Plan: | Eerste partiële herziening bestemmingsplan Wormerveer |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3819BP-0301 |
De aanleiding voor dit bestemmingsplan is tweeledig:
1. de gewenste realisatie van de nieuwe Zaanbrug over de Zaan tussen Wormerveer en de gemeente Wormerland. Met dit bestemmingsplan wordt het planologisch kader hiervoor vastgelegd. De nieuwe Zaanbrug is in gesloten toestand 20 meter hoog en past qua hoogte niet binnen het bestemmingsplan Wormerveer dat een maximum bouwhoogte voor bruggen kent van 5 meter.
2.
Deze partiële herziening bestaat uit regels en gaat vergezeld van onderhavige toelichting. Omdat het hier om een partiële herziening gaat, moet dit plan in samenhang met het moederplan worden gelezen. Wanneer in deze herziening wordt gesproken over het 'moederplan', dan wordt daarmee het bestemmingsplan Wormerveer, zoals dat luidt sinds 11 juni 2015.
Deze herziening heeft betrekking op aanpassingen van een aantal planregels.
Specifiek betreft het:
De onderhavige herziening heeft alleen betrekking op de in par 1.2. omschreven onderwerpen en wijzigt enkele onderdelen van het bestemmingsplan Wormerveer, dat voor het overige volledig van toepassing blijft.
Deze partiële herziening heeft betrekking op verschillende bestemmingen. De wijzigingen worden hieronder in par. 2.2, 2.3, 2.4 en 2.5 nader toegelicht.
De Zaan vormt de belangrijkste route voor de beroepsvaart tussen het Noordzeekanaal, de Zaanstreek en de Kop van Noord-Holland. Het programma ‘Vaart in de Zaan!’ heeft tot doel de bevaarbaarheid van de Zaan voor de beroepsvaart te verbeteren, zodat bedrijven de modaliteit vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. Onderdeel van het programma is de vernieuwing van de Zaanbrug.
Door de ligging van de Zaanbrug ten opzichte van de vaargeul, de bochten in de vaarweg en de aanwezigheid van aanlegkades, is het in de huidige situatie voor grote schepen lastig manoeuvreren. Vooral de combinatie van grote, onbeladen schepen en wind geeft risico’s op aanvaring en maakt passage van schepen door de brug traag. De economische levensduur van de brug eindigt medio 2015.
Op 18 februari 2010 heeft de gemeenteraad van Zaanstad ingestemd met de bestuursovereenkomst Zaanbrug en in maart 2010 hebben de gemeenten Wormerland en Zaanstad en de provincie Noord-Holland een bestuursovereenkomst gesloten tot vernieuwing van de brug, waarbij de provincie trekker is van dit project. Het document "Nieuwe Zaanbrug, Voorstel tot een Programma van Eisen, april 2013" is als bijlage 3 opgenomen.
Sindsdien is onderzocht welke locatie het meest geschikt is voor de plaatsing van de nieuwe Zaanbrug. Twee locaties waren het meest kansrijk, namelijk de Nieuweweg in Wormer (de huidige locatie) en de Lassiestraat. Eind 2010 hebben zowel gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland als de gemeenteraad van Zaanstad besloten dat de nieuwe Zaanbrug op de huidige locatie moet worden gerealiseerd. De gemeenteraad van Wormerland daarentegen wilde, alvorens hierover te kunnen besluiten, een nader onderzoek laten uitvoeren.
Dit onderzoek is kort voor de zomer van 2011 afgerond. Op basis van het onderzoek heeft ook de gemeente Wormerland alsnog besloten dat de huidige locatie van de Zaanbrug de beste locatie is voor de nieuwe Zaanbrug.
De nieuwe Zaanbrug past met een hoogte van circa 20 meter (in gesloten toestand) qua hoogte niet binnen het bestemmingsplan Wormerveer dat een maximum hoogte van 5 meter voorschrijft. In het daaraan voorgafgaande bestemmingsplan Wormerveer-Zuid deel 1 was géén hoogtebeperking voor bruggen opgenomen. De oude Zaanbrug is midden jaren zestig gebouwd en was ook al hoger dan 5 meter.
Om realisatie van de nieuwe Zaanbrug mogelijk te maken is het bestemmingsplan Wormerveer met deze herziening gewijzigd. Op afbeelding 2.1 staat de oude Zaanbrug gezien vanuit Wormerveer.
Afbeelding 2.1: oude Zaanbrug
Een impressie van de nieuwe Zaanbrug wordt verkregen met de volgende technische tekeningen.
Afbeelding 2.2: Zijaanzicht nieuwe Zaanbrug
Afbeelding 2.3: Langsdoorsnede nieuwe Zaanbrug
Afbeelding 2.4: 3D View nieuwe Zaanbrug
De nieuwe Zaanbrug heeft een hoogte van circa 20 meter (in gesloten toestand). De nieuwe brug en de directe omgeving ervan vormen één stedelijk geheel dat in ruimtelijke en historische zin onlosmakelijk verbonden is met de wegenstructuur en omliggende bebouwing. Het is een binnenstedelijke brug die twee verschillende stedelijke gevelwanden met elkaar verbindt: de monumentale industriële pakhuizen in neo-renaissancestijl op de noordoever (Wormer) en de kleinschalige woningen en kantoorvilla’s op de zuidoever (Wormerveer).
