze Toelichting geactualiseerd en is het mer-beoordelingsbesluit in bijlage 1 vervangen door een getekend exemplaar.