Effect van de nieuwe brug bij passage beroepsvaart
Vanwege de grotere doorvaartbreedte, in combinatie met de verschoven doorvaaras, kan de grote beroepsvaart met een optimale, maximale vaarsnelheid de nieuwe brug passeren. Bij brugopeningen voor de maatgevende beroepsvaart klasse Va leidt dit tot een verwachte tijdswinst van ca. 2 minuten. De totale gewogen bedieningscyclus van de nieuwe Zaanbrug is voor de beroepsvaart daarmee korter dan in de huidige situatie en de gemiddelde wachttijd voor het wegverkeer wordt hierdoor verkort.
Effect van de nieuwe brug bij passage recreatievaart
In verband met de langere bewegingstijd van de nieuwe brug en het aangepaste bedieningsregime zal de totale cyclustijd van de kleine (recreatie-)vaart met ca. 30 secondentoenemen. Hier staat tegenover dat een groter deel van dit type recreatieve schepen (klasse B t/m D) de nieuwe brug zonder brugopening kan passeren en er totaal dus minder brugopeningen noodzakelijk zijn.
Aan artikel 21.2 van de regels van het Bestemmingsplan Wormerveer wordt na sub b. toegevoegd:
c. de maximum bouwhoogte van de brug als bedoeld in artikel 21.1 sub e. is in gesloten toestand 20 meter.
Met deze herziening wordt de artikel 3.1.1. Bro-reactie van Gasunie Transport Services B.V., voor zover deze niet goed was opgenomen in de planregels van het bestemmingsplan Wormerveer alsnog correct verwerkt. De aanpassingen van de planregels borgen dat getoetst wordt dat de veiligheid met betrekking tot de gasleiding niet wordt geschaad, geen kwetsbare objecten worden toegelaten en vooraf schriftelijk advies moet worden ingewonnen bij de leidingbeheerder.
Artikel 24 Leiding - Gas bij 24.3.1 van het bestemmingsplan Wormerveer wordt als volgt gewijzigd:
24.3.1 Voorwaarden
"Bij toepassing van het bepaalde in lid 24.3 wordt getoetst of geen onevenredige afbreuk wordt
gedaan aan de belangen van de leiding en de externe veiligheid. Voorts dient advies te worden
ingewonnen bij de leidingbeheerder."
wordt:
"Bij toepassing van het bepaalde in lid 24.3 wordt getoetst dat de veiligheid met betrekking tot de gasleiding niet wordt geschaad en geen kwetsbare objecten worden toegelaten. Voorts dient vooraf schriftelijk advies te worden ingewonnen bij de leidingbeheerder."
en bij artikel 24.4.2 Uitzondering sub c te schrappen:
c. noodzakelijk zijn voor het aansluiten van bouwwerken op het net van (openbare)
nutsvoorzieningen.
Artikel 1.67 sub a. van het Bestemmingsplan Wormerveer woningen, woonschepen en woonwagens, niet zijnde woningen, woonschepen of woonwagens
als bedoeld in het begrip beperkt kwetsbaar object
wordt:
woningen, woonschepen en woonwagens, niet zijnde objecten als bedoeld in het begrip beperkt kwetsbaar object van artikel 1 Besluit externe veiligheid inrichtingen, tenzij in dit plan anders omschreven;
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 9 september 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:2837) meer inzicht gegeven op de wijze waarop een dynamische verwijzing naar een beleidsnota in een bestemmingsplan opgenomen kan worden. Met de term 'dynamisch' wordt bedoeld dat steeds de meest recente versie van de desbetreffende beleidsnota (i.c. de Uitvoeringsnota Parkeren Zaanstad 2016) toegepast kan worden op bestemmingsplannen van eerdere datum. Naast de verwijzing naar de beleidsregel moet ook aangegeven worden op de uitoefening van welke bevoegdheid het artikel van de planregels betrekking heeft, in lijn met artikel 3.1.2 Besluit ruimtelijke ordening.
In de planregels van het bestemmingsplan Wormerveer was de verwijzing naar de concrete bevoegdheid niet aangegeven, maar werd alleen verwezen naar de aanvraag van een omgevingsvergunning. De planregels zijn overeenkomstig de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak aangepast.
Artikel 30 Algemene bouwregels wordt gewijzigd als volgt:
Een gebouw mag alleen worden gebouwd indien uit de aanvraag om vergunning blijkt dat in,
onder of nabij het gebouw voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd (zie artikel 35.3).
wordt:
"Bij de uitoefening van de bevoegdheid voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw geldt dat:
Artikel 31.1 Strijdig gebruik onder 1. wordt gewijzigd als volgt:
"het gebruiken, laten gebruiken of in gebruik geven van gronden en bebouwing zonder dat in
voldoende parkeergelegenheid wordt voorzien (zie artikel 35.3 Uitsluiting aanvullende werking
Bouwverordening)";
wordt:
"een parkeerplaats of fietsenstalling gebruiken, laten gebruiken of in gebruik geven ten behoeve van een andere functie dan parkeren, tenzij op de betreffende locatie, of in de directe omgeving, vervangende parkeerplaatsen dan wel fietsenstallingen worden gerealiseerd van gelijke omvang."
Artikel 33.1.1 Voorwaarden wordt gewijzigd als volgt:
"De afwijking kan slechts worden verleend indien geen onevenredige afbreuk wordt gedaan
aan:
a. het straat- en bebouwingsbeeld;
b. de woonsituatie;
c. de milieusituatie;
d. de verkeersveiligheid;
e. de sociale veiligheid;
f. de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden."
wordt:
Verbetering planregels op grond van de systematiek van de Wet geluidhinder
Achtergrond van deze wijziging is met name het feit dat onder de oude regeling bij splitsing van woningen in meerdere woningen en bij het verbouwen van kantoren naar woningen geen hogere waarden op grond van de Wet geluidhinder konden worden vastgesteld. Met deze wijziging wordt deze omissie hersteld.
Het plangebied ligt gedeeltelijk binnen de geluidzones van de gezoneerde industrieterreinen 'Assendelft', 'Meneba 2013' en 'Nieuweweg Zuid-West en Croklaan'.
Op grond van de systematiek van de Wet geluidhinder is een verbetering van de planregels nodig voor de volgende gezoneerde industrieterreinen:
Artikel 32.1.3 Bouwregels wordt gewijzigd als volgt:
wordt:
Artikel 32.1.3 Bouw- en gebruiksregels:
Ook bij de bestemmingen 'Gemengd-1, -2, en -3' is het mogelijk dat woningen worden gesplitst in meerdere woningen en dat kantoren worden verbouwd tot woningen. Daarom is de nieuwe planregel van art 32.1.1.3 sub c tevens op deze bestemmingen van toepassing verklaard.
Artikel 7.2 Bouwregels wordt gewijzigd als volgt:
'Artikel 7.2 Bouw- en gebruiksregels'
Aan artikel 7.2.1 Gebouwen wordt toegevoegd
'Voor het bouwen en gebruiken van gebouwen gelden de volgende bepalingen:' 'sub d. het bepaalde in artikel 32.1.3 sub a.,c. en d. is van overeenkomstige toepassing.'
Artikel 8.2 Bouwregels wordt gewijzigd als volgt:
'Artikel 8.2 Bouw- en gebruiksregels'
Aan artikel 8.2.1 Gebouwen wordt toegevoegd
'Voor het bouwen en gebruiken van gebouwen gelden de volgende bepalingen:' 'sub d. het bepaalde in artikel 32.1.3 sub a.,c en d. is van overeenkomstige toepassing.'
Artikel 9.2 Bouwregels wordt gewijzigd als volgt:
'Artikel 9.2 Bouw- en gebruiksregels'
Aan artikel 9.2.1 Gebouwen wordt toegevoegd
'Voor het bouwen en gebruiken van gebouwen gelden de volgende bepalingen:' 'sub d. het bepaalde in artikel 32.1.3 sub a., c en d. is van overeenkomstige toepassing.'
Het ontwerpbestemmingsplan is in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening toegezonden aan:
De resultaten van de reacties van dit overleg zijn hieronder opgenomen:
De overlegpartners 6/7 hebben meegedeeld geen advies uit te brengen aangezien de herziening geen consequenties heeft voor de extermne veiligheid. Van de overige overlegpartners is geen reactie ontvangen.
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht en de Wet ruimtelijke ordening is het ontwerpbestemmingsplan zowel in digitale als in papieren vorm ter inzage gelegd van 9 maart t/m 26 april 2017. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ingediend op het ontwerpbestemmingsplan.
3.2 Economische uitvoerbaarheid
In het Besluit ruimtelijke ordening is in artikel 6.2.1 een opsomming gegeven van de bouwplannen die worden beschouwd als bouwplan in de zin van artikel 6.12 Wro waarvoor een exploitatieplan dient te worden vastgesteld indien het kostenverhaal niet anderszins is verzekerd. Voorliggend bestemmingsplan maakt geen bouwplannen mogelijk, die zijn benoemd in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Dit betekent dat tegelijkertijd met dit bestemmingsplan geen exploitatieplan hoeft te worden vastgesteld. Bovendien heeft de gemeenteraad van Zaanstad op 18 februari 2010 ingestemd met de bestuursovereenkomst Zaanbrug tot vernieuwing van de brug en zijn de kosten van deze nieuwe brug in de begroting opgenomen.